Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei de limba franceză (ONLFR) 2024, organizată sâmbătă, 23 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele sunt unice la nivel național de cel puțin anul școlar trecut și pot fi descărcate mai jos din articol, pentru fiecare clasă în parte și nivel de studiu al limbii (N – normal, B – intensiv/bilingv).
Mai multe exemple de itemi noi pentru subiectul de gramatică de la proba scrisă și model de traduceri pentru clasa a XII-a au fost trimise inspectoratelor școlare – document.
Proba de sâmbătă, 23 martie, a durat 2 ore pentru elevii de gimnaziu și 3 ore pentru cei de liceu. Primii elevi clasați per nivel de studiu din fiecare județ ajung la etapa națională, cu condiția obținerii unui punctaj peste 90 de puncte – la gimnaziu și peste 85 de puncte – la liceu, prevede regulamentul de organizare din anul școlar 2023-2024.
Pentru ONLRFR, faza națională este între 26 și 30 aprilie, desfășurată la Iași, conform calendarului olimpiadelor școlare 2024. La proba națională se susține și proba orală.
„Fiecare comisie județeană/ a municipiului București va transmite, în termen de 5 zile de la finalizarea etapei judeţene/a sectoarelor municipiului Bucureşti, Ministerului Educației și județului organizator al competiției, baza de date privind elevii calificaţi, conform prevederilor din Metodologia-cadru”, mai prevede regulamentul.
Elevii de clasa a VIII-a, nivel de predare standard a limbii (N), au avut de redactat la subiectul al III-lea un mail de minimum 100 de cuvinte, către soră, în care să-i relateze experiența petrecută în Franța la un prieten pe care l-au însoțit inclusiv la cursurile din școala franceză.
23-24 martie este al doilea final de săptămână din anul 2024 cu mai multe olimpiade naționale școlare – fazele județene, când au loc olimpiadele de Limba engleză – oral, Limba franceză, limbile romanice, Chimie, Științele pământului și altele câteva.
- Edupedu.ro va publica subiectele de la aceste probe pe măsură ce sunt afișate online de școlile – centru de concurs organizatoare sau de Ministerul Educației la secțiunea dedicată. Până în momentul publicării articolului, acestea nu au fost afișate pe subiecte.edu.ro.
Subiectele și baremele de la ONLFR 2023 – etapa județeană pot fi consultate aici.
FOTO DOCUMENT Subiecte și bareme de la ONLFR 2024 – etapa județeană:
Subiect clasa a VII-a N (regim de predare standard):
Barem clasa a VII-a N:
Subiect clasa a VII-a B (regim de predare bilingv/intensiv):
Barem clasa a VII-a B:
Subiect clasa a VIII-a N:
Barem clasa a VIII-a N:
Subiect clasa a VIII-a B: Articol în curs de actualizare.
Barem clasa a VIII-a B:
Subiect clasa a IX-a N (regim de predare standard):
Barem clasa a IX-a N:
Subiect clasa a IX-a B (regim de predare bilingv/intensiv):
Barem clasa a IX-a B:
Subiect clasa a X-a N:
Barem clasa a X-a N:
Subiect clasa a X-a B:
Barem clasa a X-a B:
Subiect clasa a XI-a N:
Barem clasa a XI-a N:
Subiect clasa a XI-a B:
Barem clasa a XI-a B:
Subiect clasa a XII-a N:
Barem clasa a XII-a N:
Subiect clasa a XII-a B:
Barem clasa a XII-a B:
Amintim că anul școlar trecut Ministerul Educației a publicat în premieră subiectele și baremele de la etapele județene ale olimpiadelor școlare 2023, după solicitarea Edupedu.ro și un articol despre secretizarea acestor resurse elaborate cu bani publici.
Articolele Edupedu.ro despre organizarea și desfășurarea olimpiadelor școlare 2024 pot fi citite în secțiunea dedicată.
Foto: © Fotoschab | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Cine e interesat de inegalitatile dintre evaluarile la cele 2 limbi, sa compare si subiectele la nivel judetean. La limba engleza au avut la gramatica 5 exercitii complexe, fiecare cu mai multe subpuncte, a cate 10 puncte fiecare, intre care o traducere din romana in engleza. Compunerea finala a valorat 50 de puncte.
La franceza au fost 3 exercitii de gramatica sau mai degraba de cunoasterea limbii si la toate trebuia sa alegi raspunsul corect din mai multe variante date. Compunerea finala a valorat mai putin ca la engleza, 40 de puncte. Nici un exercitiu complex de gramatica, nici un timp verbal, nici un Si conditionnel etc. Plus ca la engleza a fost si proba orala, la franceza nu.
Subiectul discutiei nu cred ca ar trebui sa fie cate ore de engleza se fac la scoala comparativ cu franceza sau cat e uzitata e engleza in viata de zi cu zi.
Subiectul discutiei ar trebui sa fie cum se perpetueaza inegalitatile dintre copii in sistemul de invatamant romanesc. Cum cei care muncesc pe branci sunt dati la o parte si descurajati de sistemul de pile si meditatii care inca nu a murit si va trai vesnic in aceasta tara, pentru ca ne e mai usor sa ne ploconim decat sa muncim.
85 de puncte pt nationala la franceza, 95 plus baraj pt engleza… Unde e echilibrul si egalitatea de sanse? Ne facem ca stim la franceza sau cum? Poate ii intrebati pe dombii cu deciziile, sa ne lumineze… Copiii foarte buni nici nu mai participa la engleza, devine totul o loterie… Cu 94 la eng stai acasa, cu 85 la franceza esti “destept”…
Din ce clasa invata elevii limba engleza si din ce clasa invata limba franceza? Daca veti sti raspunsul la aceasta intrebare, va veti raspunde singura si la comentariu.