OP ED / Ștefan Pălărie: Marele blat al PSD pe legile Educației

2.028 de vizualizări
Foto: Ștefan Pălărie
Toata ziua de ieri (cea care a încheiat dezbaterea legii învățământului preuniversitar) m-am întrebat ce a fost oare în spatele marelui blat al PSD pe legile educației!?

Să explic un pic acest blat:

1) PSD anunță că vine cu amendament de eliminarea al discriminatoriului examen al Ligiei Deca. Apoi renunță la eliminare acceptând o reducere la doar 50% din locuri ocupate prin examen față de cei 60% ai legii.

2) PSD anunță o altă arhitectură instituțională. Modificări de genul – ARACIP în locul ARACIIPurilor lui Deca. Mutarea Caselor Corpului Didactic în subordinerae ARACIP. Modificări enorme, implicații multiple. Apoi PSD renunță inexplicabil la ele în spatele ușilor închise (în negocieri de culise) și revine în comisie utilizând sintagma hipnotizantă din ședințe – ”ne retragem amendamentul” (apropos – peste 330 de amendamente retrase în felul acesta.)

3) PSD anunță că se împotrivește soluției de BAC a Ligiei Deca! Propune o abordare total diferită la probe, și … ne-am obișnuit … admite soluția Deca fără nici o discuție în comisie (din nou renunțare la amendamente) cu singura adăugire a introducerii opționale a religiei la BAC pe filiera umana.

Am convingerea că astăzi, când se va dezbate Legea Învățământului Superior, vom primi MARELE RĂSPUNS la întreabarea DE CE BLATUL PSD?

Îndrăznesc să anticipez eu: PSD a cerut (și probabil a obținut de la PNL) – cu complicitatea evidentă a rectorilor PNL – TOT, dar absolut TOT ce și-a propus pe universitar! Astăzi doar asistăm la oficializare.

Am citit amendamentele la Universitar cu atenție. Chiar dacă au fost date membrilor comisiei (intenționat) abia ieri dimineață.

Vom vedea astăzi, într-o dezbatere fulger, o listă lungă de solicitări scandaloase pe care e probabil că le va obține prin BLATUL DECA și PNL la învățământul universitar.

1) Va obține mandate pe viață ale rectorilor. Sunt nenumărate amendamente PSD pentru asta.

2) Va obține acoperirea plagiatelor (boala de care suferă mulți politicieni PSD și PNL deopotrivă) – să nu uităm că suntem încă conduși de guvernul cu cele mai multe scandaluri de plagiat – Ciuca, Bode, Cimpeanu, Roman și lista continuă la nesfârșit în rândul parlamentarilor celor două partide istorice odată, astăzi doar cucerite de plagiatori și impostori.

3) Va obține probabil privatizarea ”for-profit” a învățământului superior privat. Pe surse am aflat că e posibil ca mâine să ni se expună o pledoarie uriașă care să ne explice de ce nu e bine ca universitățile particulare să fie fundații. Și că trebuie să fie firme. SRL-uri. Cu profit. Vom asista astăzi la spectacol.

4) Va obține ascunderea utilizării banilor publici din universitar. PSD va cere cu insistență ca toate veniturile universităților să fie reîncadrate juridic (și în felul ăsta să fie opacizate) la venituri proprii. Vor obține astfel pierderea urmei modului în care au fost utilizați bani publici. În loc de burse, ei se vor putea duce către achiziții, contracte de servicii. Marile imperii universitare vor putea deveni VATICAN-uri în România. Nimeni nu le va mai putea atinge.

Și lista nu e completă. Am luat doar cele mai suculente amendamente PSD!

E mult, e puțin? Voi judecați!

În concluzie…. Iohannis, Deca și PNL si-au obținut trecerea unor reforme absurde (examen paralel la licee și o structura instituțională care dublează funcțiile județene în preuniversitar – fără ABSOLUT nici o garanție că educația va fi mai bună) în schimbul dării pe tavă către PSD a învățământului superior – ajuns stat în stat, protector de plagiatori și fabrica de făcut bani – atât din bani privați cât și din bani publici. Iohannis și PNL obțin amăgirea că au încheiat în mod stupid farsa cu panglică aurită numită ”România educată” în care nu mai crede nimeni.

Dragă PNL, îți spun eu dacă era nevoie, PSD te-a mai “făcut” încă o data!

Așa se întâmplă când aduci la putere pe cei pe care i-ai detestat politic atât amar de vreme. Culegeți ce ați semănat. Sau începi să te aduni cu cine semeni! Alege tu!

Dragi români, va fi din ce în ce mai greu să le spunem copiilor sa rămână în universitațile românești. Alea în care marii decani și marii profesori universitari încă dictează la cursuri din propriile cărți. Sau – pentru că s-au modernizat prin digitalizare – dictează de pe prezentarea Powerpoint încărcată cu text scos din propriile cărți.

Din păcate, nimic din șansă asta istorica a noilor legi nu va îmbunătăți educația preuniversitară sau cea superioara. Revenim la vorba aia celebră: Stat eșuat. Scapă cine poate!

Op-ed: Ștefan Pălărie este senator, membru al partidului USR-PLUS. Opiniile sale nu reprezintă poziția redacției


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Camelia Gavrilă: BAC-ul de tip grilă trebuie mai întâi pilotat. Ce vrea să facă ministrul propus de Viorica Dăncilă, dacă ajunge la Educație

Introducerea grilelor la Bacalaureat ar trebui mai întâi simulată, iar elevii de clasa a XII-a să susțină vara viitoare un examen neschimbat, susține pentru Edupedu.ro Camelia Gavrilă, șefa Departamentului Educație…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre condițiile în care au fost cazați unii participanți la olimpiadele la Franceză și Engleză: Aș vrea să nu se mire nimeni că aceasta este starea infrastructurii școlare din România / În acele condiții, luați în calcul, trăiesc elevi români 300 de zile pe an

„Aș vrea să nu se mire nimeni că aceasta este starea infrastructurii școlare din România. Asta este, asta este realitatea. Trebuie să înțelegem cu toții, iar școlile sunt proprietatea autorităților…
Vezi articolul

Modificarea procedurii de testare a elevilor din instrucțiunea Ministerului Sănătății, ca să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum și responsabilitatea asamblării kiturilor, cerute de Consiliul Național al Elevilor. Aceștia solicită remedierea de urgență a lipsei testelor de salivă din școli

Remedierea de urgență a lipsei testelor din școli, după doar o săptămână în care aceste kituri de testare au fost asigurate, este solicitarea Consiliului Național al Elevilor pentru autoritățile din…
Vezi articolul