Olimpiada de limba română 2024. Subiecte și bareme de corectare pentru clasele de liceu, de la etapa locală din Piatra Neamț, publicate de colegiul „Petru Rareș” – descarcă

10.486 de vizualizări
Foto: captură – document etapa locală OLLR 2024 Neamț
Subiecte și bareme de la etapa locală a Olimpiadei de Limba și literatura română (OLLR), etapa locală din 11 februarie din Piatra Neamț, au fost publicate de Colegiul Național „Petru Rareș” pe site-ul instituției. Documentele pentru clasele IX-XII pot fi descărcate mai jos din articol.

De exemplu, la clasa a IX-a, elevii din județul Neamț care au participat la etapa locală a OLLR pentru a se califica mai departe la etapa pe județ au avut două fragmente din texte semnate de Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu, pe baza cărora să rezolve, la subiectul I, 5 cerințe. La subiectul II, cerința a fost:

  • „După ce ai citit fragmentul din textul A, tu consideri că „listele de cărți importante” pot stimula lectura de plăcere, în timp ce colegul tău te dezaprobă. Redactează un text dialogat de 150 − 300 de cuvinte (minimum patru replici) în care să prezinți ambele puncte de vedere (constând într-un argument, respectiv un contraargument)”.

La subiectul al III-lea, elevii din primul an de liceu au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre „importanța lecturii de plăcere ca experiență de cunoaștere a sinelui și a lumii, pornind de la cele două texte citate și valorificând experiențele tale culturale (literatură, arte plastice, muzică, cinematografie etc.)”.

Edupedu.ro a mai scris și despre subiectele și baremele de corectare de la etapele locale din județul Argeș pentru olimpiada de limba engleză (ONLE) 2024, publicate de Colegiul „Vlaicu Vodă”.

Regulamentul olimpiadei de limba română (OLLR) 2024 pentru elevii de gimnaziu poate fi consultat aici. Vom reveni cu regulamentul pentru clasele de liceu atunci când va fi publicat de Ministerul Educației.

Redăm mai jos subiectele de la etapa locală din județul Neamț pentru OLLR 2024 – liceu:

Subiectul de la clasa a IX-a:

  • Barem clasa a IX-a:

Subiectul de la clasa a X-a:

  • Barem clasa a X-a:

Subiectul de la clasa a XI-a:

  • Barem clasa a XI-a:

Subiectul de la clasa a XII-a:

  • Barem clasa a XII-a:

Context. Ministerul Educației a anunțat calendarele pentru olimpiadele naționale și concursurile școlare 2024 pe 29 ianuarie. Primele etape care au avut loc sau urmează să aibă loc sunt cele locale, de regulă, în prima parte a lunii februarie. Urmează etapele județene/pe sectoarele municipiului București, în vederea calificării la etapele naționale.

Aproape 20 modificări la calendarul olimpiadelor școlare 2024 sunt făcute de Ministerul Educației: etapa județeană de Fizică a fost devansată cu o săptămână, faza națională la Limba română a fost mutată – document erată din 9 februarie

Până acum, au fost publicate mai multe regulamente – fizică și chimiefranceză și limbi romanice, pentru matematică, pedagogie și OLAV (liceu)limba română – gimnaziu și astronomie-astrofizică, creativitate științifică, științe socio-umane și câteva concursuri de biologie. Edupedu.ro va publica regulamentele actualizate ale olimpiadelor școlare 2024 pe măsură ce sunt anunțate de Ministerul Educației.

Regulamentul Olimpiadei Naționale de Limba Engleză (ONLE) a fost republicat recent de Ministerul Educației, după ce profesorii au contestat noile prevederi dintr-o variantă inițială care limita numărul de elevi care pot trece de etapa pe școală a ONLE.

Subiectul de 3 puncte unde elevii participanți la Olimpiada Națională de Limba franceză (ONLF) aveau de rezolvat mai multe exerciții de limbă (gramatică) va fi înlocuit cu un singur text lacunar care trebuie completat, cu ajutorul mai multor variante de răspuns, cu structurile gramaticale potrivite. Prevederea apare în regulamentul actualizat al olimpiadei pentru anul școlar 2023-2024, a scris Edupedu.ro joi, 15 februarie.

Printre noutățile semnalate de Edupedu.ro în ceea ce privește olimpiadele școlare 2024 este și faptul că elevii de clasa a VII-a pot participa la Olimpiada Națională de Chimie (ONC) 2024, după cum prevede regulamentul actualizat al olimpiadei, publicat de Ministerul Educației, împreună cu programele pentru competiția școlară. Măsura includerii acestor elevi la ONC vine după eliminarea concursului de chimie „Raluca Rîpan” la care elevii de clasa a VII-a puteau participa până anul acesta.

Clasele de gimnaziu pot participa din nou la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, arată varianta calendarului publicată de Ministerul Educației, după ce Edupedu.ro a semnalat că în varianta în lucru a ME nu apăreau decât clasele IX-XII.

Amintim că peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Robotul “Verzulică” – stația de colectare inteligentă a reciclabilelor din Ciugud / Dan Lungu, coordonator: Copiii din comună colectează ambalaje și primesc monede virtuale care pot fi folosite la nivel local

Copiii din Ciugud, județul Alba sunt, de câteva săptămâni, implicați în colectarea selectivă din comună. Au la dispoziție un aparat inteligent, “Robotul Verzulică”, și de fiecare dată când predau deșeuri…
Vezi articolul

Ciolacu: Vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri / Vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu 4 în față la Educație, cu cheltuieli indirecte prin administrația locală cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%

Bugetul Ministerului Educației va fi „cu 4 în față“, spune premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat la un eveniment organizat de Antena3, luni, că în opinia sa „cred că ajungem…
Vezi articolul

Propunerea Primăriei Sectorului 1 privind bursele “sfidează adevăratele nevoi ale elevilor” / Primăriile Sectoarelor 3 și 5 oferă aceeași sumă infimă – Consiliul Municipal al Elevilor București

Propunerea Primăriei Sectorului 1 cu privire la regulile de acordare a burselor sociale și de merit este respinsă de Consiliul Municipal al Elevilor București. Într-un comunicat transmis luni, organizația atrage…
Vezi articolul