Olimpicii internaționali la Matematică au fost ținuți o oră pe aeroport la întoarcerea de la Tokyo, ca să vină Ligia Deca sa-i felicite, după care li s-a transmis că „este obosită și nu mai poate să treacă”, spune Pavel Ciurea, dublu medaliat cu aur la OIM

21.602 vizualizări
Foto: captura G4Media.ro
„Simt că nu există un respect pe care ministerul ni-l oferă”, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro Pavel Ciurea, elev în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică din București. Pavel Ciurea a fost în ultimii doi ani membru al lotului olimpic al României, medaliat de aur la ambele participări.

Pavel Ciurea a povestit în interviu două momente recente de la olimpiadele din ultimii doi ani, care i-au demonstrat atitudinea Ministerului Educației și a ministrului față de elevii care fac performanță – delegația de 8 persoane plus șofer a fost trimisă în Bulgaria la olimpiada balcanică cu un microbuz de doar 8 locuri cu tot cu șofer, iar șoferul ar fi fost un angajat al Ministerului care a vrut să meargă în vacanță în țara vecină.

„Au fost două momente importante pe care vreau să le enumăr, dar există mai multe. Acestea sunt două momente importante. O dată anul acesta la… există două concursuri importante în Matematică, Oimpiada Internațională – care e chiar cea mai importantă și după aceea Olimpiada Balcanică de Matematică – care e mai mult un fel de antrenament pentru Olimpiada Internațională. Și echipa noastră era formată din șase elevi și doi profesori, care mergeau, un lider și un deputy lider, care trebuia să aibă grijă de noi. Deci eram opt oameni și ministerul ne-a pus la dispoziție să mergem la Olimpiada Balcanică din Bulgaria un microbuz de opt persoane, numai că ei n-au calculat că există și șofer, evident. 

Și atunci ne-au trimis pe cineva ca nici măcar nu era șofer calificat, ca nu, nu era specializat, din ce am înțeles era doar nu angajat al ministerului care și-a luat vacanță și a stat și el pe acolo și ne-a condus și așa că liderii noștri au trebuit să stea doi oameni pe un singur loc. Asta o dată, ceea ce mi s-a părut extrem de urât, mai ales când le-a fost atrasă atenția că nu este normal, mașina nu este suficient de mare pentru toți”, a declarat Pavel Ciurea. 

Al doilea incident a fost pe aeroportul Otopeni când elevii au revenit victorioși de la olimpiada din Japonia, în iulie 2023, iar ministra Educației Ligia Deca i-ar fi ținut pe aeroport încă o oră ca să vină să îi felicite, după care li s-a spus că nu mai vine pentru că ar fi fost obosită.

„Și a doua a fost anul trecut când ne-am întors de la Olimpiada din Japonia – vă dați seama, veneam după aproape 24h de drum, de la Tokyo până la București durează foarte mult și am ajuns undeva la 1:30, Eu eram cu sora-mea mai mică, eram cu toată lumea acolo, ne așteptau, au stat să vină după noi la avion, am avut și o întârziere și ni s-a comunicat „mai stați puțin că aterizează doamna Deca, acuma vine de la o conferință din Munchen, nu știu exact, aterizează  acum la Otopeni, o să vină să vă felicite, așteptați-o”. Am așteptat o oră să vină și după aceea ni s-a comunicat că „este obosită și nu mai poate să treacă” și am așteptat o oră jumate la aeroport degeaba. 

UPDATE: Edupedu.ro a transmis Ministerului Educației și ministrului Ligia Deca, duminică, 22 septembrie 2024, mai multe întrebări legate de cele două momente relatate de Pavel Ciurea. În momentul primirii răspunsurilor, le vom publica.

Anul trecut IMO a avut loc în Japonia, iar echipa României a obținut locul 4 din 112.

Pavel Ciurea a avut și anul acesta și anul trecut medalia de aur.

Edupedu.ro a scris că ministra Educației Ligia Deca folosește performanțele elevilor olimpici în acțiunile sale de marketing politic, publicând pe pagina sa de politician fotografii și anunțuri cu rezultatele tinerilor. Aceasta ar fi impus loturilor olimpice, prin coordonatorii acestora, un embargo al informațiilor despre eventualele performanțe – le-ar fi spus profesorilor să transmită mai întâi echipei ministrei informațiile, iar după ce aceasta publică pe contul de Facebook, abia apoi au voie să dea și informații presei sau în alte medii.

Edupedu.ro a solicitat un puct de vedere ministrului Educației privitor la acest aspect, însă până la acest moment nu am primit niciun răspuns. La momentul primirii, îl vom publica.

