Olimpiade școlare 2023. Care sunt concursurile pentru care elevii pot primi bursele de merit și performanță – LISTĂ

88.436 de vizualizări
Contestațiile la Evaluarea Națională
Foto: Pexels.com
Listele cu denumirile și împărțirea concursurilor și olimpiadelor școlare din anul școlar 2022-2023 au fost publicate pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro, la scurt timp după ce instituția a anunțat vineri, 20 ianuarie, calendarele oficiale cu etapele de desfășurare ale acestora. Conform listelor, disponibile mai jos, există concursuri atât finanțate de Ministerul Educației, cât și nefinanțate. Distincția dintre acestea este marcată astfel încât profesorii și elevii să știe ce premii și diplome vor fi recunoscute în anul școlar viitor, 2023-2024, când se vor acorda bursele de merit și de performanță. Aceste burse au la criterii dovada unui premiu la un concurs recunoscut finanțat de ME, conform regulilor de acordare în vigoare din 7 septembrie 2022. Detalii, mai jos.

Secretarul de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației a confirmat pentru EduPedu.ro că și anul școlar viitor (2023-2024), ca până acum, se vor lua în considerare, pentru bursele de merit și de performanță, premiile obținute la concursurile și olimpiadele școlare cu finanțare din partea ME, din listele aprobate în ianuarie 2022, și care se vor desfășura în anul școlar actual (2022-2023).

  • Acest lucru ar urma să se aplice dacă rămân și pentru anul școlar 2023-2024 aceleași criterii generale de acordare a burselor pentru elevi, introduse în septembrie 2022 prin ordinul de ministru 5.379. Dacă acestea se vor schimba, vom reveni cu detalii.

Concret, conform acestora, la bursa de merit o condiție este și obținerea unui premiu la o etapă județeană de olimpiadă națională / concurs național, pe lângă condițiile legată de media anuală generală și absențele din anul școlar trecut.

La bursa de performanță, condițiile sunt exclusiv legate de obținerea unui premiu: la o etapă națională a unui concurs național sau la o olimpiadă națională, un premiu la o olimpiadă internațională sau calificarea “în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale”.

“Așa s-a întâmplat dintotdeauna, să fie luate în considerare premiile obținute la concursurile și olimpiadele cu finanțare”, a declarat Lixandru. O noutate este distincția la concursurile școlare, făcută de apariția a două liste separate. Dacă olimpiadele naționale sunt finanțate de ME integral, cele internaționale sunt și cu finanțare, și fără, la fel fiind și în cazurile concursurilor naționale. Documentele, mai jos în articol.

  • În acest an școlar (2022-2023), de exemplu, conform unei adrese trimise în septembrie 2022 de Minister către inspectoratele școlare județene (ISJ) și școli, se ține cont, la bursele de merit și de performanță, de premiile obținute de elevi la concursurile și olimpiadele școlare cuprinse în liste la secțiunea “cu finanțare din partea Ministerului Educației”, desfășurate anul școlar trecut, 2021-2022.

În lista olimpiadelor școlare ce se vor organiza și desfășura în anul școlar 2022- 2023, listă care cuprinde 68 de olimpiade naționale împărțite în “pe domenii/ discipline de studiu” și “interdisciplinare şi transdisciplinare” nu există o distincție în “finanțate” și “nefinanțate” de ME, pentru că toate, fiind naționale, se organizează cu finanțare de la Minister.

DOCUMENT Descarcă lista olimpiadelor școlare ce se vor organiza și desfășura în anul școlar 2022- 2023

În lista competițiilor internaționale pe discipline școlare și proiecte educative desfășurate în România și în străinătate, la care participă elevii români în anul 2023 sunt 22 de olimpiade desfășurate la nivel mondial, finanțate de către ME (punctul A), 23 organizate la nivel regional, european, cu finanțare de la ME (punctul B) și 4 organizate tot la nivel regional, european, dar fără finanțare de la Minister (punctul C). Conform actualelor proceduri, elevilor care participă în 2023 la concursurile trecute la punctul C, nu li se vor lua în considerare diplomele în anul școlar 2023-2024, când va veni vorba de acordarea bursei de performanță.

DOCUMENT Descarcă lista competițiilor internaționale pe discipline școlare și proiecte educative desfășurate în România și în străinătate, la care participă elevii români în anul 2023:

Pe lângă aceste liste de mai sus cu olimpiade naționale și internaționale, au fost publicate și două liste separate legate exclusiv de concursurile școlare naționale – deci nu olimpiade clasice -, împărțite în finanțate și nefinanțate.

Cu finanțare de ME sunt organizate și desfășurate 70 de concursuri. Document .pdf și foto mai jos:

DOCUMENT Descarcă lista concursurilor naționale școlare ce se vor organiza și desfășura în anul școlar 2022 – 2023 cu finanțare din partea Ministerului Educației:

Calendarul lor, în format .pdf:

Fără finanțare de la ME sunt organizate și desfășurate 161 de concursuri școlare naționale. Document .pdf și foto mai jos:

DOCUMENT Descarcă lista concursurilor naţionale şcolare ce se vor organiza și desfășura în anul școlar 2022 – 2023 fără finanțare din partea Ministerului Educației:

Calendarul lor, în format .pdf:

În anul școlar curent, 2022-2023, și pentru participanții la concursuri și competiții sportive din anul școlar trecut, 2021-2022 se acordă burse. Ținând seama de acest aspect și de faptul că și în anul viitor se va proceda în mod similar, după cum a precizat secretarul de stat Florian Lixandru pentru EduPedu.ro, mai jos este și documentul cu listele competițiilor/ concursurilor/ activităților sportive, publicată de Ministerul Educației pe 20 ianuarie 2022:

Cum se acordă bursele în anul școlar curent, 2022-2023

Noile criterii de acordare a burselor au fost aprobate pe 7 septembrie și pot fi găsite aici. Elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, iar pentru bursele de studiu și cele de ajutor social cererile se mai pot depune până la finalul lunii septembrie. Și bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației.

