Etapa națională a olimpiadei școlare naționale de Istorie ar urma să se desfășoare între 27 aprilie și 1 mai 2024 la Brașov, potrivit unui document al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui cu programările olimpiadelor din anul școlar 2023-2023.
Etapa națională a olimpiadei naționale de discipline Socio-umane ar urma să fie în aceeași perioadă la Baia Mare, în Maramureș.
Etapele pe școală s-au susținut deja în această săptămână sau săptămâna trecută în Vaslui.
Etapa județeană ar urma să fie pe 16 martie 2024 pentru Istorie, la Școala Gimnazială „M. Sadoveanu” Huși, și pe 23 martie la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad pentru olimpiada de Socio-umane, se arată în documentele postate de ISJ Vaslui.
Aceeași dată și același oraș pentru etapa națională sunt comunicate și pe site-ul profesorilor de istorie din județul Dolj.
Programările vin în lipsa unui calendar oficial și a unor regulamente de organizare actualizate care să fie anunțate de Ministerul Educației până acum.
Recent, reprezentanții Societății de Științe Matematice din România (SSMR) au transmis într-o postare pe Facebook că „deși încă nu a apărut nimic oficial (n. red. calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare 2024), olimpiada de matematică se va ține”.
- De exemplu, pentru anul școlar trecut, calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare și ale competițiilor sportive școlare au fost publicate pe 20 ianuarie 2023.
- Pentru anul școlar 2021-2022, listele olimpiadelor școlare au fost publicate inițial pe 29 decembrie 2021 și au fost apoi actualizate pe 27 ianuarie 2022, iar calendarul acestora – publicat aproape o lună mai târziu, pe 21 februarie.
- Pentru anul școlar 2020-2021, olimpiadele școlare au fost suspendate, la fel și în anul școlar 2019-2020, după închiderea școlilor din luna martie 2020 pe fondul pandemiei de Covid-19. Calendarul olimpiadelor școlare 2020 era stabilit de Ministerul Educației din 10 decembrie 2019 și a fost publicat pe 12 februarie cu modificările ulterioare, la fel și cel al concursurilor școlare, acesta publicat mai devreme – pe 29 ianuarie.
Zile libere pentru profesorii implicați în olimpiade, drept prevăzut de contractul colectiv de muncă
Profesorii care lucrează în weekend sau în zilele de sărbătoare legală beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată, potrivit prevederilor din contractul colectiv de muncă. Cele două zile libere pentru fiecare zi lucrată în weekend vor fi acordate în următoarele 30 de zile, conform sursei citate anterior.
Cadrele didactice care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, derulate în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată, după cum se arată în contractul colectiv de muncă.