Orban, despre bugetul educației: Deja salariile în sectorul public sunt mai mari decât în sectorul privat și cererile nu pot să depășească limita bunului simț

SURSA: gov.ro

“Nu aș califica: buget mai mic la educație. Bugetul la educație trebuie privit per ansamblu, nu numai prin alocarea care există către ordonatorul principal de credit, numit Ministerul Educației”, a declarat premierul Ludovic Orban, după ce Guvernul său a propus în proiectul Bugetului pentru anul 2020 doar 2,7% din PIB pentru Ministerul Educației și Cercetării.

Premierul a afirmat că “există și alocările care vizează educația, alocările către autoritățile locale; o parte dintre aceste cheltuieli se duc către școli, către sistemul de educație. De asemenea, fondurile europene care (sic!) putem să le absorbim și care sunt absorbite în cadrul Programului Operațional Regional nu de Ministerul Educației, ci de autorități locale, județene“.

Întrebat dacă a cuprins în legea bugetului de stat pe 2020 și creșterile salariale pentru profesori, Ludovic Orban a declarat: “Am cuprins banii. Și așa, acuma vă spun sincer, sistemul ăsta de a crește salariile un sfert, un sfert, un sfert pe 4 ani de zile… mă mir că PSD nu a prevăzut o creștere a salariilor pe 100 de ani ca să mai ciupească niște voturi. Nu mi se pare normală. Deja salariile în sectorul public sunt mai mari decât salariile în sectorul privat și cred că toți angajații din sectorul public înțeleg că totuși există o limită a bunului simț și că cererile revendicative nu pot să depășească această limită a bunului simț, cu atât mai mult cu cât pe lângă salariile brute există o mulțime de alte sporuri, se adaugă indemnizația de hrană, se adaugă voucherele de vacanță, care sunt sume care se duc în veniturile angajaților din sistemul public, venituri pe care angajații din sectorul privat nu le au.


Amintim că Ministerul Finanțelor a publicat în această dimineață proiectul bugetului de stat pe anul 2020. Documentul oficial prevede că alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 este de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației de anul trecut cu 292 milioane de lei. Asta în condițiile în care Cercetarea a fost unită cu Educația.

Cheltuielile Guvernelor cu Educația, ca procent din PIB / SURSA DATELOR: EUROSTAT

Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost de 4,3 în România și s-a înregistrat în anul 2008, potrivit datelor Eurostat consultate de Edupedu.ro. În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%.

Citește și:

 

 

 

 

 

Exit mobile version