În septembrie 2022, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, declara că „pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”.

Cuantumul minim al burselor este același ca anul trecut școlar, sumele rămân neschimbate, potrivit Hotărârii Guvernului nr 1.138:

  • 500 lei, pentru bursa de performanță;
  • 200 lei, pentru bursa de merit;
  • 150 lei, pentru bursa de studiu;
  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației. Este o bursă care are drept criterii de acordare următoarele:

  • au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;
  • au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior pentru elevii din clasa a IX-a;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului ocazional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Noile criterii pentru bursele de performanță din septembrie 2022 sunt următoarele (sursa):

  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației; 
  • s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației;
  • au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.
Citește și:
ULTIMA ORĂ Calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare din anul școlar 2022-2023, publicate de Ministerul Educației. Când sunt fazele județene, unde se țin fazele naționale în 2023
LISTĂ Concursuri școlare sportive 2023. Calendarul campionatelor pentru elevi legitimați și cel al Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS) 2022-2023, publicate de Ministerul Educației
Lista cu elevii care au obținut în 2022 medalii și mențiuni la concursurile internaționale, publicată de Ministerul Educației. Aceștia vor primi burse de merit de olimpic de până la 2.500 de lei – documente
LISTĂ Concursurile și olimpiadele pentru care elevii pot primi burse de performanță și merit în anul școlar 2022-2023, indicată de Ministerul Educației
Oricâte olimpiade naționale ar câștiga, un elev are dreptul la o singură bursă de performanță, conform Ministerului Educației / Cazul unui olimpic multiplu de la o școală din București

7 comments
  1. Bună seara! Domnule ministru al educației, dansul nu este o performanta? Va spun istoria unei trupa de dans /streetdance,10-12 ani, au participat la calificări pentru mondiale în Croația. Au câștigat locul 2 și s-au calificat în liga A.
    Vor reprezenta ROMANIA, vor defila in gală steagul României lângă alte 42 tari prezente la acest eveniment.Participa tari din, Europa,America de Sud,America de Nord si Brazilia.Stiti cata munca este sa ajungi la acest nivel? Știți cate ore de antrenamente fac?Sunt copii buni și la învățătură și au acest hobby.Oare nu se poate recunoaște asemenea concursuri de către tara pe care o reprezinta?Mulțumesc anticipat, în speranța că veți binevoi a răspunde.

  2. Bună seara ! Fetita mea este mambra a Ansamblului Folcloric Bucură-te București în parteneriat cu Clubul Copiilor sector 6 și a participat la Festivalul-Concurs Internațional “Sunt cetățean european și mă implic” EuroFolklore unde a câștigat locul I și trofeul festivalului. As dori sa știu dacă mai primește bursa de performanta ??? Aștept cu mare interes răspunsul. Multumesc!

  3. Bună ziua, copii mei practica sport de performanta ,lupte libere,unde au câștigat locuri 1,2,3, la competiții naționale și regionale ,pot primi bursa de merit sau performanta?

  4. BUNA ZIUA,
    Va rog sa imi spuneti daca pentru premiul II la Concursul National Nextlab se ia bursa de performanta II sau bursa de merit? Va multumesc!

  5. Pentru sectiunea coregrafie/balet nu mai exista niciun concurs cu finantare de la ME…desi exista licee cu acest profil in mai multe orase din tara. Acesti copii nu au nicio sansa sa mai obtina burse de merit sau de performata pentru ceea ce studiaza si pentru care lucreaza foarte multe ore pe zi. Ce bine ca avem o “Romanie Educata”!

  6. buna ziua, se vorbește de olimpiadele sportive, dar nimeni nu spune nimic. de exemplu pentru șah, clasa I, sector 4, București..unde se fac înscrieri, unde au loc competiile, unde pot suna pentru înscrieri, etc

  7. Ca de obicei, Ministerul face ce vrea. Cu ce este mai prejos un copil care ia premiul I la o competiție nefinantata de MEC, fata de unul care participa la o competiție finanțată exclusiv de minister?
    În lista concursurilor cu finanțare din partea statului, sunt o gramada de prostii sau pseudo-concursuri, la care premiile se acorda după bunul plac. Astfel de lucruri se întâmplă și la olimpiade. Se califica cine trebuie, ia premiu cine trebuie. Și acest lucru, nu din considerație pentru elevi, ci pentru profesorii care au nevoie de aceste diplome pentru Gradație de merit sau Salariu de merit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Vacanță în „Roma Antică”. Italia turistică, sub lupa pasionaților de cultură și civilizație. „De Italia ne leagă multe secole de istorie. Romanii ne-ar fi influențat și astăzi viața de zi cu zi” – profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu

Dacă luăm copiii într-o vacanță în Italia, una dintre destinațiile favorite ale românilor, cum am putea să ne organizăm itinerariul astfel încât să fie și o experiență educațională pentru cei…
Vezi articolul

VIDEO Limbajul științific românesc din prezent „este pestriț”, cu termeni neadaptați din limbi străine, pentru că ultimul vocabular specific este din 1960, atrage atenția vicepreședintele Academiei Române, Marius Andruh: Răspunzători suntem și noi specialiștii. De atunci știința a evoluat

Limbajul științific romanesc este unul „pestriț”, cu termeni din limbi străine, cei mai mulți neadaptați, pentru că ultimele norme și reglementări ale termenilor care să se folosească în diverse domenii…
Vezi articolul