În interviul pentru G4Media.ro, Pavel Ciurea a arătat și cât de slabă este susținerea Ministerului Educației pentru profesorii care pregătesc lotul olimpic. El a dat exemplul Olandei, ca model de comportament și respect pentru tinerii care fac performanță.

„Toată pregătirea noastră este făcută în principal de niște profesori care o fac pro-bono sau de niște asociații cum e Fundația eMag (n.red. Fundația Nouă Ne Pasă) care face un centru de excelență – bine, nu este pentru olimpiada internațională, dar ajută. Sau de Fundația UpperSchool, care oferă cursuri gratis pentru olimpiada internațională și felicitări lor pentru asta. Pentru cei de la Liceul Teoretic Internațional, la care învăț, care strâng elevii olimpici într-un loc și ne ajută și ei, pentru că susțin olimpiadele. Practic, este doar o muncă pro-bono a profesorului. Sau domnul profesor Gherghe, care mi se pare că este foarte, foarte important în această pregătire a olimpiadelor, dar în niciun caz de minister”, explică Pavel. 

„Pot să vă spun spre exemplu de Olanda, care anul trecut este o țară mult mai slabă decât noi. Noi, anul trecut am terminat pe 4 la Olimpiada Internațională de Matematică, ei au terminat pe 29, mult, mult mai jos. Ei s-au dus cu două săptămâni înainte în Japonia ca să se acomodeze cu fusul orar. Pentru referință noi ne-am dus cu o zi înainte. S-au dus cu două săptămâni înainte să se acomodeze cu fusul orar și au trimis și niște profesori să le țină ore de pregătire pentru olimpiada internațională. Pe lângă asta, ei mai au și un elev în plus. Echipa care merge la Olimpiada Internațională de Matematică e formată din șase oameni. Ei au trimis un om în plus, care să nu termine atunci liceul, ca să se învețe cu această metodă de concurs și la anul să poată să participe, să împingă țara mai departe”, a mai spus Pavel Ciurea. 

Interviul G4Media face parte din campania INSPIRO, în care G4Media.ro în parteneriat cu Inquam Photos realizează o serie de video-reportaje cu oameni care, prin acțiunilor lor, sunt sursă de inspirație. Într-o țară cu valorile răsturnate, este tot mai multă nevoie de repere, de borne fixe, de oameni care știu să găsească singuri Nordul și să îl arate altora.

Citește și:
VIDEO Olimpicul Pavel Ciurea: Majoritatea profesorilor sunt demotivați, nu transmit o pasiune față de materia lor / Școala ar trebui să fie modernă, să-i stimuleze pe profesori, ca să transmită un interes la clasă și elevii să continue tradiția

32 comments
  1. Stai că acum vă ia olimpicul fix pe voi aplaudacii la șuturi.
    Citiți articolul urmator ăla cu profesori plictisiți și mediocrii, nu-și fac treabă, ha ha va place?

    De când au ajuns formatori de opinie niște cai cu ochelari care n-au ieșit din vizuină și n-au nici abilitățile unui patron de butic? Au o aroganta pe care nici Elon musk nu o are.
    Să vina ei cu idei comuniste că sa le “deie statul”. Sau sa judece pe profesor, ia sa treacă el la catedra. Dar nu oriunde ci acolo la rural unde aia au numai manele in cap.

    Pai ia stai așa, tu ce plusvaloare aduci țării? Contribui la PIB, aduci bani in tara cumva și nu stim?

    Ce tot cereți mai? Nu vezi că de la anul FMI ne baga înghețarea salariilor creșterea taxelor și frâu liber la cursul de schimb? Cine le duce pe astea?

    Dragilor (profesori sau ce sunteti) care m-ați criticat aici pt ce am scris anterior, băgați-va mintile in cap și lăsați pupincurismul olimpicilor, faceți -va treaba pt restul ăla de 90% elevi d-aia rai mediocrii impertinenți nesimțiți leneși cum spuneți despre ei. Că aia sunt baza, aia sunt societatea viitoare care vreți să vă respecte să muncească și să vă plătească pensiile. Olimpicii își pun palma in fund și pleacă în occident, voi așteptați de la restul apoi plusvaloare.

    Știu că îmi dați dreptate pe ascuns dar va e rușine să recunoașteți.
    Tineti minte un citat de Margaret Thatcher: “socialismul se oprește când se termină banii altora”.
    Așa că, foarte bine că nu s-a mai dus ministra, un drum în minus o cheltuială in minus.

    1. Totusi nu toti pleaca in occident. Un elev cvatruplu olimpic international a plecat la Cluj la medicina asa ca nu-i include pe toti.

