Orban, despre bugetul educației: Deja salariile în sectorul public sunt mai mari decât în sectorul privat și cererile nu pot să depășească limita bunului simț

4.823 de vizualizări
SURSA: gov.ro
“Nu aș califica: buget mai mic la educație. Bugetul la educație trebuie privit per ansamblu, nu numai prin alocarea care există către ordonatorul principal de credit, numit Ministerul Educației”, a declarat premierul Ludovic Orban, după ce Guvernul său a propus în proiectul Bugetului pentru anul 2020 doar 2,7% din PIB pentru Ministerul Educației și Cercetării.

Premierul a afirmat că “există și alocările care vizează educația, alocările către autoritățile locale; o parte dintre aceste cheltuieli se duc către școli, către sistemul de educație. De asemenea, fondurile europene care (sic!) putem să le absorbim și care sunt absorbite în cadrul Programului Operațional Regional nu de Ministerul Educației, ci de autorități locale, județene“.

Întrebat dacă a cuprins în legea bugetului de stat pe 2020 și creșterile salariale pentru profesori, Ludovic Orban a declarat: “Am cuprins banii. Și așa, acuma vă spun sincer, sistemul ăsta de a crește salariile un sfert, un sfert, un sfert pe 4 ani de zile… mă mir că PSD nu a prevăzut o creștere a salariilor pe 100 de ani ca să mai ciupească niște voturi. Nu mi se pare normală. Deja salariile în sectorul public sunt mai mari decât salariile în sectorul privat și cred că toți angajații din sectorul public înțeleg că totuși există o limită a bunului simț și că cererile revendicative nu pot să depășească această limită a bunului simț, cu atât mai mult cu cât pe lângă salariile brute există o mulțime de alte sporuri, se adaugă indemnizația de hrană, se adaugă voucherele de vacanță, care sunt sume care se duc în veniturile angajaților din sistemul public, venituri pe care angajații din sectorul privat nu le au.


Amintim că Ministerul Finanțelor a publicat în această dimineață proiectul bugetului de stat pe anul 2020. Documentul oficial prevede că alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 este de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației de anul trecut cu 292 milioane de lei. Asta în condițiile în care Cercetarea a fost unită cu Educația.

  • Concret, la un PIB pentru anul 2020 estimat de Guvern la 1129,2 miliarde lei, această alocare de 30,5 miliarde lei înseamnă 2,7%. Pentru comparație, anul trecut Cercetarea primise 0,18% din PIB, iar acum aceste cheltuieli sunt de 1,4 miliarde lei, adică 0,12% din PIB.
  • Dacă alocarea va rămâne 2,7% din PIB, cel mai probabil aceasta va fi una dintre cele mai mici alocări din istoria recentă. În 2017 a mai fost de 2,8%, în 2018 de 3% și în 2019 tot la 2,7% (după două rectificări negative care au tăiat peste 3 miliarde de lei din bugetul inițial)
  • Angajamentul României la Comisia Europeană prevede alocarea a 1% din PIB pentru Cercetare din fonduri publice.
Cheltuielile Guvernelor cu Educația, ca procent din PIB / SURSA DATELOR: EUROSTAT

Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost de 4,3 în România și s-a înregistrat în anul 2008, potrivit datelor Eurostat consultate de Edupedu.ro. În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%.

Citește și:

 

 

 

 

 


2 comments
  1. Ce poate sa debiteze unul ca el? Intr-adevar: salariile din invatamant sunt cele mai mari din sistemul bugetar! Dar nu pot sa nu mai creasca salariile lor?
    Oricum, ma bucur pentru cei care l-au votat, impreuna cu pensatul si normalul. Ah da, GHINION….

  2. Bravo L. Orban! Faci exact ceea ce PSD asteapta de la tine. Si uite asa PSD va reveni la guvernare in 20, 20 cu peste 40%.
    Cat despre “bietii” privati care muncesc pe salariul minim doar pe hartie numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministra Educației, Ligia Deca, merge în Parlament, la ora Guvernului, miercuri, de la 11:30, după 170 de zile de la primirea invitației din partea USR / Senatorul Ștefan Pălărie anunță că așteaptă întrebările cetățenilor pentru oficial

Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat participarea la „Ora Guvernului“, o sesiune în care membri ai Executivului vorbesc în fața parlamentarilor. Conform programării de pe site-ul Senatului, aceasta va vorbi…
Vezi articolul

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, anunță ministrul Educației, care spune că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Peste 300 de școli din București au Săptămâna Verde 2024 înainte de vacanța de Paște, în ultimele zile în care mai pot organiza programul. Altele aproape 70 desfășoară „Școala altfel” – LISTĂ

Programul „Săptămâna verde” a fost ales de peste 300 de școli în săptămâna dinainte de vacanța de Paște pentru elevi, conform datelor Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), la solicitarea…
Vezi articolul

Marian Crăciun, Universitatea din București: La noi există un consilier școlar cu roluri multiple: și de psiholog, și de asistent social, și de mediator școlar. Oficial, la 500 de elevi, neoficial, la vreo 1.200. N-ai cum să faci o intervenție de succes, văzându-te cu un elev care are probleme o dată la 2 săptămâni

Marian Crăciun, director al Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București, a declarat pentru TVR Craiova că „la noi există un consilier cu roluri multiple: și de psiholog,…
Vezi articolul

SURSE: Scrisoarea ministrului Educației către noul ministru al Sănătății: Solicităm să se elimine condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi din clasele terminale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cere eliminarea condiției de înjumătățire a efectivelor de elevi din clasele terminale, potrivit unei scrisori obținută de Edupedu.ro, trimisă vineri către noul ministru al Sănătății, Ioana…
Vezi articolul