Este clasa a VIII-a, pasionat de științe și visează să urmeze o facultate în SUA sau Anglia. Ca să atingă pregătirea și portofoliul cerute de o universitate de top, Filip Dolejan participă la olimpiadele despre care spune că te ajută să „acumulezi mai mult și îți verifici mai multe cunoștințe”. „Brio a reușit să fie cu un pas înainte și să organizeze totul online, ceea ce mi se pare foarte impresionant. Celelalte competiții nu erau pregătite de online și multe s-au anulat”, a declarat Filip Dolejan, care duminică participă la Brio Challenge, prima olimpiadă digitală de matematică.
Acesta a povestit pentru Edupedu.ro cum se pregătește pentru competițiile la care participă, dar și cum a aflat de testările Brio de la mama sa. „În momentul în care am văzut cum sunt concepute subiectele și cine la compune, pentru că fondatorul platformei este colaborator OECD, am zis că e o abordare mai mult decât completă a cunoștințelor unui copil, din toate domeniile”, a declarat mama sa, Daniela Dolejan.
Competiția națională Brio Challenge va avea etapa finală duminică, 21 februarie. Peste 300 de elevi s-au calificat în finală, din cei 6.700 de participanți din primele faze. La prima olimpiadă digitală de matematică concurează elevi din clasele I până la clasa a XII-a, gratuit. Vezi aici toate detaliile despre Brio Challenge.
Filip Dolejan, despre testarea Brio: Îmi place cum e organizată platforma, e bine făcută interfața și ușor de înțeles, iar testele sunt de un nivel bun ca să afli cât știi
Rep: Cum ai descoperit platforma de testare Brio și care este povestea participării tale Brio Challenge?
Filip Dolejan: Mama a descoperit platforma și ea mi-a recomandat să particip. Am făcut câteva teste, mi-au plăcut și când am auzit de olimpiadă am zis că e un mod bun de a mă testa.
Rep: Ce anume ți-a plăcut la testele Brio?
Filip Dolejan: Îmi place și cum e organizată platforma, e bine făcută interfața și ușor de înțeles, iar testele sunt de un nivel la care nici nu poți spune că nu faci nimic, dar nici nu e ușor să treci prin toate. E un nivel bun pentru ca să afli în final cât știi.
Și partea de feedback primită după ce termin testul este de ajutor și pentru noi, elevii. Mi s-a părut de mare ajutor raportul pe care îl primim la final, mai ales că uneori nu îmi dau seama ce parte din problemă am greșit și mă ajută foarte mult să știu că am greșit la trigonometrie sau la geometrie specific.
Interfața îmi place foarte mult, pentru că ei erau pregătiți deja de o olimpiadă online. Brio a reușit să fie cu un pas înainte și să organizeze totul online, ceea ce mi se pare foarte impresionant. Celelalte competiții nu erau pregătite de online și multe s-au anulat.
Mai e un lucru, pe care nu îl văd neapărat ca bun sau rău, dar la unele probleme, la olimpiada clasică, trebuie să faci toată demonstrația pentru a primi punctajul maxim. În cazul Brio, poți să ai și o intuiție, chiar dacă nu știi exact demonstrația.
Rep: Cum veți susține etapa finală a olimpiadei Brio Challenge, duminică?
Filip Dolejan: Se va organiza în fața calculatorului, cu 2 dispozitive: unul care să aibă camera video spre foaie și una cu camera spre noi, astfel încât să vadă că nu copiem. Trebuie să avem microfonul pornit ca să se poată auzi dacă șoptește cineva ceva sau intră cineva în cameră.
Una dintre camere este cea de la laptop și m-aș conecta cu telefonul, ca să îl poziționez spre foaie, să se vadă mâinile.
Rep: Ai participat și la alte competiții online?
Filip Dolejan: A mai fost un concurs online de chimie, dar nu organizat în România, ci în Moldova. În mare, condițiile erau la fel ca la Brio Challenge: camera și microfonul erau tot pornite și nu puteam să ieșim de pe test.
