Ordinul de ministru care suspendă începând de astăzi activitatea în toate școlile și grădinițele din România a apărut în Monitorul Oficial. “Începând cu data de 9.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor”, stipulează ordinul semnat ieri de Monica Anisie și publicat astăzi, 9 noiembrie, în Monitor.
Fără acest act publicat în Monitorul Oficial, unitățile de învățământ – fie ele școli sau grădinițe – nu își puteau închide porțile, în toată țara. Până acum, decizia închiderii/deschiderii școlilor a fost descentralizată. Însă pentru a doua oară în același an, la interval de 9 luni, Guvernul Orban a decis închiderea fără excepție a școlilor din țară, din cauza pandemiei COVID-19.
Închiderea școlilor impusă prin acest ordin are o valabilitate de 30 de zile, deci expiră pe 9 decembrie, la 3 zile după alegerile parlamentare 2020. Același ordin stabilește că inspectoratele școlare și școlile “au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet.”
DOCUMENT OFICIAL Ordinul care închide toate școlile – publicat în Monitorul Oficial din 9 noiembrie 2020:
Prevederile integrale ale ordinului de ministru nr. 5.972 din 8.11.2020
“Art. 1 Începând cu data de 9.11.2020 se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor.
Art. 2 (1) Activitățile didactice pentru unitățile prevăzute la art. 1 vor fi desfășurate în sistem on-line, conform Metodologiei-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.545/2020.
(2) În cazul în care activitățile nu pot fi desfășurate conform prevederilor alin. (1), inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informațională și internet.
Art. 3 Activitățile didactice prevăzute la art. 1 vor fi reluate cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță epidemiologică și igienă sanitară.
Art. 4 Direcția generală învățământ preuniversitar, inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar duc la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin.
Art. 5 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Informații de background
Ordinul vine după ce posibilitatea de suspendare a școlii fizice până pe 31 decembrie 2020, prin acest ordin al ministrului Educației, a fost aprobată prin ordonanța de urgență nr 192, document care a fost publicat în Monitorul Oficial. În preambulul actului normativ Guvernul motivează urgența prin faptul că neluarea deciziei “poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.
OUG 192 modifică Legea 55/2020, iar articolul 38 are un nou alineat care prevede: “În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.
Amintim că reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului au explicat vineri pentru Edupedu.ro că joi noapte – după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat în timpul ședinței de guvern pe care a prezidat-o că suspendă descentralizarea deciziei în educație și închide toate școlile din România – “s-a discutat în cadrul ședinței de Guvern necesitatea unei Ordonanțe de Urgență care să modifice Legea 55 (a stării de alertă), lege care prevede mecanismul descentralizat de luare a deciziei în cazul școlilor și care stipulează că trecerea dintr-un scenariu în altul se face la propunerea Consiliului de Administrație al școlii, cu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP) și prin decizie a Comitetului județean pentru situații de urgență. Acum, fiind vorba despre o măsură națională care se va aplica tuturor localităților, a fost necesară modificarea Legii 55/2020 ce reglementează starea de alertă. Această OUG creează și baza legală pentru emiterea ordinului de ministru” care va stabili concret ce se închide și ce rămâne deschis în învățământ.
Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)
Cursuri: Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă: Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri: Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021
Semestrul al II-lea (17 săptămâni)
Cursuri: Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021
- Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie
Cursuri: Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021
- Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai
Cursuri: Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022
“Lucrările scrise semestriale (tezele) se susțin, după ce se parcurge programa școlară, cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului”, prevede ordinul de ministru cu structura anului școlar 2020-2021..
1 comment
Pentru urmatoarele categorii de copii, acest ordin loveste crunt: prescolari, scolari in clasele primare, copii cu cerinte educationale speciale, copii din familii defavorizate sau din mediul rural.
Pentru ceilalti s-ar putea considera cat de cat acceptabil acest ordin, ca si solutie temporara.
Pentru parintii care vor sa incerce sa schimbe ceva, exista petitii online care sustin inceperea scolilor. Trebuie doar cautate pe site-urile dedicate.
Poate ca nu se va reusi sa se deschida toate scolile, poate ca ar fi chiar un pericol in contextul actual. Dar sigur trebuie facuta o diferentiere in functie de categoria de varsta a copiilor si de cat de mult au contribuit acei copii la transmiterea virusului.