Elevii care luni, 9 septembrie, au început ultimul an de liceu și care vor să aplice la facultate în 2025 nu mai pot fi admiși fără concurs pe baza premiilor obținute la etapele naționale ale olimpiadelor școlare decât dacă au premiul I, potrivit ordinului de ministru al Educației cu regulile generale de admitere.
Schimbarea față de anul trecut este prevăzută în ordinul de ministru 3.693/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, care se aplică pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026. Ministerul Educației nu a anunțat public măsura pentru elevii care vor absolvi liceul începând cu 2025.
Precedenta metodologie din anul 2022 prevedea ca și absolvenții de liceu cu locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale – etapele pe țară, pe parcursul liceului, să se înscrie fără concurs de admitere la studii de licență. Mai mult, și metodologia din anul 2016 prevedea aceleași condiții de admitere pentru olimpici.
- De remarcat apetența ministrei Educației, Ligia Deca, de promovare a elevilor olimpici internațional, care folosește anunțurile cu aceștia pentru marketing electoral, inclusiv prin a posta pe rețelele sociale înainte de ministerul pe care îl conduce. Asta a și arătat Edupedu.ro într-o analiză de la finalul lunii iulie, când ministra Deca abunda pe pagina de Facebook de laude pentru olimpici și trecuseră 10 zile de la primul caz semnalat de hărțuire sexuală în universități fără să iasă cu o poziție față de acestea.
- În schimb, duminică la prânz, după o zi de la anunțarea rezultatelor pentru Olimpiada Internațională de Limba Engleză găzduită de România la Constanța, după ce anul trecut a fost inițiată de țara noastră, ministra Ligia Deca și nici Ministerul Educației nu anunțaseră competiția și premiile elevilor olimpici, de altfel olimpiada organizată de România pentru 200 de elevi din 15 țări nefiind anunțată până atunci deloc de Ministerul Educației, după cum a remarcat Edupedu.ro pe 5 august.
Iată ce prevede OME 3.693/2024, semnat de secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv:
„Art. 14 – (8) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.
(9) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”, scrie în ordinul 3.693/2024.
- DESCARCĂ DOCUMENT Ordinul 3.693/2024:
Universitățile trebuie să îi anunțe pe potențialii candidați de noile regulamente proprii de admitere cu cel puțin 6 luni înainte de organizarea admiterii.
Iată ce prevedea ordinul de ministru precedent, nr. 3.102/2022:
„Art. 13 – (6) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.
(7) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri internaționale recunoscute de Ministerul Educației beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Universitățile pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.
Prevederile precedentului ordin de ministru din 2022 sunt aceleași care s-au aplicat din 2016 încoace prin metodologia aprobată de ordinul de ministru 6.102/2016. Schimbarea la admiterea olimpicilor vine astfel după 8 ani.
Amintim că în acest an școlar elevii cu premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele internaționale obțin bursa de excelență tip I, în valoare de până la 3.700 de lei pe lună. Elevii cu premiile I, II și III la olimpiadele naționale primesc bursa de excelență de tip II. Elevii cu premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare și cu premiile I la concursurile naționale vor primi bursă de merit în anul școlar 2024-2025.
26 comments
Stimata dna Ministru,
NU stiu daca sunteti informata dar -premiile la lucrarile de cercetare ale copiilor care depun eforturi considerabile in timpul lor liber – vacante , sambete duminici nu sunt luate in considerare la acordarea burselor de performanta. Sunt copii – nu foarte multi la numar, care muncesc si creeaza alaturi de profesori dedicati. Da… sunt apreciati la targuri de inventica din stranatate, de cercetatori din UK, China, Spania si de profesori universitari. din strainatate.. …dar la noi in tara nu sunt apreciati…Cum poate fi echivalent un copil cu media 9. 88 si cu medalia de aur la Targul International de Inverntica de la LOndra cu un copil care are media 9.50.Da .. ei sunt egali in drepturi bursire conform MEC – vor lua aceeasi bursa de merit.
Stimati guvernatori si stimabila dna Ministru stiti ca toate clasamentele uiversitatilor se fac si in functie de numarul de lucrari de inventica si inovatie? Poate nu e foarte important pentru dv … dar si noi trebuie sa evoluam ca natie , iar acesti copii care depun eforturi considerabile pe banii parintilor raman doar cu gustul amar al dezamagirii….. Dar sunt optimisti pentru ca strainii ii apreciaza … Nu doriti sa facem ceva ca sa ii pastram in tara… ?