Rep: De ce ai decis să participi la Brio Challenge?
Filip Dolejan: Pentru că era ca singura care se ținea în pandemie și niciodată nu strică să participi la încă una. Cu cât participi la mai multe, cu atât acumulezi mai mult și îți verifici mai multe cunoștințe.
Poți să dai o dată un test și să iei 100 de puncte, dar după un timp dacă nu rulezi informația vei rugini și vei fi surprins la următorul test.
Rep: Cât te pregătești, înainte de un concurs sau o olimpiadă?
Filip Dolejan: Meditații fac 2 ore pe săptămână și în timpul meu liber lucrez cam o oră sau două ore pe zi la orice materie la care susțin olimpiada. Dacă chiar vrei să fii mândru de rezultat, recomand măcar o oră pe zi de lucru.
Rep: Matematica este pasiunea ta sau ai alte pasiuni? Și de unde au pornit acestea?
Filip Dolejan: Sunt altele pasiunile, dar îmi place și matematica, în unele părți. În general, toți profesorii mei de matematică m-au îndrumat și tatăl meu e inginer și mereu mi s-a părut interesant că poți calcula cum funcționează ceva, așa că am fost atras spre partea asta științifică.
Rep: Ești clasa a VIII-a și te pregătești pentru examenul de Evaluare Națională. Unde vrei să mergi, mai departe, la liceu și facultate?
Filip Dolejan: Aș vrea să mă duc pe profilul real, mă pasionează foarte mult științele și aș vrea să fac o carieră din pasiunile mele. Aș vrea să fiu fizician sau inginer.
Aș prefera să fac facultatea afară, în SUA sau Anglia.
Rep: Care ar fi sfatul tău pentru un copil care vrea să facă performanță și să se apropie de școală?
Filip Dolejan: În primul rând, să facă ceea ce îi place și să nu exagereze cu învățatul foarte, foarte mult, pentru că am observat foarte mulți că se chinuie să învețe ore în șir și ajung să urască complet școala.
Cred că tuturor ni se întâmplă să avem momente în care simțim foarte multă presiune și că nu putem continua, să avem o zi în care să nu facem nimic.
Rep: Tu cum depășești momentele astea grele?
Filip Dolejan: Nu forțez să intre informații și fac ce îmi place foarte mult: să mă joc pe calculator sau să pun muzică. Încerc să îmi limpezesc mintea.
Ca sfat care pentru mine funcționează: când simți că informația nu rulează, nu intră în cap, oprește-te și ia-ți ziua aceea pauză. Chiar dacă durează o zi – două, după aceea o să-ți revii și o să te simți mult mai bine.
Daniela Dolejan, mama lui Filip: Am descoperit Brio încercând să găsesc concursuri unde să aibă ocazia să se evalueze sub presiune, contra cronometru, cu subiecte diverse
Rep: Cum ați ajuns să îi recomandați lui Filip platforma de testare Brio?
Daniela Dolejan: Am descoperit platforma Brio grație Facebook, care îți monitorizează căutările și îți furnizează ceea ce crede că te interesează. Eu, fiind o pasionată de performanță, am căutat concursuri din toate domeniile. Filip învață la fel la toate disciplinele și înregistrează rezultate remarcabile la toate. La ultima olimpiadă, din martie anul trecut, era locul I pe sector la Informatică și la Fizica, ceea ce înseamnă locul I la faza județeană, pentru că sectorul este asimilat unui județ. Aveam speranțe mari pentru portofoliul lui în acest an, dar ne-a blocat pandemia. L-am încurajat întotdeauna să participe și să învețe în mod egal la toate materiile, pentru că îi deschid orizontul și el învață să asimileze informații.
Rep: Auzim foarte des că sunt multe materii și că este greu ca elevii să învețe la toate. Filip este clasa a VIII-a. Poate învăța la toate disciplinele și să se pregătească și pentru examene?
