Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Științele Pământului (IESO) 2022, organizată online de Italia, au obținut o medalie de aur, cinci de argint și două de bronz conform rezultatelor anunțate miercuri, 31 august, la festivitatea de premiere transmisă online pe care o puteți vedea la finalul articolului. Patru din cei opt participanți, toți medaliați, provin de la același liceu privat. Restul sunt de la colegii naționale din Cluj-Napoca, Iași, Hunedoara și Brașov.
Au participat 34 de țări – 204 elevi care au avut de susținut 4 teste: din Geologie, Astronomie, Climatologie și Hidrologie, precizează pentru EduPedu.ro Cătălina Șerban, inspector școlar de Geografie la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, coordonatoarea lotului la această olimpiadă.
“Pregătirea a fost organizată de Ministerul Educației și s-a desfășurat în perioada 5-15 iulie, în București”, a indicat inspectoarea în răspunsuri oferite pe mail. Profesoara a mai spus că nu există un clasament al țărilor participante, cum se face, de exemplu, la Olimpiada Internațională de Informatică sau la cea de Matematică.
S-a desfășurat în perioada 25-31 august, “diferit față de anii anteriori: în format online și nu a existat proba practică”, găzduirea fiind asigurată de Italia, cu centrul coordonării pe Valea Aosta, în Munții Alpi, potrivit lui Șerban.
Iată elevii români participanți și rezultatele lor:
- Lia Sara-Maria de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București
- Argint la proba individuală (DMT)
- Aur la proba pe echipe internaționale (ESP)
- Bronz la proba pe echipe naționale (NTFI)
- Coadă Dragoș-Iulian de la Colegiul Național ”Decebal” Hunedoara
- Aur la proba individuală (DMT)
- Aur la proba pe echipe naționale (NTFI)
- Dolejan Filip-Dimitri de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București
- Argint la proba individuală (DMT)
- Dumitraș Matei Teodor de la Colegiul Național „Constantin Negruzzi” Iași
- Argint la proba individuală (DMT)
- Aur la proba pe echipe naționale (NTFI)
- Dumitrescu Ștefan-Ionel de la Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” Brașov
- Argint la proba individuală (DMT)
- Aur la proba pe echipe naționale (NTFI)
- Stănoiu Ioana de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București
- Argint la proba individuală (DMT)
- Bronz la proba pe echipe naționale (NTFI)
- Voicu Teofil de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca
- Bronz la proba individuală (DMT)
- Aur la proba pe echipe naționale (NTFI)
- Luca Mihai Rascarachi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București
- Bronz la proba individuală (DMT)
- Bronz la proba pe echipe naționale (NTFI)
Aceștia au fost pregătiți de profesori și specialiști din Universitatea din București: Facultatea de Geografie și Facultatea de Geologie; Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului București; Institutul de fizică a Atmosferei și Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie, a mai spus Șerban pentru EduPedu.ro.
Întrebată dacă olimpicii au în ajutor un psiholog, ținând cont de presiunea la care sunt supuși elevii ajunși la etape internaționale, și dacă le-ar fi util unul, Cătălina Șerban a răspuns că “Nu a existat un psiholog pentru echipă. Elevii sunt echilibrați emoțional și… nu e nevoie. Nu credem că ar fi util un astfel de psiholog”.
Amintim că EduPedu.ro a scris despre selecția elevilor pentru Internaționala de Științele Pământului în iunie 2022. La acea vreme, lotul care urma să participe la olimpiadă nu era încă stabilit de profesorii coordonatori, deși mai erau două zile până la termenul limită de înscriere pentru echipele statelor participante, care era duminică, 19 iunie. Părinți ai elevilor olimpici care fac parte din lotul extins spuneau, în mesaje sosite pe adresa redacție@edupedu.ro și în relatări directe, că au așteptat timp de o lună vești de la profesorii coordonatori, dar aceștia au luat legătura abia pe 15 iunie cu elevii. – mai multe detalii aici
2 comments
Nota. Pentru conformitate, Facultatea se numește GEOLOGIE SI GEOFIZICA.
se pare ca toti olimpicii cel putin din bucuresti sunt de la liceul turcesc, alo sava, vianu, … si alte licee “de elita” din mareata capitala, ce faceti mai, dormiti pe voi