Op Ed / Tibor Navracsics, comisar pentru educație, despre DiscoverEU – o călătorie care abia începe

550 de vizualizări
Foto: audiovisual.ec.europa.eu
Un sentiment comun de apartenență necesită întotdeauna legături personale. Proiectul european nu face excepție. Fiecare prietenie, fiecare legătură dintre oameni este un pas concret către o identitate europeană comună mai puternică.

Aceasta este ideea pe care se bazează DiscoverEU. Peste câteva zile, mii de tineri de 18 ani vor începe iar să călătorească prin întreaga UE. Cu ajutorul unui permis de călătorie gratuit, circa 20 000 de tineri vor porni într-o călătorie pentru a explora Europa, în principal cu mijloace ecologice de transport cum sunt trenurile, autobuzele și feriboturile. Ei vor învăța despre patrimoniul cultural al Europei, despre istoria acesteia, despre alții – și despre ei înșiși. Vor urma exemplul a 30 000 de tineri care au descoperit deja continentul nostru în acest mod și au aflat direct ce înseamnă să fii european.

Această nouă inițiativă se desfășoară de peste un an și a început deja să producă o mare diferență. Aproape 275 000 de tineri au depus cereri pentru cele aproximativ 50 000 de permise de călătorie disponibile, pe parcursul a trei runde de cereri în 2018 și în 2019. Numai din România au depus cereri peste 1800 de tineri în cea de-a treia rundă din luna mai, 2019. DiscoverEU arată ce este posibil atunci când o idee bună se întâlnește cu ambiția politică și cu oameni creativi și deschiși. Născută în sânul societății civile, susținută de membri ai Parlamentului European și pusă în practică de Comisia Europeană în timp record, ideea de a oferi tinerilor în vârstă de 18 ani șansa de a descoperi Europa călătorind reprezintă un exemplu remarcabil de măsură concretă care aduce tinerii mai aproape de proiectul european – și mai aproape unii de alții. Ea este pe deplin conformă cu accentul pe care actuala Comisie îl pune pe capacitarea tinerilor și pe investirea în aceștia, împreună cu alte noi inițiative ale UE, precum Corpul european de solidaritate.

Pentru unii dintre participanții la inițiativa DiscoverEU, a fost prima dată când au călătorit fără părinții lor. Pentru toți, a fost o experiență plină de învățăminte. Cei care au participat deja au spus că i-a ajutat să se implice mai mult și să își lărgească orizonturile. Mulți dintre ei afirmă că au câștigat încredere în ei înșiși și și-au dezvoltat competențe importante, precum stăpânirea limbilor străine și competențele interculturale, adaptabilitatea, reziliența și abilitățile organizaționale. De asemenea, două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut permite permisul de călătorie dacă n-ar fi existat DiscoverEU.

Mai mult, datorită acestei inițiative, mii de călători și-au făcut noi prieteni și au construit o comunitate în întreaga Europă. Participanți care nu se întâlniseră niciodată înainte s-au conectat pe platformele de comunicare socială, au format grupuri pentru a călători din oraș în oraș și s-au ajutat reciproc.

Pe baza reacțiilor primite de la participanți și a colaborării cu părțile interesate, Comisia Europeană acționează pentru a se asigura că DiscoverEU devine chiar mai deschisă și mai incluzivă. Depunerea cererilor a fost facilitată, iar Comisia oferă sfaturi pentru călătorii necostisitoare, punând un accent special pe sprijinirea tinerilor cu handicap. De asemenea, Comisia depune eforturi pentru a crea legături cu rețele la nivel european precum Eurodesk și centrele Europe Direct, dar și cu grupuri locale, pentru a face ca inițiativa să fie mai bine cunoscută în orașe și în localități din întreaga Europă – precum și pentru a ajuta la o mai mare implicare a celor care călătoresc în comunitățile pe care le vizitează.

Însă acesta este doar începutul. Pentru a valorifica întregul potențial al inițiativei DiscoverEU, Comisia intenționează să o transforme într-o parte integrantă a programului Erasmus după 2020, cu un buget de 700 de milioane EUR. Dacă Parlamentul European și statele membre sunt de acord, circa 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar putea beneficia de această inițiativă între 2021 și 2027.

Aceasta ar crea o șansă reală de a continua dezvoltarea DiscoverEU, consolidându-i și mai mult dimensiunea de învățare – și transformând-o într-o rampă de lansare. O experiență DiscoverEU ar trebui să fie doar începutul unei călătorii mult mai ample pentru tineri. Ar trebui să îi stimuleze să exploreze mai mult, să devină mai implicați în comunitățile lor sau să meargă din nou în străinătate prin alte programe ale UE.

DiscoverEU este mai mult decât un ajutor pentru ca tinerii să meargă în vacanță. Această inițiativă a confirmat că, dacă li se oferă șansa, tinerii europeni își asumă responsabilități și, prin crearea de rețele și de conexiuni cu alte persoane, contribuie în mod semnificativ la integrarea europeană. Acești călători acționează deja ca ambasadori ai ideii europene și ne arată că, deși suntem diferiți, sunt mai multe lucruri care ne unesc decât care ne despart.

Credem că explorarea Europei ar trebui să fie o regulă pentru tineri, indiferent de istoricul, de finanțele sau de orașul lor natal. Tinerii au un rol special în crearea de punți – punți de care avem nevoie mai mult decât oricând pentru a construi o Europă mai unită și mai coezivă pentru viitor.

De aceea trebuie să continuăm să investim și să credem în tineri – nu mâine, ci astăzi.

___

Tibor Navracsics, comisar pentru educație, cultură, tineret și sport

Vincent-Immanuel Herr și Martin Speer, activiști europeni, autori, fondatorii inițiativei „Free Interrail”

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Robert Negoita si Sorin Cimpeanu / Foto: Ilona Andrei - Inquam Photos

Reacție uluitoare a ministrului Educației și primarului Robert Negoiță la o inscripție trivială cu mesajul ”Puie Monta” în interiorul unei grădinițe noi. Cei doi demnitari au râs: ”Un lego foarte inspirat!”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiță, s-au amuzat copios luni la vederea unui mesaj trivial afișat în interiorul unei grădinițe pe care au inaugurat-o.…
Vezi articolul

Telenovela de la Colegiul Șincai din București continuă. Proba de interviu pentru postul de director, reprogramată pe ultima sută de metri, după ce concursul fusese suspendat la sfârșitul lunii trecute. Ce se întâmplă în cazul candidatei deja respinse, dar retrimisă la interviu?

Interviurile pentru postul de director la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București figurează ca “reprogramate” într-un document publicat luni seară pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Procedurile urmează să…
Vezi articolul