Olimpiada de limba română 2024. Subiecte și răspunsuri pentru clasele de gimnaziu, de la etapa locală din Piatra Neamț – descarcă

37.780 de vizualizări
Foto: captură – document etapa locală OLLR 2024 Neamț
Subiecte și bareme de la etapa locală a Olimpiadei de Limba și literatura română (OLLR), etapa locală din 11 februarie din Piatra Neamț, au fost publicate de Colegiul Național „Petru Rareș” pe site-ul instituției. Documentele pentru clasele V-VIII pot fi descărcate mai jos din articol.

La clasa a V-a, elevii din județul Neamț care au participat la etapa locală a OLLR pentru a se califica mai departe la etapa pe județ au avut, pentru rezolvarea subiectelor I și II, trei texte suport literare și nonliterare referitoare la câini și, pe marginea acestora, 15 cerințe de vocabular, gramatică și noțiuni de literatură.

La subiectul al III-lea, au avut de scris un text narativ de minimum 150 în care să relateze o întâmplare imaginară cu un personaj din unul din textele suport.

La clasa a VII-a, un text suport a fost o poezie de Simona Popescu, celălalt – fragment din „Povestea fără sfârșit” de Michael Ende și, la punctul C, o imagine cu un copil care explorează cerul în zbor pe o carte. La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un text narativ de minimum 150 de cuvinte.

Edupedu.ro a mai scris și despre subiectele și baremele de corectare de la etapele locale din județul Argeș pentru olimpiada de limba engleză (ONLE) 2024, publicate de Colegiul „Vlaicu Vodă”.

Regulamentul olimpiadei de limba română (OLLR) 2024 pentru elevii de gimnaziu poate fi consultat aici. Vom reveni cu regulamentul pentru clasele de liceu atunci când va fi publicat de Ministerul Educației.

Redăm mai jos subiectele de la etapa locală din județul Neamț pentru OLLR 2024 – gimnaziu:

Subiectul de la clasa a V-a:

  • Barem clasa a V-a:

Subiectul de la clasa a VI-a:

  • Barem clasa a VI-a:

Subiectul de la clasa a VII-a:

  • Barem clasa a VII-a:

Subiectul de la clasa a VIII-a:

  • Barem clasa a VIII-a:

Context. Ministerul Educației a anunțat calendarele pentru olimpiadele naționale și concursurile școlare 2024 pe 29 ianuarie. Primele etape care au avut loc sau urmează să aibă loc sunt cele locale, de regulă, în prima parte a lunii februarie. Urmează etapele județene/pe sectoarele municipiului București, în vederea calificării la etapele naționale.

Aproape 20 modificări la calendarul olimpiadelor școlare 2024 sunt făcute de Ministerul Educației: etapa județeană de Fizică a fost devansată cu o săptămână, faza națională la Limba română a fost mutată – document erată din 9 februarie

Până acum, au fost publicate mai multe regulamente – fizică și chimiefranceză și limbi romanice, pentru matematică, pedagogie și OLAV (liceu)limba română – gimnaziu și astronomie-astrofizică, creativitate științifică, științe socio-umane și câteva concursuri de biologie. Edupedu.ro va publica regulamentele actualizate ale olimpiadelor școlare 2024 pe măsură ce sunt anunțate de Ministerul Educației.

Regulamentul Olimpiadei Naționale de Limba Engleză (ONLE) a fost republicat recent de Ministerul Educației, după ce profesorii au contestat noile prevederi dintr-o variantă inițială care limita numărul de elevi care pot trece de etapa pe școală a ONLE.

Subiectul de 3 puncte unde elevii participanți la Olimpiada Națională de Limba franceză (ONLF) aveau de rezolvat mai multe exerciții de limbă (gramatică) va fi înlocuit cu un singur text lacunar care trebuie completat, cu ajutorul mai multor variante de răspuns, cu structurile gramaticale potrivite. Prevederea apare în regulamentul actualizat al olimpiadei pentru anul școlar 2023-2024, a scris Edupedu.ro joi, 15 februarie.

Printre noutățile semnalate de Edupedu.ro în ceea ce privește olimpiadele școlare 2024 este și faptul că elevii de clasa a VII-a pot participa la Olimpiada Națională de Chimie (ONC) 2024, după cum prevede regulamentul actualizat al olimpiadei, publicat de Ministerul Educației, împreună cu programele pentru competiția școlară. Măsura includerii acestor elevi la ONC vine după eliminarea concursului de chimie „Raluca Rîpan” la care elevii de clasa a VII-a puteau participa până anul acesta.

Clasele de gimnaziu pot participa din nou la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, arată varianta calendarului publicată de Ministerul Educației, după ce Edupedu.ro a semnalat că în varianta în lucru a ME nu apăreau decât clasele IX-XII.

Amintim că peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie.


2 comments
  1. Multumim ptr. subiectele publicate la lb. romana, dar la limba franceza, nu putem gasi subiecte date dupa modelul nou, de anul acesta?

  2. Unde gasim rezultate de la Olimpida locala de Limba Romana din 17 februarie 2024 pentru clasa a VI-a?
    Nu exista pe nici un site! Nici pe site-ul liceului, nici EDUPEDU, nici EDU.ro.
    Ce se intampla?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, apel către parlamentari pentru clarificarea acuzațiilor asupra lui George Simion de legături cu fostul KGB: Românii au dreptul să știe cine este, de unde a apărut, cine îl sprijină, cine l-a finanțat timp de peste 10 ani și pentru cine lucrează

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a transmis un apel către parlamentarii români să clarifice acuzațiile asupra lui George Simion de legături cu fostul KGB…
Vezi articolul

Sindicatele din educație reclamă probleme la aplicația de salarizare a profesorilor, EduSal: sistemul merge greu, datele nu se salvează mereu și apar discordanțe între vechimea în muncă și sporul aferent – adresă FSLI către Ministerul Educației

O serie de probleme legate de aplicația EduSal, în care școlile calculează și înregistrează date despre salariile profesorilor, sunt semnalate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ într-o adresă trimisă luni,…
Vezi articolul

Alexandru Manda, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, numit în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei: Îmi propun un mandat transparent și care să implice în mod activ tinerii români

Mandatul lui Alexandru Manda este de 2 ani. Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei este o structură din cadrul Consiliului Europei, formată din 30 de tineri reprezentanți ai ONG-urilor…
Vezi articolul