Horia Onița, Alianța Organizațiilor Studențești: Frauda nu trebuie tolerată / Chiar în cadrul Facultății de Drept există un profesor infractor / În iunie am avut în jur de 30 de studenți într-o situație similară, aceștia nu au fost exmatriculați

Horia Onița, ANOSR / Foto: INQUAM Photos - George Călin

„Frauda academică nu trebuie tolerată, trebuie să existe sancțiuni energice și viguroase pentru a combate această cangrenă din învățământ”, a declarat Horia Onița la Radio România Cultural. Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR) spune că odată ce s-a deschis cutia Pandorei, trebuie continuate demersurile pentru schimbarea reală a mentalității copy-paste. Mai mult, aceste demersuri trebuie să vizeze etica în ansamblul ei la nivel academic, asta înseamnă că nici profesorii condamnați penal nu ar avea ce să caute la o catedră a unei facultăți de Drept. Onița apreciază că motivul pentru care într-un final s-a luat decizia de exmatriculare a celor 45 de studenți care au fraudat examenele se datorează și opiniei publice, fiindcă situații similare au mai existat în trecut și au trecut nesancționate. Spre exemplu, în luna iunie 2020 au fost în jur de 30 de studenți într-o situație similară cu a celor exmatriculați acum, însă aceștia nu au fost exmatriculați, a precizat Onița.

Mai jos, declarația lui Horia Onița de la emisiunea GPS Cultural realizată de Anca Mateescu la Radio România Cultural:

„Frauda academică nu trebuie tolerată, trebuie să existe sancțiuni energice și viguroase pentru a combate această cangrenă, din păcate din învățământul superior.

Trebuie să disociem mai multe lucruri: pe de o parte este situația punctuală a acestor studenți, în acest caz, decizia universității a fost luată, ei au primit o sancțiune, va ține de modul în care poate instanța va decide, dacă aceștia aleg să meargă mai departe pe aceste căi. Cu privire la cât de gravă a fost această sancțiune a comportamentului lor, desigur se pot face foarte multe dezbateri, dar chintesența mesajului este că „da, frauda trebuie sancționată”. În schimb, a spus Mirabela Amarandei, purtătoarea de cuvânt a universității niște lucruri cu care principial sunt de acord, dar care în fapt îmi pun mai multe semne de întrebare:

Chiar în cadrul Facultății de Drept a Universității din București există un profesor infractor. Aceasta este denumirea oficială, este un condamnat penal definitiv care la fel cum a abuzat și de legea penală, abuzează și la clasă. Nu mă așteptam să existe o desfacere a contractului de muncă dacă într-adevăr cadrul legal nu permite, dar Facultatea și Universitatea nu doar că nu au ieșit cu un comunicat prin care să-i solicite demisia, dar chiar au fost solidari în privat, în Consiliul Facultății cu situația acestuia. Mă întreb cum putem vorbi de valori și de etică atunci când ele par a fi doar pentru „căței”.

Este foarte bine să sancționăm abaterile, dar dacă venim cu aceeași măsură, atât pentru cadrele didactice cât și pentru studenți. Vorbim, de asemenea, de un caracter profilactic de prevenire. Încă din iunie s-a constatat că există un fenomen în masă a acestui copiat, în ciudat faptului că studenții au venit cu măsuri care să prevină acest risc, cadrele didactice au ales o opțiune ușoară de a da examene grilă, cel mai ușor fraudabile, care nici nu necesită un efort de a le evalua după, fiindcă avem aplicații care fac acest lucru.

Prin urmare, nu s-a pus deloc accentul pe prevenție, lumea știa că vom ajunge aici, în această sesiune, cu atât mai mult cu cât am avut o experiență în iunie similară. Cu toate acestea, deși am avut în jur de 30 de studenți într-o situație similară cu a celor exmatriculați acum, aceștia nu au fost exmatriculați pe același regulament care prevede aparent doar exmatricularea pentru fraudă. Pe același lucru s-au găsit la momentul respectiv argumente juridice pentru a nu fi exmatriculați și în același timp a existat această presiune a presei de data aceasta. Mai mult decât atât, măsura faptului că facultatea spune că ar trebui să existe doar exmatricularea pentru fraudă, însăși facultatea a votat un regulament care se va aplica de anul viitor, care prevede mai multe sancțiuni mai puțin severe decât exmatricularea; modificare pe care o salută, dar care cumva vine în contradicție cu ceea ce vrea să transmită public Facultatea de Drept.

În concluzie, da, susținem faptul că există măsuri energice, frauda trebuie stripată prin măsuri preventive și prin măsuri punitive de sancționare și trebuie să existe exmatriculări pentru cei care nu sunt în acord cu valorile, etica și principiile comunităților universitare, dar în același timp trebuie să ne uităm cel puțin o dată la măsura lucrurilor și la context și din punctul nostru de vedere, în spațiul public au venit argumente justificate ale studenților cu privire la o oarecare culpă a Facultății în modul în care a decis să ignore un fenomen pe care-l cunoștea și să atingă doar vârful iceberg-ului pentru că, din păcate, întrebarea este „oare studenții nu vor copia mai departe?”, „oare își vor perfecționa metodele de copiat” sau „oare cum le insuflăm valorile pentru a nu copia”, pentru că evident este un fenomen foarte grav.

