Inovarea este esențială pentru a parcurge cu succes dubla tranziție ecologică și digitală și pentru a asigura autonomia strategică deschisă a UE. Noua agendă europeană pentru inovare, adoptată de Comisie în iulie, urmărește să deblocheze potențialul Europei în materie de inovare și să-i asigure un rol de lider pe scena mondială a inovării, devenind astfel un spațiu în care inovarea bazată pe deep-tech (tehnologii profunde) creează soluții de vârf pe întregul continent.
- Articol de opinie semnat de Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret
Este rezultatul unei cooperări strânse cu părțile interesate, inovatori care sunt dispuși și capabili să devină liderii noului val în domeniul inovării: inovarea bazată pe deep-tech. Ei spun întregii lumi că Europa are avantajele competitive necesare pentru a deveni motorul mondial al inovațiilor și al start-up-urilor bazate pe deep-tech, care oferă noii generații de cercetători, fondatori și inovatori mediul necesar pentru a crea și a se extinde în Europa.
Noua agendă europeană pentru inovare subliniază hotărârea noastră de a căuta soluții pentru cele mai presante provocări societale și economice prin intermediul inovării deep-tech. Impactul său asupra economiei, mediului de afaceri și societății se va resimți pretutindeni, deoarece companiile bazate pe deep-tech urmăresc să ofere soluții concrete la cele mai complexe provocări cu care ne confruntăm.
Pentru a răspunde provocărilor, companiile deep-tech de succes utilizează o combinație de talente (care include oameni de știință, ingineri și antreprenori). Aceste companii se află în centrul unui ecosistem complex de inovare, care înglobează guverne, instituții academice, capital de risc și întreprinderi uriașe. În 2020, echipa BioNTech și Pfizer a adus pe piață în mai puțin de un an primul vaccin împotriva COVID-19, demonstrând astfel forța acestui ecosistem. Aceste companii au obținut într-adevăr rezultate remarcabile cu o rapiditate fără precedent, însă au beneficiat de eforturile multor altor actori din cadrul ecosistemului.
După cum o demonstrează faptul că 97% dintre companiile deep-tech contribuie la atingerea cel puțin unuia din obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, accentul este pus pe provocări majore și fundamentale. Din acest motiv, se vorbește despre inovații „profunde”. De obicei, ele generează mai degrabă bunuri fizice decât software. De fapt, 83 % dintre start-up-urile deep-tech dezvoltă produse fizice. Ele transformă ecuația inovării trecând de la biți la biți și atomi și aducând datele și puterea de calcul în lumea fizică.
Inițiativa privind noua agendă europeană pentru inovare reprezintă un progres semnificativ pentru ecosistemul de inovare din Europa. Planul îi permite Uniunii Europene să acționeze în mod decisiv prin cinci inițiative emblematice care prevăd noi acțiuni concrete.
Prima inițiativă emblematică se concentrează asupra atragerii investitorilor instituționali privați pentru a construi piețe financiare și de capital bine dezvoltate, prin extinderea Acțiunii europene de dezvoltare a capitalului de risc (ESCALAR), prin propunerea unei legislații privind cotarea la bursă și prin punerea în aplicare a unor măsuri specifice de sprijinire a investitorilor în rândul femeilor.
A doua inițiativă emblematică se axează pe sprijinirea inovării deep-tech prin spații de experimentare și achiziții publice, și anume infrastructuri de experimentare în universități care ar putea fi utilizate în colaborare cu start-up-urile deep-tech. Cadrele de reglementare propuse pentru spațiile de testare vor ajuta UE să țină pasul cu evoluția rapidă a tehnologiei, permițând evaluarea și comercializarea inovațiilor deep-tech în UE.
Cea de-a treia inițiativă emblematică urmărește să accelereze și să consolideze inovarea în cadrul unui veritabil ecosistem paneuropean de inovare care să cuprindă întreaga UE și în același timp să reducă decalajul în materie de inovare. Această inițiativă va crea și va conecta „văi de inovare deep-tech” regionale în până la 100 de regiuni, va institui Innospace ca ghișeu unic pentru toți actorii ecosistemului european de inovare, va dubla numărul văilor de hidrogen din Uniunea Europeană și va lansa Scaleup 100 pentru a sprijini cele mai promițătoare 100 de start-up-uri deep-tech să devină unicorni (companii inovatoare cu o valoare de peste 1 miliard de euro).
Al patrulea program emblematic asigură dezvoltarea și circulația talentelor vitale în domeniul deep-tech atât în interiorul UE, cât și către Uniune. Acesta va perfecționa 1 000 000 de experți în tehnologii înalte în domenii precum materialele noi, bateriile, biologia sintetică, industria aerospațială și tehnologiile cuantice, va sprijini antreprenoriatul în rândul femeilor și va atrage talente din toată lumea prin intermediul unui instrument inovator de corelare. În plus, pentru a asigura legături strânse între învățământ și inovare, vor fi utilizate noi mecanisme, cum ar fi Rețeaua europeană a instituțiilor de învățământ superior inovatoare, care a fost prezentată recent în cadrul Summitului privind educația și inovarea.
Ultima acțiune emblematică se axează pe producerea și utilizarea unor seturi de date cuprinzătoare și comparabile și a unui registru comun de date care să poată sta la baza politicilor UE la toate nivelurile. Inițiativa va începe prin a elabora definiții europene pentru noțiuni ca „start-up”, „extindere” și „inovare deep-tech”.
Ne dorim o cooperare strânsă între Comisie și statele membre, astfel încât inovarea europeană să capete un rol principal în abordarea provocărilor globale actuale și viitoare. Această agendă este un apel la acțiune, suntem hotărâți să o concretizăm.
Încurajăm statele membre și regiunile să pornească de la propunerile noastre și să colaboreze cu Comisia și cu părțile interesate pentru a mobiliza investiții, pentru a crea condiții-cadru favorabile și pentru a pune în aplicare reformele necesare. De asemenea, invităm universitățile, care se află la intersecția dintre cercetare și inovare, să își asume un rol activ în implementarea acțiunilor, în special prin promovarea competențelor orizontale și antreprenoriale.
La nivelul nostru, vom continua să implicăm mai activ în discuție inovatorii, antreprenorii și cetățenii, oferindu-le mijloace de acțiune, promovând idei și răspunzând mai bine cerințelor societății. Este esențial ca fiecare regiune din Europa să beneficieze de inovațiile deep-tech.
Numai împreună, unindu-ne eforturile, vom fi în măsură să atingem obiectivele Noii agende europene pentru inovare în vederea creării unui ecosistem de inovare cu adevărat paneuropean, în care nimeni nu este lăsat în urmă, prin utilizarea talentelor, a atuurilor intelectuale și a capacităților industriale unice ale Europei.