Daniela Dolejan: Copiii pot să învețe. Cei care îi opresc sunt părinții, care se pun în locul lor. Ei de fapt au o capacitate extraordinară de a se adapta la efort. Asta e părerea mea: ei pot să învețe și să învețe cu plăcere. Dar dacă eu, ca părinte, îi spun: nu mai pierde timp și cu prostia asta!, cum mai poate copilul să învețe cu atenție la toate materiile? Uneori la părinți vezi reacții de parcă temele alea sapă în stâncă. Eu țin minte că scriam mult și venea bunica și îmi rupea foile, că scriam urât pentru gustul ei. Dacă azi ar rupe cineva o foaie unui copil, s-ar da o lege. Eu consider că e greșeala noastră, a adulților, pentru că le inducem această oboseală de la naștere.
Chestia aceea cu: face 4 ore teme pe zi… Niciun copil nu scrie sau nu face legat 4 ore teme. Dar noi suntem o națiune dramatică, dăm ochii peste cap la orice, amplificăm.
Am insistat ca puștiul să învețe la toate materiile ca să nu creadă în balena albastră. Apoi a fost o adevărată isterie cu ambulanța neagră, că le scoate rinichii. Ca să facă ce, măi copii, cu ei? Apoi au început să spună că li se pune cip. Filip se uita la colegi și spunea: pe bune? Cipul ăla, dacă îl bagi în apă, pățește ce pățește și telefonul băgat în apă. Pentru asta l-a ajutat faptul că a învățat transdisciplinar, ceea ce mi s-a părut extraordinar. Am insistat să trateze cu aceeași importanță toate materiile și a venit momentul în care a rezolvat o problemă de biologie făcând apel la un fenomen fizic, pentru că a înțeles că e o diferență de presiune. El singur a făcut corelația.
Rep: Cât acordă Filip studiului acasă, în medie, pentru teme?
Daniela Dolejan: Eu am optat pentru teme de calitate, nu cantitate. Dacă a avut de făcut 40 de exerciții deodată, deși nu prea se dau așa, i-am spus să le facă de la ultimul începând, astfel încât să dovedească faptul că stăpânește noțiunile și că dezvoltă o gândire, nu să le facă mecanic. Dar m-am dus la dna profesor și i-am spus că aș vrea pentru el să facă teme de calitate, nu cantitate, și să îi recomande teme mai grele, nu să facă tone de înmulțiri, ca să învețe colegii lui tabla înmulțirii.
Așa am descoperit Brio, pentru că platformele media mi-au întors rezultatul căutărilor, eu încercând să găsesc concursuri unde să aibă ocazia să se evalueze sub presiune, contra cronometru, cu subiecte diverse.
Chiar mi-am permis să rog cadrul didactic să îi recomande nivelul următor. Toate manualele au 3 niveluri. Am spus să facem consolidare și să îmi spună ce consideră că ar putea face la performanță, în funcție de ce a predat la școală, astfel încât să poată pune întrebări care să îl învețe să gândească, nu să facă mecanic. De aici vine revolta părinților pentru a se schimba Evaluarea Națională. Cum să învețe pe de rost sute de comentarii?
Există platforme online înființate de foști olimpici ai României, studenți, elevi mai mari, care fac voluntariat și mentorat pentru colegii lor mai mici care vor să aprofundeze noțiuni. Pe platforma online TeachU pregătirea se face 1 la 1, au o listă de tineri și în dreptul fiecăruia materia pe care el poate să mentoreze. Eu la pregătire nu am plătit un leu, dar el se concentrează și chiar lucrează. De plictiseală, s-a apucat de astronomie. A zis că își dorește să facă și altceva.
Știți ce divizie de profesori avem în spate și îi pierdem pe toți? Mă refer la copiii care ar putea să preia învățământul, dar care se îndreaptă spre altceva. Și Filip vrea să se orienteze către o facultate din afară, pentru că vrea să se orienteze spre științe, fizică, chimie, biologie, transdisciplinar. La noi nu se predă transisciplinar.
Rep: Ce a fost hotărâtor în decizia de a face cu fiul dvs testele Brio și de a-l susține apoi să participe la Brio Challenge?