Salutăm poziția rectorului Marian Preda cu privire la consultările cu studenții. Au existat și până acum consultări cu privire a codul de etică, (…) într-adevăr există un clivaj evident între percepția cadrelor didactice și percepția studenților mai ales la Facultatea de Drept, clivaj care nu se descoperă doar în cazul acestor acțiuni ale studenților și ale Facultății. Din păcate, există o diferență de abordare, de viziune, destul de largă între ceea ce vrea și pretinde că vrea Facultatea și modul în care studenții văd lucrurile.

Chiar sper să existe un dialog și sper ca acest dialog să nu fie unul formal, ci unul real, astfel încât lucrurile să fie îmbunătățite. Din păcate, s-a ajuns la această măsură necesară de sancționare și pentru că opinia studenților cu privire la prevenție nu a fost ascultată. Li s-a sugerat cadrelor didactice să dea examene orale, să dea examene de tip open book, să discute de la sesiunea precedentă până la sesiunea următoare cum anume să se dea examenele astfel încât să prevină cât mai mult frauda și care să valorizeze cât mai mult competențele și abilitățile studenților pentru că nu vorbim doar de fraudă, vorbim și de cum anume evaluăm și ce evaluăm.

Acest lucru, din păcate, nu s-a făcut din momentul sesiunii precedente până la această sesiune, să vedem ce se va întâmpla de aici mai departe. Este deschisă cutia Pandorei și trebuie să tratăm cu onestitate și ferm exact ceea ce înseamnă frauda academică și cum anume o combatem prin măsuri de prevenire și prin măsuri de sancționare. Sper să fie un început constructiv și real care să schimbe o mentalitate.”

Informații de background

Rectorul Marian Preda a anunțat astăzi, 2 martie 2021, că cei 45 de studenți de la Drept “care au fraudat mai multe examene” au fost exmatriculați.

„În calitate de rector al Universității din București, validez propunerea de exmatriculare ca urmare a fraudei constatate” de Consiliul Facultății de Drept, a anunțat astăzi Marian Preda. „Pentru fraudarea examenelor nu există decât o singură sancțiune, și anume exmatricularea”, a precizat rectorul, în cadrul unei declarații de presă.

Declarația-Rectorului-UB-profesorul-Marian-Preda-Facultatea-de-DreptDownload

Amintim că Decanul Facultății de Drept i-a înaintat rectorului propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, pentru că “au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari”, cu scopul de a rezolva “împreună” subiectele de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021″, după cum a precizat Universitatea.

Edupedu.ro a publicat în exclusivitate săptămâna trecută informația că mai mulți studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității din București au fost propuși pentru exmatriculare, pe motiv de fraudare a mai multor examene. „Sunt două grupuri alcătuite de studenți din anul I unde rezolvau în comun subiectele, existau schimburi și chiar filmulețe în care unii studenți explicau metode de copiere și cum să își așeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspirație”, au explicat sursele pentru Edupedu.ro.

Informația a fost confirmată apoi pentru Edupedu.ro de către decanul Facultății de Drept. „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”, a declarat atunci decanul Răzvan Dincă. Acesta a precizat că situația este cu atât mai gravă fiind vorba de oamenii școliți să devină viitorii magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului, deci tocmai cei care ar trebui să practice echitate și corectitudine și să judece conform acestor valori.

Reprezentanții studenților Facultății de Drept au reacționat vineri seară într-un comunicat de presă în care nu au făcut nicio referire la fraudarea examenelor de către cei 45 de colegi propuși oficial spre exmatriculare, au transmis în schimb că „studenții reprezentanți în Consiliul Facultății au agreat, unanim, ideea că forma de evaluare trebuie să urmeze forma de desfășurare a activității didactice – dacă seminarele s-ar desfășura fizic, examenele s-ar desfășura fizic, dacă seminarele s-ar desfășura online, examenele s-ar desfășura online.”

Foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și:

Solidarizare fără precedent a Facultăților de Drept de la Cluj, Iași și Sibiu cu decizia Universității din București de a-i exmatricula pe cei 45 de studenți “care au fraudat mai multe examene”

BREAKING Cei 45 de studenți de la Drept “care au fraudat mai multe examene” au fost exmatriculați – a anunțat rectorul de la Universitatea din București. Marian Preda: Validez propunerea de exmatriculare ca urmare a fraudei constatate

EXCLUSIV Barna, reacție în privința postării USR Tineret: A fost un text nepotrivit / Să trișezi la examene e greșit și aici nu trebuie să existe nuanțe

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Constantinescu, despre postarea care compara exmatricularea studenților de la drept care au copiat cu o execuție publică: „E o poziție redactată de mine”

USR Tineret, despre propunerea pentru exmatriculare a 45 de studenți de la Drept: Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice / Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării

Cîmpeanu, despre scandalul studenților la Drept propuși spre exmatriculare pentru copiat la examene: Nu suntem pregătiți pentru o evaluare online, inclusiv pentru securizare și asigurare / E un caz, nu înseamnă că e singurul

Decanul Facultății de Drept, despre cei 49 de studenți propuși pentru exmatriculare: „Nu am mai avut în istoria facultății și nici a universității o astfel de situație, este o premieră”

BREAKING Facultatea de Drept va înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I / Începând cu sesiunea din vara anului 2021, examenele și colocviile din toate programele de studii de la Drept se vor desfășura față în față

EXCLUSIV 49 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București, propuși spre exmatriculare pentru fraudarea mai multor examene

Exit mobile version