Orban: Cer autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, acestea se dau familiilor în comodat / Dacă într-o localitate nivelul de răspândire a virusului scade, tabletele respective pot fi distribuite către altă localitate în care crește numărul de infectări

4.153 de vizualizări
Foto: gov.ro
Cer autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, a declarat premierul Ludovic Orban la o conferință de presă miercuri seara, potrivit gov.ro. Acesta a explicat că tabletele nu se dau definitiv familiilor, ci se dau într-o formă de comodat, iar dacă într-o localitate nivelul de răspândire a virusului scade, tabletele respective pot fi distribuite către altă localitate în care crește numărul de infectări. Declarațiile premierului marchează o abordare diferită față de regulile inițiale privind acordarea tabletelor în comodat, ce vizau perioade de minim un an cu posibilitatea de prelungire și un public format prioritar din copii dezavantajati.

Orban a lăsat să se înțeleagă faptul că la licitația de tablete care a avut loc centralizat prin ONAC s-ar fi prezentat “o firmă” care “spune după ce depune oferta, şi este singura care depune oferta, că nu are capacitatea de a livra tabletele conform calendarului”.

Reporter: În condiţiile în care Ministerul Educației nu a reușit să achiziționeze restul tabletelor şi nu mai sunt firme care să liciteze pentru celelalte…

Ludovic Orban: “Am pus la dispoziția autorităților locale și unităților școlare fonduri europene în valoare de 150 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane de euro sunt pentru tablete. De asemenea, am alocat o sumă suplimentară din fondul de rezervă al guvernului, de 100 de milioane, la dispoziția inspectoratelor școlare, ca să creeze stocuri ”tampon”, le-am spus eu, de tablete, de măști, de camere web, care sunt necesare pentru învățământul online. Am crescut numărul de școli care sunt conectate pe fibră optică, cu aproximativ 3.000 de şcoli. Continuăm acest proces de creștere a procentului de elevi de şcoli și de elevi care să poată participa la învățământul online.

Licitațiile la nivel național, derulate prin intermediul ONAC-ului, au niște proceduri care sunt impuse de legislația europeană. Ne este foarte greu. De unde să știm noi că o firmă care vine la licitație, știind care este calendarul, spune după ce depune oferta, şi este singura care depune oferta, că nu are capacitatea de a livra tabletele conform calendarului care a fost anunțat în procedura de licitație.

Ne-am gândit… Sigur, se reiau licitațiile la nivel național și pe tronsoanele, pe regiunile în care nu avem încă tablete, dar am prevăzut încă două soluții și cer autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, pentru că tabletele nu se dau definitiv familiilor; se dau într-o formă de comodat. E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele respective pot fi achiziționate și pot fi distribuite către altă localitate în care crește numărul de infectări și e necesar învățământul online”.

Acordarea tabletelor către elevi este reglementată de Ordinul Ministrului Educației nr. 4.738/2020. Contractul de comodat despre care vorbește premierul are un model de contract cadru și poate fi încheiat pe minimum un an școlar, cu posibilitatea de prelungire, potrivit documentului oficial.

Criteriile specifice pentru selecția celor care vor primi tablete, potrivit Ordinului citat, sunt următoarele:

  • Să fie elevi ai căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet
  • Elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet
  • Elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

Modelul contractului de comodat a fost publicat ca anexă la Ordinul de Ministru și poate fi descărcat de aici.

Obligațiile pe care le au cei care semnează contractul de comodat și iau tabletele:

Familia care ia tableta trebuie să se “îngrijească de conservarea bunului dat în folosință gratuită ca un bun proprietar”, potrivit art. 2.148 din Codul Civil.

Comodatarul nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinația acestuia determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului. El nu poate permite unui terț să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.

Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosința în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat, potrivit art 2.149 din Codul Civil.

Dacă însă comodatarul folosește bunul cu altă destinație decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă prelungește folosința după scadența restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului, chiar dacă aceasta se datorează unei forțe majore, afară de cazul când dovedește că bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forțe majore.

Licitația de tablete școlare organizată de Ministerul Educației și ONAC a fost un eșec, doar 3 loturi din cele 9 au fost adjudecate și numai 82 de mii de tablete, din cele 250 de mii promise, au ajuns la școli. Oficiul a reluat licitația și acum se desfășoară procedurile specifice.

Foto: gov.ro



5 comments
  1. Băi orbane, scopul vostru este de a se infecta cat mai mulți pentru a bloca total economia și de a închide oamenii în case. Pentru acest virus nu este obligatoriu sa se declare stare de alertă sau urgență. OMS este cea mai criminală și coruptă organizație care este condusă de persoane acționare la big pharma că sa își vândă medicamente și vaccinurilor f scumpe și ineficiente respectiv nocive. Oamenii nu mor de coronavirus, mor datorită restricțiilor demente impuse de minți bolnave ale elitei globale sataniste iar guvernul României s-a făcut preș și slugi acestor satane.

  2. Ce facem totuși cu elevii care nu intra online din rea voință? Sunt mulți care au cu ce și nu vor…. Invocand scuze. Chiar dacă punem absențe tot nu îi interesează. Cauza, de cele mai multe ori parinții….. Există o ură a lor împotriva dascălilor.

  3. CER UN CER!
    Dar am inteles ca degeaba cer ca sunt trimisa in cer si sa nu ajung acolo mi am cumparat laptop.Urmeaza sa imi cumpar tableta grafica ,prelungitoare ,cabluri,apropo ,boxa am…..am uitat lavaliera .Dupa ce le am pe toate trebuie sa mai platesc anul acesta taxe si impozite ?Sau sunt scutita ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În România sunt doar 3 licee pentru elevi cu deficiențe de auz, de aceea Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova va putea înscrie elevi în clasa a IX-a, deși niciun elev nu a promovat Bacalaureatul, transmite Ministerul Educației

În România funcționează doar 3 licee care școlarizează elevi cu deficiențe de auz, astfel că, pentru a nu îngrădi accesul la educație al acestor elevi, Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din…
Vezi articolul
Vasile Dincu / Foto: INQUAM Photos George Calin

Vasile Dîncu a cerut verificări de urgență la Colegiul Național de Apărare, după ce un profesor a amenințat familia unui ziarist G4Media / MApN: Ne delimităm ferm de orice poziție contrară normelor și principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a cerut o comisie de urgență pentru verificarea situației de la Colegiul Național de Apărare, după ce G4Media a scris despre presiunile unui angajat asupra familiei…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai va testa efectele alimentației „Carpato-Danubiene”, care respectă principiile dietei mediteraneene dar cu produse românești. Rectorul Daniel David: Mă voi înscrie alături de studenți în studiu. Ținta: seturi de politici publice pentru un comportament alimentar sănătos, inclusiv în școli

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că inițiază proiectul CARPO ce vizează construirea unui comportament alimentar sănătos, în care testează efectele unui anumit tip de alimentație. „CARPO este acronimul alimentației «Carpato-Danubiene»,…
Vezi articolul

450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută

450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de…
Vezi articolul