Olimpiade școlare 2023. Etapele naționale la Matematică, Fizică și Chimie, stabilite în documente de inspectoratele școlare din țară, chiar și în vacanța din februarie / Încă n-au apărut calendarele oficiale de la Ministerul Educației

45.243 de vizualizări
Foto: © Inna Getmanec | Dreamstime.com
Mai multe inspectorate școlare județene din țară au publicat pe site-urile proprii sau au trimis școlilor adrese prin care stabilesc datele sau intervalele de zile în care se organizează etapele locale, județene sau chiar naționale ale unor olimpiade școlare naționale în anul școlar 2022-2023. Este vorba, de exemplu, de etapa națională a olimpiadei de chimie, ar urma să aibă loc între 22 și 26 februarie 2023, potrivit unui document de pe site-ul ISJ Bihor. Naționala de Matematică s-ar ține în trei orașe diferite pentru clasele V-VI, VII-VIII și IX-XI în perioada 10-14 aprilie, scrie într-un calendar al ISJ Mureș. Detalii, mai jos.

Ministerul Educației (ME) nu a anunțat până acum, pe site-ul său, edu.ro, listele și calendarele oficiale pentru olimpiadele, concursurile și competițiile sportive naționale cu desfășurare în 2023. Dacă etapele județene se organizează la nivel de județ în termene stabilite de ME, data fazelor naționale se stabilește exclusiv de către Minister.

De exemplu, potrivit unei postări de pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor, unde se regăsește un document Excel “draft” cu olimpiade de științe și desfășurarea lor în anul școlar 2022-2023, etapa națională a Olimpiadei Naționale de Fizică ar urma să aibă loc în 10-14 aprilie 2023 (în vacanța de Paști) la Oradea, iar pentru Olimpiada Națională de Chimie ar fi între 22 și 26 februarie. Orașul nu este precizat.

Săptămâna în care ar urma să se desfășoare faza națională a olimpiadei de chimie a fost aleasă drept vacanța “mobilă” din luna februarie de către 29 de județe și Municipiul București.

În județul Bihor, județeana de chimie ar urma să aibă loc pe 28 ianuarie 2023, iar la fizică pe 4 martie, se mai arată în tabel.

De obicei, potrivit informațiilor EduPedu.ro de la școli, în luna februarie se fixează etapele pe școală și locale, nu naționale, iar în martie etapele județene, apoi urmând faza pe țară, legată sau nu de perioada vacanței de Paști.

Foto: captură – document ISJ Bihor

Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică s-ar ține între 5 și 9 iulie anul viitor, conform tabelului de la inspectoratul școlar bihorean, iar cea de Științe pentru Juniori ar fi în 24-28 iulie 2023, potrivit tabelului din document. Acestea două au fost ținute, anul acesta, în perioade similare.

Conform unui alt document asemănător, dar publicat de ISJ Arad de data aceasta, pe pagina dedicată informațiilor despre fizică, chimie și biologie din județ, este inclusă și Olimpiada Națională de Biologie în “draft”, cu etapa pe țară între 10 și 14 aprilie 2023:

Foto: captură – document ISJ Arad / fizchimarad.ro
Etapa națională a olimpiadei Matematică ar fi între 10 și 14 aprilie, în trei orașe diferite, pe niveluri

Și pentru Olimpiada Națională de Matematică există calendare stabilite, cel puțin potrivit unui document al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, numit “Calendarul concursurilor interjudețene/ naționale de matematică desfășurate în județul Mureș pentru anul școlar 2022-2023). În acest calendar de două pagini, aprobat de inspectorul școlar general Sabin-Gavril Pășcan, etapa națională a olimpiadei de matematică ar fi stabilită în intervalul 10-14 aprilie 2023, cu desfășurare separată, pe niveluri, astfel:

  • în județul Ialomița (nu este precizat orașul) – clasele V-VI
  • în județul Gorj (nu este precizat orașul) – clasele VII-VIII
  • în Craiova – elevii olimpici de liceu (IX-XII)

În județul Mureș, etapa locală a Olimpiadei Naționale de Matematică ar fi pe 11 februarie, iar faza județeană o lună mai târziu – pe 11 martie 2023, conform documentului.

