Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor propun în proiectul privind noul statul al elevului prevederea expresă ca ora de religie să fie prima sau ultima în orar. În actualul statut, acest lucru nu este prevăzut, nici în legea Educației sau ROFUIP. Amintim că documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației. Proiectul a fost realizat de reprezentanții reprezentanți ai mai multor asociații de elevi împreună cu specialiști ai Organizației Salvați Copiii România, după consultări și dezbateri cu peste o mie de elevi din țară.
Edupedu.ro a scris despre mai multe propuneri din proiect:
- propunerea ca profesorii să justifice notele elevilor de la lucrările scrise, în termen de 15 zile de la comunicare, la solicitarea copilului sau părintelui,
- propunerea privind greutatea ghiozdanului elevilor care nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului,
- sau cel mult 5 ore pe zi de școală pentru elevii de gimnaziu și 6 ore pentru elevii de liceu.
“Ora de religie se va introduce în orarul unității de învățământ la începutul sau sfârșitul programului”, scrie la art. 21, alin. 7 din proiectul propus de mai multe Asociații de elevi privind modificarea Statutului.
În prezent, elevii care nu frecventează ora de religie sunt obligați să stea în școală, potrivit noii legi a Educației. Până anul trecut unitățile de învățământ puteau stabili prin regulament propriu activitățile copiilor care nu participă la aceste ore.
Discuția privind plasarea orei de religie la începutul sau finalul programului pentru elevii care nu sunt înscriși la ora de religie a mai fost dezbătută în spațiul public, dar practic este imposibil ca acest lucru să se întâmple. Un profesor de religie care are o normă de 18 ore nu are cum să vină doar la ultima și prima oră de religie pentru toate clasele.
Ce prevede Legea Educației
Art. 87 din Legea educației, alin. 2 prevede:
“Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”.
Alte prevederi legate de ora de religie propuse de elevi
Propunerile elevilor legate de ora de religie sunt cele prevăzute în Legea Educației:
Articolul 21:
- Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului sau reprezentantului legal, pentru elevul fără capacitate de exercițiu.
- În situaţia în care, pentru un nivel de clasă, au fost depuse cereri de frecventare a orei de Religie pentru mai multe culte, conducerea unităţii de învăţământ organizează predarea disciplinei Religie prin gruparea elevilor de la nivelul de clasă respectiv în mai multe formaţiuni de studiu, corespunzătoare cultelor pentru care există solicitări, cu respectarea prevederilor legale referitoare la efectivele formaţiunilor de elevi.
- În situaţia în care numărul solicitărilor de frecventare a orei de Religie pentru un anumit cult, depuse de elevii de la acelaşi nivel de clasă, nu permite constituirea formaţiunii de studiu pentru disciplina Religie cu respectarea efectivului minim prevăzut de lege, studierea disciplinei Religie pentru cultul respectiv se poate face şi în regim simultan.
- În cazul în care numărul mic de cereri depuse la unitatea de învăţământ pentru frecventarea orei de Religie pentru un anumit cult sau alte motive obiective nu permit organizarea predării disciplinei Religie pentru acel cult în niciuna din situaţiile menţionate anterior, elevii cărora nu li s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină pot să participe la studiul Religiei în cadrul instituției de cult propriu.
- Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului sau a reprezentantului legal, pentru elevul fără capacitate de exercițiu.
- În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.
- Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura posibilitatea prezenței în alte spații ale unității de învățământ, pe durata derulării cursurilor. Ora de religie se va introduce în orarul unității de învățământ la începutul sau sfârșitul programului.
Amintim că Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar.
Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.