Opt universități românești incluse în ultimul ranking internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar două intră în top 1000 global: Babeș-Bolyai din Cluj și Politehnica din București

3.458 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Politehnica din București sunt singurele două instituții românești de învățământ superior incluse printre primele 1000 de universități ale lumii, în cea mai nouă ediție a clasamentului internațional realizat de Centrul pentru Rankinguri Universitare Globale (CWUR) și publicat săptămâna aceasta. Acest clasament, luat în considerare pentru realizarea metarankingului național, mai include șase universități românești, pe poziții situate în intervalul 1.000-1.600.

Pentru rankingul CWUR – ediția 2022-2023 au fost evaluate 19.788 de instituții de învățământ superior. Cele mai bune 2000 au fost incluse în clasamentul internațional.

Performanța universităților românești în clasamentul Global 2000 al CWUR (poziție – instituție):

895 – Universitatea Babeș-Bolyai

933 – Universitatea Politehnica din București

1028 – Universitatea din București

1187 – UMF Carol Davila

1206 – Universitatea de Vest din Timișoara

1473 – Universitatea Al.I. Cuza din Iași

1530 – Universitatea Transilvania din Brașov

1595 – UMF Iuliu Hațieganu

Universitatile romanesti in clasamentul CWUR 2022-2023 / Sursa: Captura CWUR.org

CWUR este o organizație din domeniul consultanței în educație, lansată în Arabia Saudită și activă acum din Emiratele Arabe Unite, care realizează această evaluare din 2012. Rankingul ține cont de indicatori precum angajabilitatea absolvenților, calitatea educației, performanța în cercetare, calitatea cadrelor didactice și de cercetare. CWUR este unul dintre cele nouă rankinguri luate în calcul, în România, pentru realizarea metarankingului universitar https://www.edupedu.ro/fond-bugetar-de-100-de-milioane-de-lei-pentru-finantarea-cercetarii-in-universitati-si-in-2022-45-din-bani-alocati-pe-baza-metarankingului-universitatilor-care-trebuie-finalizat-pana-pe-31-martie/.

În ediția din acest an, top 10 al clasamentului CWUR – Global 2000 este dominat de universități din SUA:

1 – Harvard University

2 – Massachusetts Institute of Technology

3 – Stanford University

4 – University of Cambridge

5 – University of Oxford

6 – Princeton University

7 – University of Chigaco

8 – Columbia University

9 – University of Pennsylvania

10 – California Institute of Technology


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

QS World University Rankings 2024: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București revin în top 1000 global / 13 instituții românești prezente în ultima ediție a reputatului clasament al universităților lumii

Două universități românești – Babeș-Bolyai și Universitatea din București – apar din nou în QS World University Ranking, clasament QS World University Ranking, reputatul clasament internațional al Quacquarelli Symonds, a…
Vezi articolul

Daniel David: “Proiectul România Educată este în chinurile facerii. Să vedem ce va ieși. Trebuie să fie mai bun decât cel din 2011, altfel nu are rost să ne gândim la el”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a spus că are multe critici la adresa proiectelor de legi ale Educației: “Proiectul România Educată al președintelui Iohannis este în chinurile facerii.…
Vezi articolul

Universitățile să se adapteze pentru instrumentele de inteligență artificială, chiar dacă pun multe probleme: ele oferă numeroase beneficii posibile, iar interzicerea lor ar fi inutilă / Folosirea AI să fie declarată în activitățile academice și restricționată selectiv – poziția oficială a Asociației Universităților Europene

ChatGPT și alte instrumentele bazate pe inteligență artificială, care au ajuns în ultima perioadă la dispoziția publicului larg, ar trebui să fie adoptate într-o manieră “eficientă și adecvată” la nivelul…
Vezi articolul

DOCUMENT Motivarea judecătorilor: Mircea Beuran a fost înregistrat în timp ce recunoștea că ar fi primit 10.000 de euro pentru a truca un concurs la Universitatea de Medicină / Tribunalul a invocat exodul medicilor nemulțumiți de pilele din sistemul de sănătate

Mircea Beuran a fost înregistrat atât de denunțătoare, cât și de procurori în dosarul instrumentat de DNA privind o presupusă luare de mită, arată motivarea judecătorilor care au decis arestul…
Vezi articolul