Ordonanța de urgență pentru plata diferențelor de drepturi salariale către profesori, pentru perioada 2017-2021, va fi adoptată joi de guvern, anunță un deputat PNL

6.688 de vizualizări
Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com
Ordonanța de urgență pe baza căreia urmează să fie plătite diferențele de drepturi salariale către profesori, pentru 2017-2021, va fi adoptată joi în ședința de guvern, a anunțat joi dimineață, pe Facebook, deputatul PNL Ben Oni Ardelean.

Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale.

În nota de fundamentare inclusă în proiectul de OUG Ministerul Educației scrie că demersul ar costa statul mai puțin decât dacă ar aștepta ca toți proesorii să câștige procesele, ceea ce ar implica și dobânzi penalizatoare.

Ordonanța prevede plata diferențelor salariale în cinci rate, prima rată, de doar 5%, fiind prevăzută pentru acest an, la 90% de la intrarea în vigoare a ordonanței.

Cum se vor face plățile, conform proiectului de OUG:

Art. 4 (1) Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:

  • a) în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
  • b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;
  • c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
  • d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
  • e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.
Citește și:
DOCUMENT Profesorii vor primi în 5 rate diferențele salariale pe care instanțele au stabilit că statul nu le-a plătit pentru perioada 2017 – 2021. Prima rată, în acest an, doar 5% – proiect

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
  1. Din păcate secretarele și contabilile sunt bătaia de joc a sistemului de învățământ. Aceste persoane nu au dreptul la nimic, decât dreptul la muncă neremunerată.

  2. Legal este ca statele rectificative sa fie facute tot in Edusal, deci programul Edusal sa fie actualizat pt calculul acestor diferente.
    Asteptam cu interes Edusalul pt calculul corect al salariilor.

  3. Bună ziua

    Cum va fi plătit didacticul auxiliar pentru munca suplimentara pe care o va presta cu recalcularea salariilor personalului didactic?
    De ce nu se acorda spor de suprasolicitare personalului didactic auxiliar?

    Invit în secretariat macar 1 luna o persoana din minister sa vadă ce înseamnă munca în acest departament.

    Mulțumesc

  4. În sfârșit!
    Iar își bat joc…
    În cinci ani de acum înainte?Adică:
    1. 5%
    2. 10%
    3. 25%
    4. 25%
    5. 35%
    Conform celor de mai sus: ,,Art. 4 (1) Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi”

    Deci, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

E necesară o platformă online unde să poată fi reclamate abuzuri în școală – nou apel al World Vision România, după adoptarea Planului național de combatere a violenței școlare / Platforma ar ajuta în problema subraportării cazurilor de abuzuri, spune organizația

O platformă online unde copiii și părinții să poată reclama cazuri de abuzuri în școală este necesară pentru a răspunde unei probleme importante – subraportarea  abuzurilor, spune organizația World Vision…
Vezi articolul
Cristi Danilet / Foto: Facebook Cristi Danilet

Judecătorul Cristi Danileț, despre cei doi profesori șpăgari din Constanța care predau în continuare copiilor: Au comis un act de corupție. Astfel de indivizi nu mai pot, nu mai au ce profesa în sistemul de învățământ

„Școala transmite mesajul că suntem toleranți la încălcarea legii, că se pot frauda examenele. (…) Orice profesor care a fost condamnat de către justiția română pentru o infracțiune săvârșită cu…
Vezi articolul

UPDATE Ligia Deca, în prima conferință de presă organizată de Ministerul Educației, în Guvernarea Ciolacu: Se introduce o nouă bursă, de reziliență, pentru elevi cu rezultate medii, bursa de merit va fi pentru elevii cu rezultate bune / Noi măsuri de supraveghere audio-video, în scopul investigării cazurilor de violență

Ministerul Educației organizează luni, de la ora 14.00, o conferință de presă a ministrului Ligia Deca, prin care aceasta va anunța modificarea Legilor educației. Acestea suferă a treia modificare, la…
Vezi articolul
Floredana Popa și Ioana Rusu / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Fundația Orange

Profesorii și tinerii care participă la concursul de resurse educaționale digitale pot câștiga premii: echipamente electronice și IT în valoare de 8.900 de euro / Termen limită extins până la 31 ianuarie 2022 / Interviu cu un membru al juriului și cu un evaluator

Update: termen limită prelungit până pe 31 ianuarie – Concursul #Digitaliada este deschis profesorilor și elevilor de peste 14 ani care vor să își înscrie în competiție materialele digitale pe…
Vezi articolul