Opt universități românești incluse în ultimul ranking internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar două intră în top 1000 global: Babeș-Bolyai din Cluj și Politehnica din București

3.455 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Politehnica din București sunt singurele două instituții românești de învățământ superior incluse printre primele 1000 de universități ale lumii, în cea mai nouă ediție a clasamentului internațional realizat de Centrul pentru Rankinguri Universitare Globale (CWUR) și publicat săptămâna aceasta. Acest clasament, luat în considerare pentru realizarea metarankingului național, mai include șase universități românești, pe poziții situate în intervalul 1.000-1.600.

Pentru rankingul CWUR – ediția 2022-2023 au fost evaluate 19.788 de instituții de învățământ superior. Cele mai bune 2000 au fost incluse în clasamentul internațional.

Performanța universităților românești în clasamentul Global 2000 al CWUR (poziție – instituție):

895 – Universitatea Babeș-Bolyai

933 – Universitatea Politehnica din București

1028 – Universitatea din București

1187 – UMF Carol Davila

1206 – Universitatea de Vest din Timișoara

1473 – Universitatea Al.I. Cuza din Iași

1530 – Universitatea Transilvania din Brașov

1595 – UMF Iuliu Hațieganu

Universitatile romanesti in clasamentul CWUR 2022-2023 / Sursa: Captura CWUR.org

CWUR este o organizație din domeniul consultanței în educație, lansată în Arabia Saudită și activă acum din Emiratele Arabe Unite, care realizează această evaluare din 2012. Rankingul ține cont de indicatori precum angajabilitatea absolvenților, calitatea educației, performanța în cercetare, calitatea cadrelor didactice și de cercetare. CWUR este unul dintre cele nouă rankinguri luate în calcul, în România, pentru realizarea metarankingului universitar https://www.edupedu.ro/fond-bugetar-de-100-de-milioane-de-lei-pentru-finantarea-cercetarii-in-universitati-si-in-2022-45-din-bani-alocati-pe-baza-metarankingului-universitatilor-care-trebuie-finalizat-pana-pe-31-martie/.

În ediția din acest an, top 10 al clasamentului CWUR – Global 2000 este dominat de universități din SUA:

1 – Harvard University

2 – Massachusetts Institute of Technology

3 – Stanford University

4 – University of Cambridge

5 – University of Oxford

6 – Princeton University

7 – University of Chigaco

8 – Columbia University

9 – University of Pennsylvania

10 – California Institute of Technology


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noul clasament „oficial” al universităților românești, făcut pe repede înainte. Metodologia e în consultare publică până pe 14 aprilie, pe 15 aprilie metarankingul trebuie finalizat

Ministerul Educației a pus în consultare proiectul de Metodologie pentru un nou metaranking național (ediția pentru anul 2023), clasament anual al universităților românești, folosit în finanțarea cercetării în aceste instituții.…
Vezi articolul

Consiliul de Etică al Ministerului Educației explică în ce condiții a cerut Comisiei de Etică a Universității Cuza din Iași să se pronunțe asupra posibilelor “abateri disciplinare” ale rectorului Tudorel Toader

Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației, precizează într-un comunicat că nu s-a pronunțat în privința sesizărilor cum că rectorul Universității Al. I. Cuza din…
Vezi articolul
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Titlul de doctor al procurorului Codruț Olaru, retras de CNATDCU pentru „plagiat grosier” – PressOne / Olaru: Ar fi descalificant pentru Consiliu ca, după o verificare de 28 luni în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat, să emită un verdict contrar

Procurorul Codruț Olaru, unul dintre membrii cei mai influenți ai CSM, rămâne fără titlul de doctor în drept, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare…
Vezi articolul