Olimpicii de nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate în 2025 fără admitere, a decis Ministerul Educației fără să anunțe public măsura

11.116 vizualizări
Foto: IELO 2024
Elevii care luni, 9 septembrie, au început ultimul an de liceu și care vor să aplice la facultate în 2025 nu mai pot fi admiși fără concurs pe baza premiilor obținute la etapele naționale ale olimpiadelor școlare decât dacă au premiul I, potrivit ordinului de ministru al Educației cu regulile generale de admitere.

Schimbarea față de anul trecut este prevăzută în ordinul de ministru 3.693/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, care se aplică pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026. Ministerul Educației nu a anunțat public măsura pentru elevii care vor absolvi liceul începând cu 2025.

Precedenta metodologie din anul 2022 prevedea ca și absolvenții de liceu cu locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale – etapele pe țară, pe parcursul liceului, să se înscrie fără concurs de admitere la studii de licență. Mai mult, și metodologia din anul 2016 prevedea aceleași condiții de admitere pentru olimpici.

  • De remarcat apetența ministrei Educației, Ligia Deca, de promovare a elevilor olimpici internațional, care folosește anunțurile cu aceștia pentru marketing electoral, inclusiv prin a posta pe rețelele sociale înainte de ministerul pe care îl conduce. Asta a și arătat Edupedu.ro într-o analiză de la finalul lunii iulie, când ministra Deca abunda pe pagina de Facebook de laude pentru olimpici și trecuseră 10 zile de la primul caz semnalat de hărțuire sexuală în universități fără să iasă cu o poziție față de acestea.

Iată ce prevede OME 3.693/2024, semnat de secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv:

Art. 14 – (8) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.

(9) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”, scrie în ordinul 3.693/2024.

  • DESCARCĂ DOCUMENT Ordinul 3.693/2024:

Universitățile trebuie să îi anunțe pe potențialii candidați de noile regulamente proprii de admitere cu cel puțin 6 luni înainte de organizarea admiterii.

Iată ce prevedea ordinul de ministru precedent, nr. 3.102/2022:

Art. 13 – (6) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.

(7) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri internaționale recunoscute de Ministerul Educației beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Universitățile pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.

Prevederile precedentului ordin de ministru din 2022 sunt aceleași care s-au aplicat din 2016 încoace prin metodologia aprobată de ordinul de ministru 6.102/2016. Schimbarea la admiterea olimpicilor vine astfel după 8 ani.

Amintim că în acest an școlar elevii cu premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele internaționale obțin bursa de excelență tip I, în valoare de până la 3.700 de lei pe lună. Elevii cu premiile I, II și III la olimpiadele naționale primesc bursa de excelență de tip II. Elevii cu premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare și cu premiile I la concursurile naționale vor primi bursă de merit în anul școlar 2024-2025.

Citește și:
Au început cursurile anului școlar 2024-2025, care are 36 de săptămâni. Primul modul durează până pe 25 octombrie – calendar / Principalele noutăți pentru elevi, părinți și profesori
OFICIAL Bacalaureat 2025 începe pe 27 ianuarie cu proba de Limba română oral. Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere – calendarul examenului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din mediile defavorizate din Franța vor fi deschise de dimineață până seara la ora 18 pentru elevi, anunță ministrul Educației Gabriel Attal / Vor avea mic-dejun inclus, activități sportive, de sprijin la teme și în carieră

Școlile din rețeaua de educație prioritară (REP) din Franța, adică din mediile afectate socio-economic, vor fi deschise de la ora 8 la ora 18 din septembrie 2024, astfel încât elevii…
Vezi articolul

Silvia Mușătoiu a demisionat de la conducerea Colegiului Șincai din București: Nu e un moment bun să fiu director, într-o astfel de atmosferă de conducere la toate nivelurile: inspectorat, primărie, minister. Este o lume care nu este a mea

Silvia Mușătoiu a demisionat din funcția de director al Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din București. În locul său, inspectoratul l-a numit, la propunerea sa, pe fostul inspector de matematică Vlad…
Vezi articolul