Profesorii trebuie să respecte dreptul fundamental al copiilor la educație, prin urmare trebuie să se adapteze la tehnologia modernă prin care elevii pot avea în continuare acces la educație acolo unde nu pot să fie prezenți fizic la ore, a transmis astăzi premierul Ludovic Orban. De asemenea, profesorii care instigă la nepurtarea măștii trebuie sancționați și după părerea premierului „trebuie să părăsească învățământul”.
„Ei trebuie să învețe să predea online. Noi am făcut toată vara prin Casa Corpului Didactic (…) continuăm constant realizarea acestor cursuri și profesorii trebuie să se obișnuiască cu acest tip de predare. Cât va dura pandemia, până când se va descoperi un vaccin, e clar că învățământul se va desfășura într-una dintre cele trei situații: cu copiii în clasă, în sistem hibrid și în sistem online în cazul în care o școală se află în scenariul roșu. Sunt obligați să învețe să predea materia online. Este obligația cadrului didactic de a asigura transmiterea cunoștințelor în conformitate cu programa, către copii, fie în clasă, fie online, suntem într-o situație în care toți trebuie să ne adaptăm”, a declarat Orban.
Premierul nu a precizat, însă, cum ar putea fi obligați să respecte legea profesorii care refuză să predea online.
„Până la sancțiuni, ei trebuie să se adapteze, trebuie să-și întărească competențele digitale, trebuie să învețe să transmită cunoștințele și online, asta este în misiunea cadrelor didactice. Dreptul la educație al copiilor este un drept fundamental cu care nu ne putem juca, iar cadrele didactice trebuie să se adapteze și să transmită cunoștințele prin mijloace online în situațiile în care trebuie să facă acest lucru”, a declarat Orban.
Întrebat de jurnaliști cum vede gestul profesorului din Oradea care a incitat la nepurtarea măștii, premierul a răspuns: „Trebuie sancționat fără discuție, aici este o obligație legală portul măștii, în școală este principala formă prin care noi protejăm sănătatea copiilor noștri, iar dacă un cadru didactic incită copiii să nu poarte mască, după părerea mea trebuie să părăsească învățământul”.
De altfel, profesorul de sport din Oradea care i-a încurajat pe elevi să nu respecte măsurile de siguranță în școli împotriva coronavirusului a fost amendat de Poliție cu 2.500 de lei.
„Urmare a apariției în spațiul public, în ziua de 23.09.2020, a imaginilor privind pe profesorul din cadul Liceului cu Program Sportiv Bihorul Oradea, ce instiga în timpul orelor de curs, la neportul măștii de protecție de către elevi în unitățile de învățământ, la nivelul IPJ. Bihor s-a luat măsura verificării situației prezentate. Cu această ocazie, s-a stabilit că profesorul în cauză a încălcat prevederile legale în domeniul protecției sanitare și s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă a acestuia (2.500 lei ), conform prev. art. 65 lit h din Legea nr. 55/2020, raportat la art. 1 Anexa 2 din HG 782/2020, pentru neportul măștii de protecție în spații publice închise/la locul de muncă”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Bihor, într-un comunicat de presă, potrivit Digi24.
Foto: gov.ro
17 comments
Mereu se propagă în spațiul public ideea că profesorii nu știu să folosească tehnologia. Că nu știu să deschidă un calculator. Îmi dau seama de asta în momentul în care intru în clasă și mă pregătesc să mă conectez la platforma educațională – pe care de altfel am lucrat și în primăvară – iar copiii încep să-mi dea indicații înainte ca eu să pun mâna pe laptop: „trebuie să apăsați pe… trebuie să intrați pe…” Ei sunt nevinovați, săracii, dar intervin pentru că aud mereu că profesorii nu știu să folosească un calculator.
Nu spun că nu sunt și excepții, dar majoritatea covârșitoare a dascălilor știu, chiar știu (incredibil, dar adevărat) să folosească tehnologia astfel încât să poată susține lecții online, pe platforme! Greu de crezut, nu? Niște amărâți de profesori cu zeci de ani de studii și zeci de examene date, să învețe cum să folosească un calculator – pare SF, nu?
Pentru a invata sa predea on line profesorii au nevoie de cursuri. Nu de cine stie ce, ca vor prinde relativ repede, dar nu poti pretinde unui om care a văzut tehnologia informației la 45 de ani , sau cuiva care are o cu totul altă pregătire să o înțeleagă și să stapaneasca un domeniu în care lucrurile se schimbă cu o viteză mai mare decât on orice alt domeniu. Au nevoie să li se ofere câteva principii și noțiuni, și au nevoie de dispozitive. Ani de zile , balanta posesiei de dispozitive a înclinat constant în favoarea elevilor, invatamantul, cel puțin pentru debutanți fiind extrem de prost platit. Aveam elevi care îmi cereau voie să facă poza mobilului meu, care arata ca dintr-o altă era, pentru ei, elevi de liceu de top. In altă ordine de idei, dacă dl prim ministru chiar asa s-o fi exprimat, această denota o mare aroganță și obrăznicie. Profesorii, oameni tineri sau bătrâni, au făcut lucruri admirabile, în aceste vremuri,spun asta in calitate de părinte, tonul poruncitor și “urecherea profesorilor” sunt total deplasate. Si mai grav este că , sub pretextul unor cauze nobile se justifică și se insinuează o dictatura odioasă. Dar.., cel mai grav este faptul că oamenii preferă să poarte ochelari de cai și să meargă incolonati precum li se indică, și renunță atât de ușor la gândire, Adevăr și Libertate, în numele unui asa-zis bine comun. Dar cu ce ii este de folos Omului de va câștiga lumea toata dacă își pierde Sufletul?