Cine face aceste legi?Niste tovarăși ce nu prea le a plăcut școala,ce au făcut facultăți dubioase sau la SRI….Nu au cum sa înțeleagă munca unui copil din spatele acelei hârtii(că altceva nu prea se da …doar modic).Sunt mama a doi olimpici naționali și știu că intrăm seara peste ei,noaptea de fapt,și îi rugăm să doarmă ,căci a doua zi mergeau la școala…Știe Iohannis așa ceva,sau madame Deca,sau Ciolacu ,sau Ciuca,sau Ponta ,care a reușit să și recupereze titlul de doctor????Doamne,dar ce doriți …?Ăștia ne sunt conducătorii ,ne vor că ei ,cu bac la 30 de ani și eventual cu facultate la servicii înainte de maturitate.Sunt prea bătrână sa mai plec,dar am o jale ,a se citi scârbă….Va mulțumim,conducătorii noștri dragi!
În anii ‘80 eu am fost olimpic faza naționala la fizică ; pe vremea mea , se intra fara examen la facultați de profil ( inclusiv medicina unde una din probe era fizica ) pentru toți preminatii la olimpiade nationale/internationale !
Era o onoare pentru facultatile respective sa aibă astfel de candidați !
Acum…vorba lui nenea Iancu:“ Bravos natiune! “
Buna ziua.
Cred că e necesară mai multa responsabilitate când scrieți articolele si o cercetare a subiectului și ințelegerea lui.
Aici un articol scris de Edupedu in 2022 care arată că ceea ce scrieți acum e lipsa de cunoaștere a legii: https://www.edupedu.ro/ministerul-educatiei-vrea-ca-elevii-care-au-obtinut-premii-la-concursurile-nationale-recunoscute-de-minister-sa-aiba-loc-asigurat-la-buget-fara-admitere-la-orice-program-de-studii-reprezentantii-st/?sfnsn=wa
Sunt curios dacă doamna Leca a participat vreodata la o olimpiada.
Sa iei locul 2 sau 3 la Națională înseamnă să te concentrezi enorm pe o disciplină și îți poate afecta media. Acum majoritatea facultăților țin cont de media de la Bac sau media anilor de studii. Practic îi dezavantajează pe acești copii.
Dar ce pretenții să mai avem?
Doamne fereste! Singura explicatie e ca in minister sunt niste frustrari la nivel personal legate de olimpici.
Avem olimpiadă de oina dar nu avem olimpiadă la biologie in gimnaziu. Premiile de la Palade nu contează nici pt bursa de excelenta nici pt evaluarea națională. Avem, in schimb doua la religie, olav si alte prostii…Rusine d-na Deca
Intr-o tara in care sistemul de invatamant este sub standarde, dar cu o minune mai avem si noi ceva olimpici, noi ne batem joc. Olimpicii pe langa ca dispun de foarte putini profesori dedicati, foarte putine sau chiar spre deloc resurse, acum li s-au luat si singura motivatie pentru excelenta. Ne mai miram de ce tineretul decide sa isi continue studiile in strainatate? Acolo meritele sunt onorate si respectate, pe langa faptul ca au posibiltatea de a evolua. Din pacate ma aflu printre cei care au renuntat de a continua spre olimpiade, neavand nici un sprijin din partea profesorilor, dar nici posibiltatea de a ma pregati in particular sau singura pentru un astfel de nivel. In schimb am decis ca pacea si linistea mea sunt mai importante. Am tot respectul pentru olimpici si îmi pare rau pentru ce li se intampla.
Să vă fie rușine! Este o muncă enorma până când ajungi sa iei un premiu la o olimpiada națională. Am doi copii olimpici, de care trag toți profesorii să participe la olimpiade și anul acesta. Ce motivație vor mai avea?
Zeci de nopți nedormite, stres, emoții, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate….. de astea știți? Cum le veți compensa?????
După instalarea comuniștilor la putere în 1945 printre obiectivele principale a fost și epurarea forțată a elitelor țării. Aceeași măsură după 80 de ani, dar acum din condei.
Mare regret și dezamăgire pt. calitatea învățământului romanesc, decizii luate de politruci incompetenți. Atât ar fi trebuit măcar să știe așa ziși profesori specialiști din minister că la urma unei munci titanice ce stă în spatele acestor olimpici, trebuie să se regăsească stimularea și recompensa.
Dar de unde, scopul este distrugerea, epurare elitelor.
Băiatul meu anul acesta a avut același punctaj la Olimpiada Nationala de Biologie cu cea de pe locul trei, numai ca s-a luat in cosiderare proba teoretica si el s-a ales cu prima Mentiune pe tara. Acum nu mai are nici sansa de a intra la Medicina fara admitere.. E clar ca doamna Ministru nu prea a avut de-a face cu olimpiadele, imi pare rau!!
Bună ziua!
Aceasta decizie este mai mult decât umilitoare! Devine un act de agresiune psihologică la adresa unor copii care îşi sacrifică timpul, energia, bucuriile în numele unor pasiuni!!
Da, alături de profesorii lor, aceşti copii muncesc cu deplină implicare, desăvârşită abnegaţie, trăiesc cu adevărat în numele unui scop nobil, BUCURIA DE A ÎNVĂŢA!!!
Şi nu vorbesc strict teoretic!!
