Opt universități românești, în frunte cu Universitatea din București – incluse în primul clasament internațional al cercetării științifice interdisciplinare Times Higher Education

5.029 de vizualizări
Foto: © Piyapong Thongcharoen | Dreamstime.com
Universitatea din București este prima dintr-un grup de opt instituții românești de învățământ superior care au fost incluse în primul clasament internațional al universităților după criteriul cercetării științifice intertdisciplinare, realizat de Times Higher Education. Alte patru universități au raportat date, dar nu au fost incluse, în timp ce instituții mari, precum Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca sau Politehnica București, nu au raportat deloc pentru a fi incluse în acest ranking.
  • Interdisciplinary Science Rankings 2025 este prima evaluare de acest fel, realizată de Times Higher Education în asociere cu Schmidt Science Fellows. Pentru început, ea include 749 universități din 92 de țări. Sunt folosiți 11 indicatori pentru a evalua universitățile în trei domenii – finanțarea cercetării interdisciplinare, procesele de cercetare, rezultatul cercetării (publicații, calitatea cercetării, reputație).

Universitatea din București este prima dintre universitățile românești incluse, cu o poziție la mijlocul clasamentului. După criteriile acestei ediții, ea este urmată de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Al. I. Cuzadin Iași, Universitatea Dunărea de Jos din Galați și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (listate în ordine alfabetică, în același segment de ranking.

Universitățile românești din Interdisciplinary Science Rankings 2025:

301-350 – Universitatea din București

351-400 – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

401-500 – Universitatea Al. I. Cuza din Iași

401-500 – Universitatea Dunărea de Jos din Galați

401-500 – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

601+ Universitatea Ovidius din Constanța

601+ Universitatea Politehnica din Timișoara

601+ Universitatea de Vest din Timișoara

  • Au mai raportat date, dar nu au fost incluse: ASE București, UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, Universitatea Valahia din Târgoviște.
Top ten global:

1 – MIT (SUA)

2 – Stanford University (SUA)

3 – National University of Singapore (Singapore)

4 – California Institute of Technology (SUA)

5 – Duke University (SUA)

6 – University of Minnesota (SUA)

7 – Wagenringen University&Research (Olanda)

8 – University of California, Santa Barbara (SUA)

9 – Nanyang Technological University (Singapore)

10 – University of Michigan – Ann Arbor (SUA)

Citește și:
BREAKING Cele mai bune universități din România în 2024: Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, UMF „Carol Davila” și Politehnica București  – Metaranking universitar / Clasamentul a fost publicat cu discreție totală pe un site al UBB / Rectorul David spune că ia în calcul întreruperea metarankingului, după 10 ani de funcționare
RANKING GLOBAL Cele mai bune universități din punct de vedere al capacității de angajare a absolvenților: Germania și Franța se numără printre țările cu cele mai multe instituții, după SUA și Marea Britanie / O singură universitate din Europa Centrală și de Est
RANKING România își extinde prezența în clasamentul universităților după domenii de studiu Shanghai 2024, deși rămâne în afara clasamentului general Shanghai / Babeș-Bolyai – în top 100 la Matematică / Reviriment în domeniile Economie și Psihologie / Prezență minimă la Inginerie, nicio apariție la Educație, Științe politice sau Drept 

Foto: © Piyapong Thongcharoen | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Daca Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava se afla intre locurile 351-400, atunci acest top este bun de aruncat la gunoi. In general, topurile cam la asta sint bune, dar de data asta e prea de tot sa crezi asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Extragerea elevilor, un concept de loterie enunțat de Ligia Deca în discuția despre camera de detenție. Ministra spune că elevul care deranjează ora poate fi „extras de către școală într-o sală specială”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit detalii suplimentare despre spațiul în care vor fi duși elevii care deranjează orele și despre cum se va proceda pentru „extragerea” școlarilor din sala…
Vezi articolul

Daniel Funeriu îi solicită premierului Ludovic Orban să ia decizia politică de a nu le acorda sindicaliștilor din educație degrevări în această perioadă de criză: lideri de sindicat nu predau, dar iau salariul plin

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu îi solicită oficial premierului Ludovic Orban “să ia decizia politică prin care Ministerul Educației să nu acorde degrevări în această perioadă”. Funeriu atrage atenția…
Vezi articolul

Șirul conflictelor din Guvern cu ministrul Vlad Voiculescu protagonist, în două luni și jumătate de mandat: tensiuni cu Valeriu Gheorghiță de la început, divergențe cu Cîmpeanu pentru regulile din școli, replici dure cu premierul Cîțu

În două luni și jumătate de când a preluat mandatul, ministrul Vlad Voiculescu a avut mai multe conflicte în cadrul Guvernului, iar majoritatea s-au derulat în spațiul public. Cele mai…
Vezi articolul