Op Ed / Silvia Dinică, senatoare membră a comisiei de învățământ: Bugetul Educației confirmă că „România Educată” nu vine cu nicio reformă pentru copii

1.865 de vizualizări
Foto: silviadinica.ro
Zilele acestea, Guvernul face din nou pe genunchi un buget care nu acoperă nevoile țării. Un buget al unei coaliții care nu arată nicio grijă pentru cetățeni, pentru copii. Am așteptat mulți cu suspans – deși finalul era previzibil – să vedem câți bani va primi educația. Până acum ne-am uitat cu jind la cei 6% din PIB promiși, care nu au devenit niciodată realitate. Pentru bugetul anului 2024, Guvernul avea o nouă țintă de respectat, proaspăt scrisă în legile Educației – 15% din bugetul general consolidat. O nouă promisiune nerespectată.

Dar dincolo de procente și cifre se află oameni, vieți care depind de o educație de calitate. Ce se va schimba pentru un copil care termină școala în „România Educată”? Nimic. Ce va rămâne din promisiuni la primul buget al Educației de după adoptarea noilor legi? Nimic. României Educate a fost dovedită a fi o sintagmă goală de conținut, cu reformele aruncate la gunoi cu prima ocazie.

Cu o educație de calitate, corect finanțată, un tânăr ieșit de pe băncile școlii ar trebui să se poată descurca în viață. Să fie independent. Să poată câștiga un venit decent. Să fie un cetățean activ, atent la ce face statul. Să contribuie la o societate în care să-i placă să trăiască. Dacă vine de la țară sau de la oraș nu ar trebui să schimbe asta. Dacă are sau nu dizabilități nu ar trebui să schimbe asta. Dar guvernanții de astăzi vor exact opusul – cetățeni obedienți, dependenți, cu griji prea mari pentru ziua de mâine ca să mai fie atenți la ticăloșiile lor.

Copiii merg la școală degeaba și singura lor șansă sunt meditațiile, dacă și le permit. Rezultatele la testele PISA ne-au arătat că suntem pe fundul prăpastiei. Ministerul nu recunoaște dezastrul. Ba mai mult, în ascunde sub preș. După cenzurarea rezultatelor PISA, un buget de subzistență este o nouă dovadă a nepăsării față de viitorul copiilor.

Degeaba se laudă politicienii guvernării cu un buget record. Dacă ne uităm pe cifre, și în acest an salariile profesorilor reprezintă cea mai mare parte din buget. Banii din PNRR reprezintă o altă parte consistentă. Iar dacă vorbim de salarii, profesorilor nu li s-au dat salarii, așa cum tot trâmbițează guvernarea. Profesorii și-au luat singuri salariile, în stradă. Și după cea mai mare grevă din ultimii ani, Guvernul încă îi duce cu zăhărelul.

Fără o schimbare profundă a ceea ce învață elevii, fără manuale noi, fără școli moderne, fără investiție în alfabetizarea funcțională, fără profesori de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, fără investiții într-un mediu școlar sigur, școala este ca o Dacia 1310 cu rezervorul spart din care curge toată benzina. Nimic nu se va schimba și, mai devreme sau mai târziu, va ceda în plin drum.

Nota redacției: Silvia Dinică este membru al partidului USR. Opiniile sale nu reprezintă poziția redacției.


7 comments
  1. Corect spus ! Nu s-a făcut nimic concret pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de învățare ale elevilor și tutor copiiilor în general.Totul merge tot pe sistem vechi și lipsa modernizării afectează și viața și educația lor.

  2. “Romania Educata” nu vine, e doar o Fata Morgana ce ramane mereu un vis indepartat, e un alt Godot care a uitat ca cineva il asteapta, e o alta pro-misiune guvernamentala facuta pentru a nu fi respectata, pentru ca “da bine” in discursuri electorale si cam atat.

  3. Alta Dna care ocupa cine stie de cati ani, o pozitie calduta, biiine remunerata de la buget, cum s-ar zice un actual-viitor “special”, in comisia parlamentara pt Invatamant si care acum, la sfarsitul mandatelor (=9 ani) initiatorului asa-zisului program “RO educata”, ei, bine, individa asta vine si ne spune ca acest program e un mare zero ?!?
    Pe bune ?!? Chiar asa ?!?
    Asta e tot ce-a putut sa faca dansa de pe pozitia pe care se afla ?!? Sa ne arate ce vedem si strigam in gura mare toti de ani buni de zile ?!? Oare, copiii dumneai tot in acest sistem invata sau sunt plecati afara la studii de habar n-are ce se intampla ?!?

  4. in plus din legea educației s. a scos inca de anul trecut ca salarul debutantului sa plece de la media pe economie , adică 3900. cat era in 2022.
    nu uitați stimați colegi pt ce am ieșit în stradă , pt că fusese scos din lege acel amendament

    deci noi nu primim nici media de anul trecut în timp ce media anului curent este 4600.
    vă dați voi seama ce teapa ne-au dat liderii noștrii împreună cu politicienii ?!?

  5. Noua lege a fost facuta doar pentru rectori. Sa isi extinda mandatele prin resetare si sa ramana la putere. Nimic mai mult nu si-a/au propus. Cum nu puteau da o lege doar pentru ei s-au facut ca lucreaza 🙂
    Un model de afara n-am preluat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce înseamnă „foarte multe ore de școală”, pentru care ministra Ligia Deca cere „aerisirea” planurilor-cadru de liceu: România – în topul țărilor europene cu cele mai multe zile de vacanță și totodată prima ca număr de ore în învățământul obligatoriu / Peste un sfert din timpul de școală este irosit, potrivit datelor Băncii Mondiale

Un număr mai mic de ore de școală, așa încât să se simtă o „aerisire” pentru elevi, este unul dintre cele trei „principii” enunțate de ministra Educației, Ligia Deca, atunci…
Vezi articolul

La „vânătoare” de chirii în cea mai scumpă piață rezidențială din țară, în prag de reîntoarcere a studenților. Harta prețurilor în orașul universitar Cluj-Napoca și experiența de chiriaș

În Cluj-Napoca, sumele cerute pentru chirii au crescut cu 12% în interval de un an, arată datele unui portal care monitorizează piața imobiliară din țară, scrie Economedia.ro. Studenții sunt nemulțumiți…
Vezi articolul

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a să fie susținută și de elevii de clasa a VII-a, corigențele să fie date înaintea examenului, iar școlile să completeze în SIIIR și caracteristici ale profesorilor, recomandări în raportul pentru neprezentarea a peste 7 mii de elevi la examenul din 2023

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a ar trebui să fie dată și de elevii de clasa a VII-a, este una dintre propunerile făcute de cercetătorii de la IȘE,…
Vezi articolul