Ordinul de ministru prin care a fost confirmat în funcție rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu – contestat în instanță / Primul termen – luni, 4 noiembrie, la aproape un an după ce acesta a câștigat alegerile universitare marcate de controverse

109 vizualizări
Sursa: Facebook – Universitatea din Craiova
Un dosar în care figurează ca pârâți Ministerul Educației, Universitatea din Craiova, Senatul Universității și rectorul acesteia, Cezar Ionuț Spânu, a fost deschis în contencios administrativ, dar nu la Craiova, ci la Curtea de Apel București, unde primul termen a fost stabilit pentru luni, 4 noiembrie 2024. El vizează anularea ordinului prin care Cezar Spînu a fost confirmat în funcție pentru al treilea mandat, în urmă cu un an, în cadrul unor alegeri marcate de controverse. 
  • Din informațiile Edupedu.ro, reclamantul în acest dosar este unul dintre ceilalți candidați în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea din Craiova, profesorul Sevastian Cercel de la Facultatea de Drept, care și la finalul anului trecut a exprimat obiecții față de felul în care a fost reales rector Cezar Spînu.

Potrivit datelor disponibile pe portalul instanțelor, dosarul a fost înregistrat pe 21 mai a.c., cea mai recentă modificare fiind făcută în data de 11 octombrie. El vizează, în contencios administrativ și fiscal, „anulare act administrativ ORD 6886/27/12/2023”. Este vorba despre ordinul prin care, în urma câștigării alegerilor universitare din decembrie anul trecut, Cezar Spînu a fost confirmat în funcție, pentru un mandat de 5 ani, de către ministrul Educației, Ligia Deca.

Cezar Spînu, care ocupase postul de rector timp de două mandate de 4 ani, conform vechii legi a educației, a obținut al treilea mandat, de cinci ani, în urma alegerilor desfășurate la finalul anului trecut. Acest lucru s-a petrecut în condițiile în care noua lege a învățământului superior 199/2023 prevede că rectorii pot avea maxim 2 mandate, însă nu ia în calcul, în ideea că legea nu se aplică retroactiv, mandatele deținute de rectori până la intrarea în vigoare a acestei legi.

Rectorul în exercițiu i-a învins, în alegeri, pe alți doi candidați, profesorul Sevastian Cercel și conferențiara Roxana Maria Ispas.

Înaintea alegerilor, Edupedu.ro semnalase situația de la Universitatea din Craiova, unde alegerile se desfășurau într-un cadru de reglementare confuz, în contextul schimbărilor legislative. Acolo, alegerile erau planificate înainte să expire mandatul început de rector în 2020 și fără actualizarea Cartei universității, în conformitate cu noua lege a învățământului superior.

După alegeri, candidatul Sevastian Cercel a pus sub semnul întrebării posibilitatea rectorului Cezar Spînu de a candida pentru un nou mandat, în condițiile folosirii Cartei universitare vechi pentru organizarea alegerilor, Cartă care l-ar fi împiedicat pe Cezar Spînu să candideze pentru al treilea mandat. În ianuarie 2024, Senatul Universității din Craiova respingea o contestație ce viza decizia de numire a rectorului și avizarea noii Carte a universității.

  • Dosarul în contencios administrativ a fost înregistrat la Curtea de Apel București la șase luni din momentul în care Cezar Spînu a câștigat alegerile pentru postul de rector al Universității din Craiova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ședință de urgență la Ministerul Educației, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc, de prăbușirea unui cămin de liceu. Ligia Deca: Autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă

Ședință a conducerii Ministerului Educației luni seara, după ce un elev adolescent a murit și alți trei sunt la spital, unul în stare gravă. Într-un comunicat dat de instituție, autoritățile…
Vezi articolul

Logica, Psihologia și Filosofia sunt inutile în România? – întrebare pentru Ligia Deca de la peste 300 de profesori, cercetători și practicieni, într-o scrisoare deschisă, după ce aceste discipline nu au apărut în proiectele de planuri-cadru pentru liceu: Urmăriți transformarea viitorilor cetățeni în indivizi opaci, ca o masă de votanți amorfă și docilă la nivel civic?

Un nou protest public masiv are loc la adresa proiectelor de planuri-cadru elaborate la Ministerul Educației, publicate de Edupedu.ro, și despre care instituția a anunțat pe 9 mai că sunt…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Modificarea considerată abuzivă de profesori, prin care Ministerul Educației a schimbat felul în care pot fi încheiate mediile elevilor în acest an școlar, a fost aprobată prin ordin de ministrul Ligia Deca

Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu două note la o disciplină, a anunțat Ministerul Educației. Ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare…
Vezi articolul