Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” 2024. Etapa națională pentru elevii de liceu – proba orală începe joi, 23 mai, la Bistrița, unde a fost inițiat concursul acum 11 ani

384 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Etapa naţională a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă” pentru clasele IX-XII se va desfăşura la Bistriţa, în perioada 23-26 mai, la această fază finală fiind calificaţi 62 de elevi din 32 de judeţe şi municipiul Bucureşti, potrivit comunicatului de presă remis luni de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud.

Proba A – scrisă a fost susţinută în 19 aprilie, în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în săli supravegheate audio-video.

Proba B va consta în dezbateri organizate pe structura afirmator – negator, pe baza unor moţiuni, ale căror teme vizează mesajul textelor din lista anexată regulamentului şi modalitatea în care acestea pot influenţa dezvoltarea personală a individului, se precizează în comunicatul IŞJ.

Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 23 mai, de la ora 15:00, la Palatul Culturii din municipiul Bistriţa, iar proba B, concursul efectiv, în 24 mai, la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.

Organizatorii olimpiadei sunt Ministerul Educaţiei, IŞJ Bistriţa-Năsăud şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, iar printre parteneri se numără Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, Casa Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Centrul pentru Jurnalism Independent.

Începută sub forma unui concurs, „Lectura ca abilitate de viaţă” (OLAV) a luat naştere în anul şcolar 2012-2013 la Bistriţa, având susţinerea Inspectoratului Şcolar, „din dorinţa de a le oferi elevilor din România un concurs „altfel”, nu doar regenerator al gustului pentru lectură, ci şi provocator prin structură şi prin tipologiile textuale propuse spre decriptare”.

Din anul şcolar care a urmat, concursul a primit statutul de olimpiadă. Bistriţa a mai organizat, până acum, patru dintre etapele naţionale.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

10 burse de 1.000 de lei pentru elevii performanți care trăiesc în medii defavorizate, acordate de Academia Română / Care sunt criteriile de selecție și ce trebuie să cuprindă dosarele candidaților. Bursele se acordă anual până la finalizarea studiilor de liceu sau facultate

10 burse de câte 1.000 de lei pentru elevii care trăiesc în medii defavorizate și care au rezultate școlare excepționale vor fi acordate de Academia Română, în anul 2023, potrivit…
Vezi articolul

Termenul-limită în competiția pentru Centre de Excelență în cercetare a fost prelungit / Anunțul – însoțit de o „eroare materială” ce afecta bugetele proiectelor, cu câteva zile înaintea termenului-limită inițial, dar aceasta a fost corectată între timp

Numărul de centre de excelență pentru cercetare de vârf în care guvernul vrea să investească 1,6 miliarde de lei crește de la 20 la 24, potrivit unui ordin al ministrului…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, despre creșterile cu aproape 300% ale salariilor profesorilor prezentate de ministrul muncii: Sunt cifre eronate. Ne simțim folosiți în campania electorală

“Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație”, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Reacția FSLI, unul dintre cele două mari sindicate din învățământul…
Vezi articolul