  2. Dragi olimpici primiți strângeri de mână, virtuale, ale tuturor profesorilor din țară care vă apreciază la justa valoare!

  3. Comentariu pentru margrone edward:
    Ești nerealist (ca să scriu cât mai delicat pe un asemenea forum, deși nu meriți). Îmi este greu să scriu aici ce gândesc despre tine, dar ce gânduri “nobile” am pentru tine!!!

  4. Scoala romaneasca e o feuda iar sefii sunt de la baroni la vatafi, in functie de pozitia in ierarhie.
    Nu conteaza cat de rau se poarta, daca executa ordinele sunt perfecti!
    Asa este, doamna Jeni?

  5. Așa, olanda mult mai slabă, și care-i problema? Oricum e și mult mai mică.
    Poate că pe olandezi nu-i interesează niște concursuri inutile (la care puneți voi botul că atât puteti) care NU aduc bani tarii, pe ei îi interesează banii. Deocamdată Olanda are mari afaceri in Romania pt că sunt de fapt mai deștepți. Ing bank Mega image și până și Digi au ales să plătească impozitele in Olanda nu în România.

    Nu vad sa fie Finlanda acolo, cea care are scor maxim la PISA, adică la ce contează.

    Mai profesori, ar trebui sa vă faceți treaba la clasa și să nu vă mai ascundeți și așteptați plocoane că aveți 1-2 elevi la un concurs undeva. Ganditi-va daca ce predați elevilor le folosește sau nu la angajare sau in viata.
    Să recunoaștem că aia 1-2 elevi (spre deosebire de restul) sunt degrevați de restul de materii si fac intensiv doar matematică adică materia de concurs au atât.

    De ce ar trebui pregătire cu profesori pt olimpiada dacă ești prea deștept?
    De ce ar trebui bani pt asta? N-ai pixuri caiete culegeri din biblioteca, ce-ți mai trebuie? Substanțe de dopaj cumva?
    Așa ar putea oricine să facă pregătire și să meargă acolo. Sau restul sunt mai prosti cumva?

    Învățați-va sa nu mai cereți de la stat pomeni, că nu e obligat cetățeanul de rând să vă tina pe voi in carca. Descurcați-va că așa e in capitalism.

    1. Băi bordea, ptiu că “deștept” te-a mai făcut… școala… să nu te deochi singur.
      Păi tu așa ai înțeles că olimpicii vor bani?
      Ideea este alta, tu faci parte din turma țării și olimpicii din crema ei. Păi o să iubești tu vreodată un om deștept??? Nu ți se potrivește!
      Chiar dacă ai bani (din care nimeni nu îți cere să fi contribuabil pentru olimpici, tu plătește-ți apa cu care ar trebui să te speli și gazul care să o încălzească), nu ai onoare. Păi te-ai gândit tu vreodată ce înseamnă să te alături în elita mondială, de China, Coreea de Sud, Japonia, România la nivel intelectual? Rămâi în turmă!

    2. Felicitari pentru acest comentariu pertinent! Sunteti ok? Ati stat putin sa il compuneti, se vede ca ati pus suflet, poate dintr-o rana ca ati luat 5 pe muchie la vreo teza la mate?
      Asa e, profesorii ar trebui sa se adreseze tuturor elevilor si da, scoala nu te pregateste neaparat pentru ce va urma.
      Dar nu acesta era scopul interviului si nu vorbim despre scoala vietii (acolo cred ca sunteti pe podium). Baiatul e parte dintr-o elita si intrucat putem ghici cata munca si suflet a investit in pasiunea sa, putem sa intelegem ca odihna unui copil dupa o olimpiada la Tokyo vs. odihna unei nulitati dupa un zbor la Munchen, sunt incomparabile.
      In mod evident, comparatia cu Olanda a fost doar sa sublinieze ca lotul olimpic (la orice materie/sport, etc) exceleaza chiar si in conditii vitrege. Dupa comentariul dvs, aparent le merita. Deci va simtiti bine?

