Ordonanța de urgență prin care elevii și copiii de grădiniță din 300 de unități de învățământ primesc gratuit o masă caldă, în anul școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial

9.862 de vizualizări
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
Ordonanța de urgență care prevede ca elevii și copiii de grădiniță din 300 de unități de învățământ să primească gratuit o masă caldă în anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, a fost publicată în Monitorul Oficial. Limita unei valori zilnice este de 15 lei/beneficiar, prevede documentul.

Amintim că Edupedu.ro a scris că ministrul Educației a anunțat săptămâna trecută că a fost adoptată o ordonanță de urgență ce prevede extindere programului pilot „Masă caldă” de la 150 de școli la 300 de școli. – detalii aici

„La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora”, conform ordonanței publicate în Monitorul Oficial.

Lista școlilor și grădinițelor în care se implementează programul pilot, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul școlar 2022—2023 se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Finanțarea programului-pilot este asigurată din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, astfel: în anul 2022 suma de 147.000.000 de lei, iar în anul 2023 suma de 207.900.000 de lei, conform sursei menționate.

Art. 2 alin. (3) din document stabilește că sumele prevăzute mai sus pot fi suplimentate din veniturile proprii ale primăriilor sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea de 15 lei/beneficiar;

b) creșterea, în perioada aplicării Programului-pilot, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile-pilot;

c) asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei;

d) asigurarea transportului către beneficiari al suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, elaborează normele metodologice de aplicare a acesteia, până la sfârșitul lunii iulie, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la sfârșitul lunii mai că doar 104 școli au beneficiat de program anul trecut: „Aș vrea să vă spun că din cele 150 de școli finanțate, anul trecut au putut să beneficieze de acest program doar 104”. – detalii aici

Iată ce a spus atunci ministrul Cîmpeanu despre motivele pentru care nu s-a putut organiza masa caldă în unele școli: „Motivele au fost diverse, trei la număr: blocaj licitație; doi – inexistență operatori economici mai ales în acele școli din localitățile izolate: cazul Bacău, cazul Timiș au lansat repetat licitația pentru a achiziționa servicii de catering pentru a oferi o masă caldă elevilor și nu s-a prezentat niciun operator economic, pentru că a considerat nerentabil să asigure aceste servicii într-o școală care avea doar câteva zeci de elevi. Al treilea motiv este greu de imaginat, inclusiv pentru mine, astăzi, 30 mai, există o localitate în țară, Tecuci, județul Galați, care nu are bugetul aprobat.”

Ordonanța de Urgență privind extinderea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru copiii de grădiniță și elevii din 300 de unități de învățământ:

Despre Masa Caldă în școli

Potrivit unei analize Edupedu.ro din august 2021, implementarea programului s-a făcut în localități cu primari PNL. 54% dintre școlile care au fost incluse în acest program-pilot sunt în localități în care primarii sunt de la PNL, în timp ce 31% sunt școli din localități conduse de primari ai Partidului Social Democrat. Cei de la UDMR și PMP au fiecare câte 6 școli în localități conduse de primarii lor. USR-PLUS are doar 2 școli în două localități în care edilii reprezintă acest partid.

Reamintim că Programul Masa caldă în şcoli a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016, acesta fiind pilotat pe 50 de şcoli. Următorul Guvern, Grindeanu, a decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă. Acesta din urmă a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru normele de aplicare, astfel că în multe şcoli autoritățile locale, responsabile de aplicarea programului, nu au derulat procedurile de implementare, după cum Edupedu.ro a scris la acea vreme.

Citește și:
Ministrul Cîmpeanu: Am adoptat o ordonanță de urgență prin care se extinde programul masă caldă de la 150 de școli la 300 de școli
Anul trecut doar 104 de școli, din cele 150, au putut să organizeze programul masa caldă, potrivit Ministrului Educației, iar anul acesta au fost 134 / Cîmpeanu vorbește despre un program viitor în care elevii ar putea primi produse agroalimentare românești
Programul masă în școli să fie extins până acolo încât „să poată să acopere întreg teritoriul național”, spune premierul. Ministrul Educației: Din septembrie, 900 de mii de elevi ar trebui să aibă o masă la școală

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Este f bine acest lucru , sa il aiba si copii in școlii, de faptul că sănătatea lor sa nu mai consume la scoala sandwich rece . Oferiți le și pt micuți o masă caldă, nu este atit dr complicat sa mănînce cald la scoala .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Cîmpeanu a prezentat Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență care aprobă scenariile de redeschidere a școlilor: În învățământul tehnologic, profesional și postliceal stagiile de practică vor fi cu prezență fizică

Scenariile de redeschidere a școlilor au fost aprobate de CNCSU prin Hotărâre, potrivit ministrului Educației. Cîmpeanu a prezentat în conferința de presă de la Guvern conținutul acestei decizii. Redăm cele…
Vezi articolul

Probleme cu acordarea burselor de merit, semnalate de profesori: O elevă care a avut media 9,35 anul trecut și 9,68 în primul semestru acum poate lua bursă de merit sau este pedepsită că a înregistrat un progres școlar, fără să știe că regulile se vor schimba „în timpul jocului”

O profesoară din București a semnalat pe Facebook mai multe nelămuriri privind acordarea burselor de merit pentru elevi, după ce ministerul Educației a schimbat regulile „în timpul jocului”. Spre exemplu,…
Vezi articolul