Regulamentul de organizare pentru Olimpiada Națională de Limba Engleză (ONLE) 2024 a fost rectificat de Ministerul Educației joi la amiază, 8 februarie, după ce Edupedu.ro a scris că prima variantă a documentului publicată de instituție a stârnit nemulțumiri în rândul a mii de profesori. După ce Ministerul Educației a publicat documentul marți, 6 februarie, miercuri seară l-a retras, iar acum a publicat o nouă variantă.
Mii de profesori au reacționat în cursul zilei de miercuri în școli, potrivit surselor Edupedu.ro, și pe rețelele sociale, față de noul regulament al olimpiadei de engleză în varianta inițială, care introducea mai multe limitări, în comparație cu regulamentul după care s-a organizat competiția școlară în anul 2023.
În noua variantă, nu mai apar mențiunile referitoare la numărul maxim de elevi per clasă și regim de studiu care pot trece de etapa pe școală către cea locală. Aspectul din prima formă a documentului a fost semnalat și într-o petiție online cu 1.400 de semnături.
Noua variantă a regulamentului de organizare a olimpiadei de engleză (ONLE) în anul 2024 prevede unele grade mai mari de dificultate ale nivelului de limbă, dat fiind că s-au făcut câteva ajustări în funcție de regimul de predare pentru clasele de liceu.
De exemplu, pentru elevii cu regim de predare intensiv sau bilingv, la clasa a IX-a este vizat nivelul B1+ de cunoaștere a limbii, în acord cu cadrul european comun, se arată în regulament, față de B1 prevăzut de regulamentul din anul școlar 2022-2023. Pentru elevii de clasa a XI-a intensiv/bilingv, nivelul atins este B2+, față de „B2 – C1” cât era precizat în regulamentul precedent valabil.
DOCUMENT DESCARCĂ Regulamentul revizuit pentru ONLE 2024:
Amintim că pe 16 martie se ține etapa județeană – scris și pe 23 este proba orală pentru ONLE 2024. Faza națională ar urma să fie la Hunedoara, cu desfășurare în zilele 27 aprilie – 1 mai, potrivit calendarului de organizare.
Context. Ministerul Educației a anunțat calendarele de desfășurare pentru olimpiadele naționale și concursurile școlare 2024 pe 29 ianuarie. Primele etape care au avut loc sau urmează să aibă loc sunt cele locale, de regulă, la începutul lunii februarie.
Până acum, au fost publicate mai multe regulamente – fizică și chimie, franceză și limbi romanice, pentru matematică, pedagogie și OLAV (liceu) și astronomie-astrofizică, creativitate științifică, științe socio-umane și câteva concursuri de biologie. Edupedu.ro va publica regulamentele actualizate ale olimpiadelor școlare 2024 pe măsură ce sunt anunțate de Ministerul Educației.
Printre noutățile semnalate de Edupedu.ro în ceea ce privește olimpiadele școlare 2024 este și faptul că elevii de clasa a VII-a pot participa la Olimpiada Națională de Chimie (ONC) 2024, după cum prevede regulamentul actualizat al olimpiadei, publicat de Ministerul Educației, împreună cu programele pentru competiția școlară.
Clasele de gimnaziu pot participa din nou la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, arată varianta calendarului publicată de Ministerul Educației, după ce Edupedu.ro a semnalat că în varianta în lucru a ME nu apăreau decât clasele IX-XII. Vom reveni cu regulamentul specific pentru OLAV V-VIII când va fi publicat.
Amintim că peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie.
Foto: © Sebastian Czapnik | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Dar ca au schimbat itemii de writing total, cu o luna inainte de etapa judeteana si o sapt fata de cea locala/pe scoala nu spunem nimic? Oare care sa fie motivul??? Sa nu mai avem copii creativi, sa fie totul cat mai robotizat?
Scopul mi se pare a fi largirea bazei de clienti pentru scolile si centrele de pregatire private. Structura aceasta a subiectelor e apropiata de testele standardizate care fac obiectul de activitate al acestora.💰💰💰
Dupa ce au luat bacalaureatul la engleza, admiterea la a IX-a bilingv si intensiv si la a V-a ‘pe persoana fizica”, vorba lui Vanghelie, -de fapt o privatizare pe srl uri-, mai ramasesera oarecum olimpiadele la engleza in afara standardelor si tiparelor impuse de noile formate de examen (aparute odata cu noile centre!). Misiune realizata acum pe deplin de bravii nostri reprezentanti din minister si inspectorate!
Este chiar de cercetat cati dintre ei au interese directe sau colaterale in aceste scoli si centre private de pregatire, pentru ca par ca lucreaza in slujba lor de ani de zile. Poate facem ceva si ‘renationalizam’ examenele de limba engleza in scoala de stat si invatamantul de masa…Cum sa amesteci interese private atat de mari in examenele din scolile si liceele de stat? Nu intra cumva si in sfera penalului?