Înscrierea elevilor la disciplina opțională Religie se va face de câte ori elevul intră într-un nou ciclu de învățământ – primar, gimnazial, liceal, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, în cadrul dezbaterilor care au loc la Camera Deputaților pe proiectele de legi ale învățământului. Concret, părinții “vor exprima opțiunea în scris pentru fiecare ciclu de învățământ, sau până la schimbarea opțiunii”, a spus Deca.
Aceasta a fost întrebată de reprezentanții cultelor, prezenți vineri la dezbateri, de ce există modificări în proiect, în privința orei de religie, față de actuala lege care nu face nici o referire la valabilitatea înscrierii unui copil la această disciplină opțională.
Ministra Educației a invocat o “îngrijorare a ministerului Justiției, vizavi de constituționalitate”. Sesizarea era făcută de Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul privind obligativitatea părinților de a înscrie copilul la ora de religie la începutul fiecărui ciclu de învățământ, prevăzută în proiectul de lege al Învățământului Preuniversitar aflat acum în dezbatere.
Varlaam Ploieşteanul a spus în cadrul dezbaterilor: “M-a surprins faptul că în noul proiect pentru învățământul preuniversitar apare obligativitatea părinților de a înscrie copilul la ora de religie de la începutul fiecărui ciclu, iar în legea încă în vigoare este prevăzută o singură înscriere, familia având posibilitatea ca pe parcursul anilor de studiu, dacă intervine vreo schimbare în credința pe care o profesează familia și implicit copilul, pot solicita schimbarea confesiunii sau pot schimba sau solicita de participarea la ora de religie”.
Ministra Educației a explicat că în actualul proiect de lege a Învățământului Preuniversitar, trimis de Guvern în Parlament, a modificat articolul referitor la înscrierea elevilor la disciplina Religie, după primirea avizului de la Ministerul Justiției.
Astfel, articolul 84, alin 2 prevede că „Cererea scrisă este valabilă până la finalizarea ciclului de învățământ sau până la schimbarea opțiunii”.
Ligia Deca a invocat decizia Curții Constituționale nr 669/2014, care a stat însă la baza modificării legii Educației în forma actuală. CCR a decis în 2014 că părinții care doresc să își înscrie copiii la Religie în școala trebuie să facă o cerere, nu cei care vor să renunțe de la această disciplină, așa cum era inițial prevăzut.
Ministra Educației spune că a primit de la Ministerul Justiției “o îngrijorare vizavi de constituționalitate”, iar recomandarea Ministerului Justiției a fost de “reformulare a normei în sensul prevederii că cererea pentru participarea la ora de religie se realizează fie pentru fiecare an școlar, fie pentru fiecare ciclu de învățământ preuniversitar, în sens contrar fiind încălcat articolul 29 din constituție privind libertatea conștiinței și articolul 1, alineatul 3, privind statul de drept“.
Ligia Deca a citat din avizul Ministerului Justiției trimis pe legile Educației aprobate de Guvern: “În ceea ce privește articolul 84, aliniatul 2, care reglementează studierea disciplinei religie, referitor la soluția potrivit căreia ”cererea scrisă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii”, apreciem, spune Ministerul Justiției, că aceasta contravine deciziei numărul 669 / 2014 a Curții Constituționale. (…) Prin urmare, apreciem că este necesară reformularea normei în sensul prevederii că cererea pentru participarea la ora de religie se realizează fie pentru fiecare an școlar, fie pentru fiecare ciclu de învățământ preuniversitar, în sens contrar fiind încălcat articolul 29 din constituție privind libertatea conștiinței și articolul 1, alineatul 3, privind statul de drept“.
“Noi am mers aici pe opțiunea mai puțin birocratică pentru familii, și anume exprimarea acestei opțiuni înscris pentru fiecare ciclu de învățământ. De altfel, de cele mai multe ori, între ciclurile de învățământ, cel puțin între gimnazial și liceal, există și o schimbare a unității de învățământ, deci oricum ar fi trebuit reexprimată opțiunea din motive de alocare a resursei umane. Nu ne dorim în niciun fel să îngreunăm în sens birocratic viața familiilor, însă trebuie și noi să ne supunem regulilor constituționale, iar autoritatea în Guvern pentru aceste chestiuni este Ministerul Justiției. Din acest motiv, această modificare a fost făcută în niciun caz pentru a schimba ceea ce merge în legea actuală”, a apus Deca.
Disciplina Religie este opțională din 2014, iar părinții care vor ca ai lor copii să studieze această disciplină trebuie să depună o cerere pentru acest lucru, la secretariatul școlii.
Foto: © Maria Dryfhout | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.