      1. Bună, Lola!
        Ai ajuns, din păcate, avocatul… poporului (citește TURMEI).
        Sunt foarte bine, mulțumesc frumos că te … intresează de grija (altuia)…
        Ce zici? Sau ce părere are Bordea al tău despre actualii laureați ai Premiilor Nobel 2024. Mai are păreri financiare obscure și despre dumnealor? Sau crede că și acești domni și doamne, primesc bani necuveniți? Chiar dacă banii vin din mediu privat? “Patriot” mai este Bordea ăsta! Păi o să înțeleagă ăsta nebăgat de nimeni în seamă, ce înseamnă să investești în crema intelectuală a lumii?
        Văd că te mai … interesează grija de mine referitor la notele la matematică. Îți spun sincer că m-am “învârtit” în jurul notei 8, indiferent de nivelul școlilor pe care le-am absolvit. Nu sunt așa “strălucit” ca Bordea al tău, dar notele le-am luat cu cinste și pe vremea când școla se făcea adevărat.
        Te mai rog să îi comunici (fiind avocată) lui Bordea că îl “pup” pe carnetul lui de note. Note luate în școlile actuale…

      2. Bună, din nou, Lola!

        Să fim serioși. Adevăratul motiv pentru care, să o spun direct, aveți ură pe acest primcampion este următorul:

        https://www.national.ro/news/pavel-ciurea-cel-mai-bun-elev-din-lume-la-matematica-se-alatura-campaniei-100-de-tineri-pentru-dezvoltarea-romaniei-837816.html/

        Tu, bordea (scriu cu litere mici, așa cum este el) plus alții de pe aici, prin felul vostru de a vă exprima, adică mai vulgar, cu excepția ta parțială, fiind “avocat”, care doar “înțepi”, recunoașteți defapt că sunteți nimic pe lângă acest primcampion. De aceea invocați fel și fel de motive, mai ales cele financiare din banii publici că sunt necuveniți. Sau vreți ca toți banii publici să se întoarcă doar la turmă?
        Mai gândește, mai reflectează, dacă merită să fi avocat pentru bordea Cel “Deștept”.

  6. Mai lăsați olimpicii in pace, a trecut comunismul.
    Numai comuniștii aveau nevoie de validare și omagii.
    E cazul sa avem un invatamant sănătos și eficient pt 99,9% dintre elevi, nu dar 2 olimpici și restul analfabeți.
    Profesori care numai salarii și pomeni cer, critica orice reforma. Obișnuiți-va sa știți că sunteți plătiți din bani publici pt a educa pe toți copiii nu doar de făcut 2 olimpici dopați și aia și in rest vă spălați pe mâini cu asta.

    1. Esti convinsa,noi l am asteptat 6 ore in soare ,eram vreo 5000 de oameni in zona industriala a orasului si nu a venit.Dar nemernica asta ca mai toti politicienii crede ca populimea trebuie ignorata si tratata cu praf in ochi si cate un os din patru in patru ani la alegeri.

  7. Si astepau plecăciuni și pensie specială? Au mers la concurs pt ei nu pt alții. Și au destulă finanțare de la stat. SUA și ceillati din tabel nu investesc deloc în olimpici
    Finlanda nu produce olimpici.

    1. Reacția dumneavoastră este oglinda perfectă a mediocrității în care a ajuns societatea în aceste timpuri. Nu conștientizați munca, perseverența și pasiunea unui om care ajunge la astfel de performanțe și la ce plus-valoare ar putea aduce în țară, dacă ar fi apreciați și implicați în domenii care au nevoie de cunoștințele lor.
      SUA nu produce olimpici pt că “importă” olimpicii din alte țări, gata pregătiți, pe care doar îi specializează și îi utilizează, căci știu să îi stimuleze și aprecieze.

    2. Ești nerealist (ca să scriu cât mai delicat pe un asemenea forum, deși nu meriți). Îmi este greu să scriu aici ce gândesc despre tine, dar ce gânduri “nobile” am pentru tine!!!

    3. Si șoferii din Minister s-au activat.

      Olimpicii nu așteptau laudele nimănui.

      Deca s-a oferit că sa se lipească in poza. Pt încă puțină notorietate.

      Ea a învățat însa, de la Iohannis, ca si publicitatea negativă e foarte buna.
      Așa că i-a lăsat să aștepte ca pe proști dar acum e supărată ca au îndrăznit să spună public ce comportament are.

      In rest, cat de mult apreciază Deca performanța academică știm. Nu e nicio noutate.

  8. Băiete, asemenea persoane nu se așteaptă. Mai bine aștepți autobuzul sau răsăritul de soare la Marea Neagră. Obiectele de mobilier: șifonierul și noptiera nu se deplasează, sunt mutate. Vezi șifonierul de Sibiu, piesă din Muzeul Naţional Brukenthal : poți să ștergi praful acumulat de 8 ani de pe el din cauza imobilității și pasivității. Sunt niște obiecte de decor care adună numai praful și fac umbră soarelui.

  9. Pentru cine a avut de a face cu slugile de partid stie ca aceasta este o tehnica speciala folosita pentru a obtine satisfactia liderului lor suprem: surpriza sau anticiparea comportamentului liderului aka proactivitate pentru a obtine placerea liderului.