Fiica mea este olimpică, a obţinut o diplomă la una dintre cele mai dificile olimpiade naţionale organizate în România.
Oare doamna Ligia Deca ştie ce înseamnă DOAR să te califici la faza naţională a unei olimpiade organizate în România?
O întrebare ce va rămâne în zona retoricului…
Şi atunci, de ce aceşti tineri decid să plece din ţară ? Sau vi s-a impus exportul de copii minunaţi ??
Voi, “Muşti de-o zi pe-o lume mică de se măsură cu cotul”, vorba poetului, le tăiaţi aripile, îi daţi afară din ţară!
Aveţi decenţă şi răbdarea de a- i cunoaşte pe aceşti copii !
Cei cu premii 2,3 si mentiuni se pot inscrie la universitati mult mai bune din afara … acolo unde munca individuala este mult mai bine apreciata decat cea cu suportul meditatorilor.
Mi se pare o măsură nedreaptă.Premiantii de la olimpiadele naționale sunt copii bine pregătiți. Dispare încă o motivație.Le cerem un efort suplimentar față de ceilalți concurenți și nu e drept.
Din cate inteleg , punctul 6 ramane neschimbat.Fiecare facultate in parte isi stabileste , daca doreste , mai departe si alte premii sau concursuri.Astfel , noua lege este chiar mai permisiva pentru ca ii include si pe cei cu premiul 1 national la categoria celora care trebuie sa fie admisi , indiferent de regulamentul faculatii.Inainte era vorba doar despre medaliatii international la punctul 7.
Asta am inteles Si eu. parerea mea ca articolul este scris în mod eronat. mai mult este declarat că ce a fost reglementat în 2016 e la fel cu 2022, ceea ce e greșit.
parerea mea este ca baza pct 6, facultățile vor accepta candidați olimpici ca pana acum
Cred ca sunteti analfabeti functional astia care nu intelegeti un text de baza. Cum naiba sa fie mai permisive regulile de acum daca olimpicii national sunt restransi la premiul 1.
Niște frustrați care n-au trecut de faza pe școală la olimpiada, decid .
Bine ca se face admitere pe dosare cu media de la BAC.
Nuuu credddd. Dupa ce ca acesti olimpici nu au nici macar posibilitatea sa asocieze bursa de performanta cu cea de merit in clasele 9-11…astfel incat un elev de profesionala cu burse cumulate ia mai mult decat ei… Statul nostru nu apreciaza nicidecum performanta… Acesti elevi vor lua oricum examenele, este doar inca un gest prin care cei de sus arata ca nu le pasa pur si simplu de performanta…
Adica saracii olimpici de pe locurile 2
,3 si mentiune la olimpiadele nationale, care invata la fe de mult ca cei de le locul 1 sa nu beneficieze de aceleasi conditii ca locul 1.
Atunci de ce mai exista podium, ca oricum daca au ajuns la nationale, e clar ca au muncit sau au dar.
Face cum face, gurvernul isi bate joc de copiii si parintii acestei tarisoare, in conditiile in care in guvern sunt o parte din oameni care habar n-au cum e sa muncesti pentru un obiectiv.
Niste incompetenti.
S-au indatorat pentru ca au numai sinecuri si pensii speciale si diurne si iau de la micutii acestia care isi rod coatele ca sa aiba un viitor mai bun.
Imi e sila efectiv.
Diferenta intre primele locuri este subiectiva. Nu a reusit niimeni pana in prezent sa faca subiecte 100% obiective – daca Dvs. reusiti sunteti un geniu in pedagogie.
trădători de țară.
fac jocul universităților din occident , nu neapărat cele de top
in prezent facultățile din tara admit cu 10 premianți olimpiadelor naționale.
măsura nu e publica pt că e o șustă
O gașca de incompetenți, dușmani ai învățământului, în frunte cu L. D. Fac tot posibilul sa dea în cap copiilor olimpici. Nu ca ar fi o problema pentru un premiant la olimpiada națională sa între la facultatea dorita, dar este un gest de minima decenta și de recunoaștere a unor merite pentru niște copii pentru care statul nu face mai nimic. Ce așteptări sa ai de la niște politruci? L. D. și gașca vesela din minister nu ratează niciun prilej sa facă rău învățământului.
Bursa de excelență tip 2 nu se da și pt mențiune la națională?Apoi tot schimbați la schimbări…ce fac elevii care au obținut premii la naționale în clasa 12 a?Aceștia nu mai iau burse pt asta anul viitor în condițiile în care nu vor mai fi in sistem???
nu eu am luat anul asta mentiune la fizică(clasa 7) și nu primesc decât bursa de merit
Dar nici pentru mențiune la faza naționala nu se da bursa de merit. Se cere diploma de la faza județeana ceea ce mi se pare o prostie. Cum sa ajungi la naționala fara premiul la cea județeana? Si cine eliberează diplomele la faza județeana, pentru ca fiul meu nu a primit-o?