Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă care prevede studierea istoriei evreilor și a Holocaustului, prin introducerea unei discipline școlare cu acest obiect în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional, scrie jurnalistul Petru Clej pe G4Media.ro.
Propunerea a fost înaintată Senatului care este în cazul de față cameră decizională, iar Guvernul propune și ca “programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile pentru disciplina școlară ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ să fie elaborate de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel” și experți ai Ministerului Educației, în colaborare cu membrii Consiliului de Onoare. Materialele elaborate vor fi aprobate de Ministerul Educației”.
Nu e surprinzător că aceste măsuri adoptate de parlament și propuse de guvern au fost întâmpinate cu destule comentarii negative. Adeseori aceste comentarii au în subtext antisemitismul. Unele comentarii sugerează că o astfel de măsură este adoptată de politicienii din România la presiuni externe, originea favorită fiind miliardarul american de originea evreiască George Soros și Israelul sau mai pe scurt “evreii” (sau “jidanii” cum îi numesc mulți dintre acești critici).
Este adevărat că adeseori când autoritățile române au adoptat măsuri de combatere a antisemitismului sau a negării Holocaustului ele au venit în urma unor critici externe sau pentru a “peria” imaginea României pe plan internațional.
De pildă Ordonanța de Urgență 31/2002 (modificată ulterior prin legea 217/2015) care incrimina negarea Holocaustului, apologia persoanelor condamnate pentru crime de război (ca Ion Antonescu) și interzicea Mișcarea legionară, a fost adoptată de guvernul Adrian Năstase în perioada în care România era candidată la aderare la Uniunea Europeană și NATO și era o măsură care “dădea bine”. Că OUG 31/2002 a fost aplicată rar de Parchet, iar condamnările de către instanțe au fost și mai rare, e o altă chestiune.
Dar Holocaustul face parte din istoria României, iar statul român a recunoscut responsabilitatea regimului condus de Ion Antonescu între 1940 – 1944 în moartea a între 280.000 și 380.000 de evrei și 11.000 de romi, potrivit Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, publicat în 2004. Această comisie a fost înființată printr-un decret al președintelui României la acea vreme, Ion Iliescu.