Daniela Dolejan: Toată media se tăvălește de indignare că suntem pe ultimele locuri la testările PISA, iar noi nu avem acest tip de testări la școală. În momentul în care am văzut cum sunt concepute subiectele și cine la compune, pentru că fondatorul platformei este colaborator OECD [Dragoș Iliescu – N.Red.], am zis că e o abordare mai mult decât completă a cunoștințelor unui copil, din toate domeniile.
Rep: Vi s-a verificat această speranță?
Daniela Dolejan: Da. A fost extraordinară ideea de a le da copiilor voie să dea același test de mai multe ori. Asta l-a stimulat: l-a plimbat realmente prin toată materia. Îmi zicea: îl mai dau o dată. Chiar așa, să mă facă un test? A folosit o teoremă pe care nici nu știa că o cunoaște. Și-a descoperit cunoștințe, teorema lui Menelaus, iar lucrul ăsta i l-a arătat o problemă de pe Brio.
Și îi place cel mai tare că în momentul în care finalizează un test îi apare punctajul. Ei sunt generația care vrea rezultatul imediat, ca la joc. Olimpiadele care se dau acum la nivel național se dau listând, dând cu pixul, scanând și dând înapoi foaia. Adică nu suntem în stare să facem o testare online? Trebuie să îmi iau scanner și să dau print la subiecte?
Rep: Care ar fi sfatul dvs pentru un părinte la început de drum: cum să își apropie copiii de școală?
Daniela Dolejan: Să încercăm să le atragem atenția copiilor că școala îi ajută, nu le mănâncă timpul. Că fiecare materie este importantă prin ceea ce le oferă. Nu contează doar româna și matematica. Mai mult decât matematică contează cunoștințele despre natură. Nu văd de ce suntem atât de disperați să învețe tabla înmulțirii la grădiniță.
Filip și-a găsit modelele în dascăli, de la modul în care predau, în care transmit o informație, până la modul în care glumesc. Și este normal la vârsta asta.
El este clasa a VIII-a la Școala Ienăchiță Văcărescu din București și se pregătește constant pentru orice competiție școlară care s-ar putea repune în program și pentru Evaluarea Națională. El nu s-a oprit nicio secundă din pregătirea la celelalte materii, ca să nu fie presiunea prea mare.
Obiectivul lui este un liceu bun, care să îi permită să participe la olimpiade și să îl susțină pentru olimpiade. Și eu îmi doresc foarte mult pentru el un liceu care să aibă o atitudine transparentă legată de șansa tuturor copiilor de a se afirma în domeniul performanței academice. El își dorește să iasă din țară la facultate și eu financiar nu îmi permit. Deci pentru el e vital să își afirme cunoștințele la o olimpiada internațională, astfel încât pe bază de portofoliu să poată să fie interesant pentru universitate. Și asta își dorește: să facă un portofoliu internațional. De asta ne-am înscris și la concursul cu participare internațională iChemist Moldova. Așa am dat peste el și și-a încercat puterile la chimie. E singurul mod în care poți valida cunoștințele, în care poți vedea cum le stăpânești.
Informații de background
Olimpiada de matematică Brio Challenge este organizată cu sprijinul Asociației Dedeman și este susținută de Societatea de Științe Matematice.
Marii câștigătorii vor primi câte iPad Apple și abonament 1 an la Brio Unlimited, vicecampionii vor câștiga trotinete electrice X T și abonamente 1 an la Brio Plus, iar toți finaliștii câștigă un abonament Brio Start pe 6 luni.
Toți profesorii ai căror elevi se califică în finală primesc pachete de abonamente pentru clasă.
Brio® este o platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale avizată de Ministerul Educației și Cercetării, iar testele sunt în totalitate bazate pe programa școlară românească și sunt realizate exclusiv de profesori români. Brio® pune la dispoziția elevilor din clasele I-XII teste standardizate de limba română și matematică, dar și teste de inteligență, de stiluri de învățare, de aptitudini vocaționale.