Sa asigure domnul Orban cele necesare pentru predarea online! Eu am un laptop cumparat in rate de sotul meu și il folosesc si pentru a-mi desfasura activitatea. I se pare normal?
…Si sa nu mai spun de cati bani cheltui pentru „maruntisuri„ pentru a-mi putea desfasura activitatea in bune conditii…
Atunci când elevii și toți suntem expuși riscului infectării trebuie ca școala sa fie online. Doar profesorii slab pregătiți pentru a accesa platformele se lamentează. Deja în țară sunt multe cazuri de copii si profesori infectați. Ce așteptați sa ajungem cu toții la spital?
@A.
Decredibilizarea profesorilor si a invatamantului de toate gradele a inceput de mult. Procesul de atomizare a societatii, promovarea imposturii, ducerea in derizoriu a moralei clasice, a familiei reprezentata de uniunea femeii si a barbatului samd.
Solve et coagula !
Iar la vot, sincer : nu ai cu cine sa votezi !
Ei dau ordin și noi trebuie să-l respectăm fără a avea vreun drept.Unde este democrația?
Democrația e în secția de votare
Nu mai este. Dar, lumea se va trezi . Aceia care nu preferă ochelarii de cai și marsaluirea în rând, sub bici. Kaliyuga, .. a IIa venire, ..
Domnule Orban, vă rugăm învățați șă vă adresați profesorilor și învățați să vorbiți despre ceea ce nu știți încă: nu toți profesorii sunt ca d-na anisie!….
Stimați profesori, nu vă mirați dacă după alegeri vom urma noi, părinții să fim tratați ca Dumneavoastră acum. Poate după noi vor urma copii noștri. Dar vă asigur că și noi suntem sături de promisiuni și minciuni!
Mult mai utila era o discutie publică, in fata elevilor, intre profesorul care nu a vrut sa poarte mască si un aparator convins si documentat al purtarii obiectului respectiv. Asa, nu-i convingeti pe elevi, dimpotrivă.
Iar profesorul respectiv devine un martir, un simbol al nesupunerii civice.
Sigur, respectivul e un Dușman al Poporului, trebuie dat afară din invatamant, averea confiscată, eventual poate fi trimis la Canal…
O fata soft a totalitarismului 🙁 Pentru asta s-a murit in ’89… pacat! Ca noi sa devenim yes-man-i protejati. Traiasca minunata lume noua!
Bine cel putin ca mai sunt minti treze. Pentru ca totalitarismul nu s-ar putea impune fara participarea unei majorități a “maselor” . . pasul II , după păcălirea și “convingerea” acestei majorități fiind anihilarea “dușmanilor de clasă” – aceata este erapa in care ne găsim. Si pentru ca, de data aceasta dictatura este la scara planetară, indrăznec să cred că traim “vremurile din urmă” după care vor rasării zorii unei noi epoci, in care ne vom fi cuturat de toata inselaciunea Celui rău.
Sunt profesor și vreau să beneficiem de platformă asigurata pt transmiterea orelor online, nu să intru de pe adresa personală. Predau la liceu tehnologic și de trei ori până acum s-a încercat intrarea frauduloasă în ore de către persoane rău intenționate, determinându-mă să întrerup orele… Vreau ca orele online să fie numai din sala de clasă, cu aparatură si siguranță, pt mine și pt elevi.
Elevii mei fac naveta și sunt din mediul rural. Cei de a IXa nu stiu să folosească platformele. Cine îi învață?!… Cine răspunde de securitatea profesorilor? Nu vreau dotări pt mine, vreau să predau din sala de clasă în condiții decente, respect reciproc și bun simț!
Si, așa cum spunea foarte bine un coleg, dc eu tr să apar online, toți din angajații de la stat tr să o facă. Sunt angajat al Statului Român și tr să mi se asigure securitatea, tr.să fiu instruită cum să folosesc programele și tr să am platforme speciale, scoală virtuală, nu să mi se încalce drepturile ca cetățean și angajat.
Am doua intrebari pentru domnul Orban :
Si a cumparat laptop sa isi faca treaba la Guvern ?Eu imi cumpar.
” Profesorimea “trebuie sa fie online direct sau indirect cu promisiunile facute de Guvern?si ma refer la laptopuri si tablete….nu laptop pentru mine domnule Orban ,ci pentru elevi ,eu sunt obisnuita de ani de zile sa cumpar carti ,imprimanta si altele
Si inca ceva nu vreau salariu mai mare ,vreau sa nu fiu tratata drept idioata ..!
Cursurile acelea nu sunt gratuite.Costa,mult.
Asigurați tot ce e necesar predării online si noi predăm.
Si corect ar fi sa fiți si voi filmați la serviciu.
Foarte corect. Mai ales ca sunt platiti din ban public si reprezinta populatiq, publicul. Si acesta vrea sa stie pe ce i se cheltuiesc banii. Aaaa, nu va place?? Atunci sariti cu laptopurile, cu abonamentele si cursuri online platite, ca eu nu mai folosesc un fir de ata din bunurile proprii. Un laptop s-a stricat in pandemie, am luat altul, e in service. Chiat ne crezi prea tampiti.