Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” 2024. Etapa națională pentru elevii de liceu – proba orală începe joi, 23 mai, la Bistrița, unde a fost inițiat concursul acum 11 ani

392 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Etapa naţională a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă” pentru clasele IX-XII se va desfăşura la Bistriţa, în perioada 23-26 mai, la această fază finală fiind calificaţi 62 de elevi din 32 de judeţe şi municipiul Bucureşti, potrivit comunicatului de presă remis luni de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud.

Proba A – scrisă a fost susţinută în 19 aprilie, în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în săli supravegheate audio-video.

Proba B va consta în dezbateri organizate pe structura afirmator – negator, pe baza unor moţiuni, ale căror teme vizează mesajul textelor din lista anexată regulamentului şi modalitatea în care acestea pot influenţa dezvoltarea personală a individului, se precizează în comunicatul IŞJ.

Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 23 mai, de la ora 15:00, la Palatul Culturii din municipiul Bistriţa, iar proba B, concursul efectiv, în 24 mai, la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.

Organizatorii olimpiadei sunt Ministerul Educaţiei, IŞJ Bistriţa-Năsăud şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, iar printre parteneri se numără Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Centrul pentru Jurnalism Independent.

Începută sub forma unui concurs, „Lectura ca abilitate de viaţă” (OLAV) a luat naştere în anul şcolar 2012-2013 la Bistriţa, având susţinerea Inspectoratului Şcolar, „din dorinţa de a le oferi elevilor din România un concurs „altfel”, nu doar regenerator al gustului pentru lectură, ci şi provocator prin structură şi prin tipologiile textuale propuse spre decriptare”.

Din anul şcolar care a urmat, concursul a primit statutul de olimpiadă. Bistriţa a mai organizat, până acum, patru dintre etapele naţionale.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rafila: Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Să punem în balanţă şi protecţia, dar şi dezvoltarea normală a copiilor/ Părinţii trebuie să ştie că discutăm de o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii nu este posibilă

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că, într-un fel sau altul, şcoala trebuie să reînceapă, argumentând că trebuie puse în balanţă protejarea copiilor de infecţia cu noul coronavirus,…
Vezi articolul

Programele disciplinelor opționale „Sisteme de scriere și codificare”, „Sisteme de numerație” și „Matematica în natură și arte”, publicate în Monitorul Oficial. Exemple de probleme rezolvate pentru elevii de gimnaziu

Programele disciplinelor opționale „Sisteme de scriere și codificare”, „Sisteme de numerație” și „Matematica în natură și arte”, pentru elevii claselor gimnaziale, au fost publicate în Monitorul Oficial. Elevii pot alege…
Vezi articolul

Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită

Elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură.…
Vezi articolul

Admiterea la liceu 2023. Vor fi cu 3.400 de locuri mai multe, în clasa a IX-a, față de anul trecut, potrivit unui proiect de hotărâre / Scade numărul de locuri pentru clasa pregătitoare, după ce grupa mare a devenit obligatorie

Pentru anul școlar 2023-2024 vor fi alocate cu 3.400 de locuri mai multe la liceu, față de anul 2022-2023, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Documentul a fost avizat,…
Vezi articolul

Scrisoare semnată de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist

Cadrele didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au semnat o scrisoare prin care semnalează că situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) „are ramificații periculoase…
Vezi articolul