Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2019: Patru medalii pentru echipa României. Cine sunt olimpicele și de la ce licee provin

2.933 de vizualizări
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2019 a adus patru medalii pentru echipa României. Lotul feminin de matematică al României a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz. Medalia de aur a fost obținută de Alexandra Timofte, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Informatică “Tudor Vianu” din București. În EGMO 2019 au intrat în competiție 196 de concurente din 50 de țări.

Aceasta a fost a VIII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete/European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO 2019), care se desfășoară la Kiev, în perioada 7 – 13 aprilie 2019, informează Ministerul Educației.

Medalia de aur:
  • Alexandra Timofte – elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” din București, deținătoare a încă trei distincții la această competiție: medalie de aur în 2018 și medalii de argint în 2016 și 2017.
Medalii de argint:
  • Amina Abu Shanab – elevă clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. Amina Abu Shanab a obținut același premiu și anul trecut, la Florența.
  • Diana Țolu – elevă clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.
Medalia de bronz:
  • Ioana Popescu – elevă clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Școala Europeană” din Bucureşti.
Lotul României a fost condus și însoțit de profesorii:
  • Mihail Bălună, profesor la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București
  • Anca Băltărigă, profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală.
De ce o olimpiadă de matematică pentru fete

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică, cu două probe scrise, susținute în două zile consecutive. Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani.

EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică, spune Ministerul.

Obiectivul EGMO pe termen lung este creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și în facultățile de profil.

Ministerul Educației precizează că, “deși aflată doar la a ediția a VIII-a, competiția a influențat pozitiv interesul pentru matematică, numărul fetelor admise în facultățile de matematică din diverse țări crescând semnificativ“.

Alte obiective urmărite sunt promovarea tinerelor cercetătoare și sprijinirea schimbului cultural și interdisciplinar între adolescentele din țările participante, precizează instituția.

 


2 comments
  1. E chiar trist ca, la acest concurs controversat, cele doua fete din acel liceu privat sa vina abia in jurul locului 50 desi provin din acele clase speciale de matematica(care sunt interzise in liceele de stat si nici in cele particulare nu ar trebui sa existe-sau sa fie permise peste tot, inclusiv in liceele de top de stat) unde asta fac zi de zi de ani intregi, fara grija notelor sau a altor materii.
    Ar trebui ca si in liceele de stat de top sa se faca 1 clasa cu 15 elevi care sa invete doar la o materie sau doua tot anul.si, in rest, nota 10 din oficiu
    Altfel, se face o discriminare imensa intre olimpicii din acest liceu si olimpicii din liceele de
    In ultimii 7 ani, din 35 elevi la Internationala de Fiizica, doar 4(patru) elevi vin din alt liceu decat al coordonatoarei lotului, din clase cu 5-6 elevi.
    Este extrem de descurajant sa stii ca nu ai nicio sansa, ca, oricat de talentat ai fi, ceilalti au toate conditiile: profesorii-coordonatori, media 10 pe linie- importanta in admiterea la studii in strainatate, timp cat doresc sa invete doar la o materie.
    E ca si cum statul roman a concesionat o olimpiada.

  2. Nu vi se pare că se face o discrimanre pozitivă în felul ăsta? Cum vi s-ar părea o olimpiadă destinată exclusiv băieților? A promova pe cineva pe criterii de sex nu aduce un plus de valoare în societate. Din contră. N-ar trebui să fie de la sine înțeles că femeile trebuie să fie reprezentate la nivel cel puțin egal cu bărbații în toate profesiile ori funcțiile. Asta fără a mai spune că dacă balanța ar înclina spre partea feminină, bărbaților nu li s-ar recunoaște dreptul de a se supăra.
    Atât în profesie, cât și în familie, trebuie ca deciziile să îi aparțină celui care se dovedește mai apt pentru asta. Dacă se întâmplă să fie femeia, nicio supărare. Dar și reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Controversata Academie a Oamenilor de Știință din România, finanțată de stat, lansează la Constanța, în parteneriat cu Asociația Română de Prietenie cu China, una dintre cărțile lui Adrian Năstase

Controversata Academie a Oamenilor de Știință din România, finanțată de stat, lansează la Constanța, în parteneriat cu Asociația Română de Prietenie cu China, una dintre cărțile lui Adrian Năstase, conform…
Vezi articolul

Elevii din 15 școli și licee din București și alte orașe vor planta 7.500 de bulbi în grădinile școlilor, iar apoi vor documenta dezvoltarea lor / În primăvară se organizează un concurs de fotografii între școli cu cele mai frumoase flori

Proiectul “Copiii iubesc natura” se desfășoară în 15 școli din București, Buzău, Ialomița și Ilfov. Timp de o săptămână, până în data de 4 noiembrie, elevii vor planta în curțile…
Vezi articolul

Organizarea anului școlar pe module este „defectuoasă” și „nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, este de părere profesorul Cătălin Ciupală: Modulele au fost introduse după ureche, după părerea mea, și nu au fost făcute studii

„Ideea de structurare modulară a anului școlar, după părerea mea, este foarte defectuoasă și nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, a declarat, pentru Edupedu.ro, profesorul…
Vezi articolul