    Probabil ca Deca nu avea habar de olimpiada, copii la aeroport etc. Dar a fost o sluga acolo care s-a gandit la o ceremonie nocturna. So sweet!

    1. Felicitari, Pavel Ciurea, pentru curajul de a expune aceste adevaruri!
      Sunt profesor si pot sa spun ca acest tanar nu a exagerat cu nimic. Adevaratele probleme nu sunt la nivel mic- profesori, directori, inspectorat, ci la nivel de minister, la nivel de sistem. Ne mandrim cu rezultatele olimpicilor nostri la nivel national si international, dar, daca se poate, sa nu investim nimic in formarea lor si a profesorilor sau in materiale, laboratoare necesare pregatirii lor. Si ne mai miram ca ne pleaca apoi copiii capabili din tara. Pai la ce sa stea aici, cand vad si ei cum se fac lucrurile in alte parti ale lumii? Ca in alte tari exista o viziune pe termen lung, exista respect si apreciere pentru performanta, pe cand la noi lucrurile se fac de ochii lumii, de ochii presei, numai sa dam bine politic.

  10. Doamma Deca este clar pentru mediocritate si impotriva olimpicilor. Dupa ce ca acestia se deplaseaza la omipiade(nationale ca la restul banuiesc ca sunt sponsorizari) pe banii parintilor si sunt cazati pe unde se nimereste, dansa nu ii vrea in facultati fara ex… Pt ca nu stie ca un olimpic invata non stop, e serios, e perseverent…
    Nu ii lasa sa isi cumuleze bursele de perfirmanta cu cele de merit, practic lor li se iau dreptul la burse de merit, muncite zi de zi(la care uneori s ar incadra chiar din mai multe motive).
    Ce mai conteaza ca mai asteapta si ei putin sau degeaba.. Ca tot pt imagine erau folositi 😔Este doar oglinda faptului ca aceasta guvernare incurajeaza in cel mai evident mod mediocritatea si atat.

    1. Deplasările la Olimpiade (destinații Japonia, Brazilia, Nepal, Iran, China, Egipt, Marea Britanie, Irlanda, Turcia, Grecia, Italia, Germania, Tailanda, Macedonia de Nord) se fac cu bilete de avion achiziționate de Ministerul Educației din Bugetul de Stat si nu pe banii părinților așa cum insinuați în mod ridicol. Cazările pe perioada Olimpiadelor se fac de către organizatori după ce fiecare țară plătește taxa de participare. În cazul în care există necesitatea de cazare suplimentare din cauza zborurilor cu escale lungi, acestea sunt plătite tot de Ministerul Educației ca și diurnele in euro /dolari pentru profesori și elevi.
      La Balcaniade se merge uneori cu mijloace auto proprii ale Ministerului Educației pentru destinațiile care nu dispun de aeroporturi în preajmă sau unde zborurile escală pot dura dublu comparativ cu o deplasare rutieră de 600-700 km.

      1. Păi și banii ăștia de îi dă ministerul educației de unde sunt? Vine Deca cu ei de acasă?
        Nu sunt tot din banii fraierilor de își plătesc taxele?

  11. Dragi olimpici, respectul e o valoare pe care o meritați din plin. Restul sunt detalii, chiar și o persoană care are o funcție, deocamdată.
    felicitări și mulțumim pentru tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Răspunderea pasată în cazul eliminării autorizației ISU dintre condițiile de acreditare a școlilor. Șeful ARACIP: Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune pe ISU să închidă școlile, grădinițele, after-schoolurile fără autorizații

“Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune nu pe ARACIP, ci pe ISU să închidă spațiile” fără aviz de securitate la incendiu. Declarația a fost făcută pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul

Adriana Pistol (INSP): Dacă nu ne limităm activitățile, nu evităm aglomerația, nu purtăm mască și nu ne vaccinăm, estimarea de 15.000 de cazuri zilnice la sfârșitul lui octombrie poate fi depășită / Ar trebui revenit la purtarea măștii și în aer liber

Adriana Pistol, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că, dacă nu ne limităm activitățile, nu evităm…
Vezi articolul

Lucrul la noile planuri-cadru de liceu este greu, procedurile și legislația sunt stufoase, spune Alexandru Nicolae, profesor și cercetător lingvist, membru în grupul de lucru: Nu poți să faci mai repede, așa e cadrul nostru legislativ

Lucrul la noile planuri-cadru de liceu este greu, pentru că procedurile și legislația sunt stufoase, spune Alexandru Nicolae, profesor și cercetător lingvist, membru în grupul de lucru pentru limba și…
Vezi articolul