În ceea ce privește aceeași olimpiadă națională, cea de matematică, dar pentru școlile sau secțiile cu predare în limba maghiară, județeana ar fi în județul Mureș sâmbătă, 28 ianuarie. Naționala este prevăzută cu desfășurare între 20 și 23 februarie 2023 la Arad, se arată în același document. Perioada coincide cu vacanța de sporturi pe care o au copiii și profesorii din județul Arad între modulul al 3-lea și al 4-lea (20-27 februarie).

Foto: captură – document ISJ Mureș
Foto: captură – document ISJ Mureș

DOCUMENT Calendarul ISJ Mureș – concursuri de matematică în 2022-2023, în pdf:

Tot ISJ Mureș a transmis și o adresă școlilor (foto mai jos), pe 21 decembrie, prin care le informează că etapa pe școală a Olimpiadei Naționale de Istorie se organizează în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023. “Etapa locală (comună, oraș, municipiu) se poate organiza în perioada ianuarie-februarie 2023, urmând ca în luna martie 2023 să fie organizată etapa județeană a Olimpiadei de istorie, la Liceul Teoretic “Gheorghe Marinescu” Târgu-Mureş”, scrie în adresa ISJ Mureș.

În document se mai precizează și că regulamentul în vigoare este cel de anul trecut, aprobat cu nr. 25879/23.02.2022, fără elementele care vizează anul școlar 2021-2022.

Foto: document – edums.ro

DOCUMENT Adresa ISJ Mureș – Olimpiada de Istorie 2023, în pdf:

Calendare aprobate pentru Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS), în București și județele Dolj, Iași, Vrancea

De asemenea, mai multe inspectorate au publicat în ultimele săptămâni calendare pentru Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS) la care școlile au avut date limite de înscriere a elevilor până în octombrie-noiembrie. Iată câteva exemple:

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a publicat pe ismb.edu.ro acest calendar aprobat în noiembrie 2022:

Inspectoratul școlar din județul Dolj a publicat pe isjdolj.ro acest calendar la finalul lunii octombrie:

ISJ Iași a aprobat acest calendar în octombrie (document de pe site-ul școlii gimnaziale “Alecu Russo” din Iași):

ISJ Vrancea a postat pe isjvrancea.ro acest calendar în octombrie:

Foto: © Inna Getmanec | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La o săptămână de la încheierea dezbaterilor, ministrul Cîmpeanu anunță aproape 10.000 de amendamente la proiectele de legi și că în minister e foarte mult de muncă: „În paralel, lucrăm la lista elevilor care au obținut nota 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională”

„Lucrăm la lista elevilor care au obținut nota 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Pe 3 septembrie vom avea închisă această listă, după ce vor fi anunțate și rezultatele…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației atacă în instanță hotărârea prin care CNCD l-a acuzat de discriminare pentru că nu a acordat bursele de clasa a V-a și liceenilor din mediul rural / De un an, acești elevi încă nu au primit bursele 

Ministerul Educației a atacat în instanță decizia Consiliului Național de Combatere a Discriminării, din 16 noiembrie 2022, prin care fusese amendat cu 10.000 de lei pentru că prin ordinul de…
Vezi articolul

Ministerul Educației lucrează la noul ROFUIP în care ar vrea să delimiteze drepturilor părinților și profesorilor, susține secretarul de stat Florian Lixandru: Sunt foarte mulți colegi care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii, să dea note pe placul părinților și ne trezim la examenele naționale când elevii obțin note cu 1, 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât la clasă

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, spune că ministerul Educației lucrează la proiectul de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ.…
Vezi articolul

UPDATE Guvernul Ciucă, abuz de putere la adresa profesorilor: a adoptat prin OUG majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, ofertă respinsă aseară, după care le-a chemat pe sindicate la discuții / Simion Hăncescu, FSLI: „Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”

Gest în forță fără precedent al Guvernului, împotriva profesorilor: Premierul liberal Nicolae Ciucă, general de armată în rezervă, a convocat astăzi o ședință extraordinară de a executivului în care a…
Vezi articolul