BREAKING Olimpicii români la fizică au cel mai bun rezultat pe țări la Olimpiada Europeană de Fizică 2023. Coordonatoarea lotului: Primii trei elevi sunt români și avem premii pentru cea mai bună lucrare teoretică, cea mai bună lucrare experimentală și cel mai mare rezultat per total din concurs. Nicio altă țară nu are aceste performanțe

Foto: Ministerul Educației din România/ Facebook.com

Echipa de elevi români „a avut cel mai bun rezultat din concurs la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene”, transmite, într-o postare pe Facebook, Ministerul Educației, marți. Cei cinci elevi au obținut trei medalii de aur și două de argint plus alte premii speciale, conform sursei citate. Dintre ei, un elev care a obținut aur este de la un liceu de stat, ceilalți patru provin de la același liceu privat.

Aflată la cea de-a 7-a ediție, Olimpiada Europeană de Fizică (EuPhO) s-a desfășurat la Hanovra, Germania, în perioada 16-20 iunie 2023, potrivit site-ului competiției. În total, la EuPhO 2023 au fost prezenți 176 de elevi și 72 de lideri/observatori din 38 de țări, scriu organizatorii pe site.

Avem cele mai bune rezultat și nu este primul an când avem cele mai bune rezultate la EuPhO. Ce înseamnă ele: primul clasat, bineînțeles cu medalie de aur, este elevul Oros, locul I cu cea mai mare medie, a doilea clasat este Andrei Dragomir cu medie foarte mare. Primii trei din concurs sunt elevii noștri. Al treilea este Momoiu Alexandru. În afară de acest lucru, avem premiu pentru cea mai bună lucrare teoretică (Vlad Oros) și cel mai mare rezultat per total din concurs, cel mai mare premiu care se acordă, iar elevul Dragomir a mai luat și premiul special pentru cea mai bună lucrare experimentală. Rezultatul este cu totul deosebit. Nicio altă țară nu are aceste performanțe”, explică pentru Edupedu.ro profesoara Davidescu Delia, din coordonarea lotului.

Elevii români premiați sunt:

”Lotul României a fost însoțit de Profesor Dr. Davidescu Delia-Constanța – Liceul Internațional de Informatică, București, Observator, Conf. Univ. dr. Popescu Sebastian-Dumitru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași”, a mai scris Ministerul Educației în postare.

Din Europa au participat 28 de țări: Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Estonia, Georgia, Ungaria, Italia, Kosovo, Lituania, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovenia, Elveția, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Cehă, Franța, Germania, Islanda, Kazahstan, Letonia, Luxemburg, Moldova, România, Slovacia, Suedia, Turcia și Ungaria.

Echipe invitate au fost din 10 țări: Bangladesh, Columbia, Kârgâzstan, Arabia Saudită, Tadjikistan, Brazilia, Israel, Macao (China), Singapore și Vietnam.

Descarcă subiectele și baremele

Subiectele și baremele din acest an de la ambele probe – teoretică și experimentală – au fost publicate pe site-ul competiției. Sunt în limba engleză și le puteți descărca de mai jos.

Subiect – teoretic:

Barem – teoretic:

Subiect – proba practică:

Barem – proba practică:

Despre EuPhO

„Olimpiada Europeană de Fizică (EuPhO) este un concurs pentru elevii de liceu. Pe lângă Olimpiada Internațională de Fizică (începută în 1967), există tradiții de concursuri regionale, cum ar fi Olimpiada Asiatică de Fizică (din 2000) și Olimpiada Ibero-Americană de Fizică (din 1991). Conceptul EuPhO este similar situațiilor reale de cercetare, cu o scurtă descriere a problemelor și mult spațiu pentru soluții creative”, scriu organizatorii pe site-ul ediției din acest an.

„La fel ca și la IPhO, concursul este destinat elevilor de liceu. Vârsta concurenților nu trebuie să depășească 20 de ani la data de 30 iunie a anului concursului, adică vârsta de 21 de ani trebuie să fie ulterioară acestei date. (…)

Concursul este deschis pentru țările din Europa și nu numai. Fiecare țară este eligibilă să trimită o echipă formată din maximum 5 elevi și un conducător; observatorii și/sau vizitatorii sunt, de asemenea, bineveniți. Țara gazdă este eligibilă pentru a trimite o a doua echipă. Țările care participă în mod oficial la EuPhO acceptă responsabilitatea de a organiza ele însele concursul la un moment dat”, mai scrie pe site-ul olimpiadei.

Concursul constă în două probe: un examen experimental și un examen teoretic, conform sursei citate. „În timpul probei teoretice (5 ore), există trei probleme, dintre care una este foarte dificilă, una este moderat de dificilă și una este relativ mai puțin dificilă. Rezolvarea completă a fiecărei probleme oferă 10 puncte (…). Se acordă un credit parțial pentru fiecare idee sau formulă care este folosită într-o soluție completă. În timpul examenului experimental (5 ore), vor exista una sau două sarcini”, susțin organizatorii.

Citește și:
Pregătirea olimpicilor internaționali rămâne subfinanțată, atrag atenția mai mulți profesori. Ministerul Educației acordă câte 100 de lei per participant, din bugetul propriu, pentru taberele celor mai performanți elevi, fără o reglementare exactă pentru aceste fonduri
Elevii români, medaliați la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe 2023, organizată în Egipt – FOTO
Lotul de olimpici al României, 4 medalii și 4 mențiuni de onoare la Olimpiada de Fizică a Asiei / Un singur elev din cei opt participanți este de la un liceu de stat
Locul I pentru România la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2023: două medalii de aur, trei de argint și una de bronz
România, pe locul 6 în lume cu trei medalii de argint și una de aur, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2023 / Profesorul coordonator Mihai Bălună: Rezultatul este important pentru că el continuă tradiția foarte bună din ultimii ani
Exit mobile version