Ordinul de ministru prin care a fost confirmat în funcție rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu – contestat în instanță / Primul termen – luni, 4 noiembrie, la aproape un an după ce acesta a câștigat alegerile universitare marcate de controverse

1.548 de vizualizări
Sursa: Facebook – Universitatea din Craiova
Un dosar în care figurează ca pârâți Ministerul Educației, Universitatea din Craiova, Senatul Universității și rectorul acesteia, Cezar Ionuț Spânu, a fost deschis în contencios administrativ, dar nu la Craiova, ci la Curtea de Apel București, unde primul termen a fost stabilit pentru luni, 4 noiembrie 2024. El vizează anularea ordinului prin care Cezar Spînu a fost confirmat în funcție pentru al treilea mandat, în urmă cu un an, în cadrul unor alegeri marcate de controverse. 
  • Din informațiile Edupedu.ro, reclamantul în acest dosar este unul dintre ceilalți candidați în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea din Craiova, profesorul Sevastian Cercel de la Facultatea de Drept, care și la finalul anului trecut a exprimat obiecții față de felul în care a fost reales rector Cezar Spînu.

Potrivit datelor disponibile pe portalul instanțelor, dosarul a fost înregistrat pe 21 mai a.c., cea mai recentă modificare fiind făcută în data de 11 octombrie. El vizează, în contencios administrativ și fiscal, „anulare act administrativ ORD 6886/27/12/2023”. Este vorba despre ordinul prin care, în urma câștigării alegerilor universitare din decembrie anul trecut, Cezar Spînu a fost confirmat în funcție, pentru un mandat de 5 ani, de către ministrul Educației, Ligia Deca.

Cezar Spînu, care ocupase postul de rector timp de două mandate de 4 ani, conform vechii legi a educației, a obținut al treilea mandat, de cinci ani, în urma alegerilor desfășurate la finalul anului trecut. Acest lucru s-a petrecut în condițiile în care noua lege a învățământului superior 199/2023 prevede că rectorii pot avea maxim 2 mandate, însă nu ia în calcul, în ideea că legea nu se aplică retroactiv, mandatele deținute de rectori până la intrarea în vigoare a acestei legi.

Rectorul în exercițiu i-a învins, în alegeri, pe alți doi candidați, profesorul Sevastian Cercel și conferențiara Roxana Maria Ispas.

Înaintea alegerilor, Edupedu.ro semnalase situația de la Universitatea din Craiova, unde alegerile se desfășurau într-un cadru de reglementare confuz, în contextul schimbărilor legislative. Acolo, alegerile erau planificate înainte să expire mandatul început de rector în 2020 și fără actualizarea Cartei universității, în conformitate cu noua lege a învățământului superior.

După alegeri, candidatul Sevastian Cercel a pus sub semnul întrebării posibilitatea rectorului Cezar Spînu de a candida pentru un nou mandat, în condițiile folosirii Cartei universitare vechi pentru organizarea alegerilor, Cartă care l-ar fi împiedicat pe Cezar Spînu să candideze pentru al treilea mandat. În ianuarie 2024, Senatul Universității din Craiova respingea o contestație ce viza decizia de numire a rectorului și avizarea noii Carte a universității.

  • Dosarul în contencios administrativ a fost înregistrat la Curtea de Apel București la șase luni din momentul în care Cezar Spînu a câștigat alegerile pentru postul de rector al Universității din Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de liceu ar putea primi și ei lapte și fructe din fonduri europene, până în 2029, prin extinderea Programului pentru școli. „Aceasta este ținta noastră. Avem deja acceptul Comisiei Europene să asigurăm pentru toți elevii din sistemul de școlarizare”, spune Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii

Programul pentru școli al României prin care copii de grădiniță și elevii de clasele primare și gimnaziu primesc în prezent lapte și fructe ar putea fi extins și la elevii…
Vezi articolul

Programul after-school ar putea fi asigurat gratuit de stat, ca soluție a ministrului Andronescu pentru ca profesorii să nu fie dați afară după reducerea orelor de școală

În planul de reducere a orelor de la clasă ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vine cu o nouă modificare. Propunerea sa ar fi, potrivit unei declarații făcute marți la Realitatea TV,…
Vezi articolul

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, spune că impactul bugetar al creșterilor de salarii aprobate de Guvern în ultima lună e de 4 miliarde de lei. Asta înseamnă că Guvernul Ciucă a angajat cheltuieli duble față de cele pentru salariile din Învățământ, iar pe „surse” susține că nu mai are bani să dea celor din școli

Discurs dublu la Guvern, în declarațiile oficiale și cele pe surse, referitoare la disponibilitatea resurselor pentru cererile angajaților din Învățământ. Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat la briefingul de presă…
Vezi articolul

Aproape 500 de clase/grupe, suspendate în toate școlile din România, în săptămâna 23 februarie-1 martie din cauza cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2. Mai mulți angajați infectați decât elevi

Aproape 500 de clase/grupe, suspendate în toate școlile din România, în săptămâna 23 februarie-1 martie din cauza cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. În perioada…
Vezi articolul