OFICIAL Vizarea actelor de studii și a altor documente emise de universități din România se va face prin semnătură electronică de către CNRED

1.540 de vizualizări
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com
Pentru vizarea actelor de studii Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) va emite semnătură electronică, potrivit normelor metodologice pentru vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii și a documentelor școlare universitare emise de instituțiile de învățământ superior din România. Ordinul, care a fost publicat în Monitorul Oficial, luni 3 iunie, mai prevede câteva modificări printre care și eliminarea adeverinței de autenticitate la dosar. Totuși aceasta se regăsește în continuare pe lista actelor ce pot fi vizate de CNRED.

Pentru vizarea actelor de studii nu mai este nevoie de depunerea la dosar a adeverinței de autenticitate. Aceasta nu mai apare în lista documentelor necesare pentru a primi viza pe acte de studii, potrivit noilor norme metodologice pentru vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii și a documentelor școlare universitare emise de instituțiile de învățământ superior din România.

În continuare Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) este instituția care are competența de a viza actele de studii, anexele la actele de studii și documentele școlare universitare emise de instituțiile de învățământ superior acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu din România.

Potrivit noilor reglementări, vizarea constă în semnătura electronică calificată aplicată pe copia în format PDF a actului de studii, a anexei la actul de studii sau a documentului școlar universitar.

Modificări aduse în normele metodologice pentru vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii și a documentelor școlare universitare emise de instituțiile de învățământ superior din România:

Art. 2. — În sensul prezentelor norme metodologice, prin vizare se înțelege procedura prin care se verifică și se certifică autenticitatea și legalitatea actului de studii, precum și legalitatea anexelor la actele de studii sau a documentelor școlare universitare. Viza constă în semnătura electronică calificată aplicată pe copia în format PDF a actului de studii, a anexei la actul de studii sau a documentului școlar universitar.

Art. 3 alin g) aplică semnătura electronică calificată pe copia în format PDF a actului de studii, a anexei la actul de studii sau a documentului școlar universitar.

Art. 5. — Solicitările pentru vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii sau a documentelor școlare universitare emise de instituțiile de învățământ superior
acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu din România se transmit electronic prin intermediul Punctului de contact unic electronic (PCUe).


Art. 6. — În vederea aplicării vizei, solicitarea trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • cerere;
  • actul de studii, anexa la actul de studii sau documentul școlar universitar pentru care se solicită aplicarea vizei;
  • actul de identitate al titularului, în copie, și dovada schimbării numelui titularului, dacă este cazul. În cazul în care solicitantul nu este titularul, trebuie să prezinte, după caz, și
    următoarele:
    a) actul de identitate;
    b) documente care atestă calitatea de soț/soție sau de rudă
    până la gradul II cu titularul actului de studii;
    c) procura notarială, împuternicirea avocațială sau delegația
    din partea persoanei juridice;
  • dovada achitării taxei;
  • alte documente, dacă este cazul.

De remarcat, din lista de acte necesare a fost scoasă adeverința de autenticitate dar aceasta apare în continuare pe lista actelor ce pot fi avizate de CNRED.

“În cazul în care procura notarială a fost întocmită pe teritoriul altui stat, se prezintă și o traducere legalizată în limba română. Procura trebuie să conțină apostila de la Haga sau supralegalizarea de autoritățile competente ale statului pe al cărui teritoriu a fost întocmită, cu excepția statelor cu care România a încheiat tratate sau convenții bilaterale în acest sens“, mai precizează noile reglementări.

Art. 9. — (1) Viza nu se aplică de C.N.R.E.D. în următoarele situații:

a) în cazul în care, după efectuarea activităților prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a)—f), se constată că documentele pentru care se solicită vizarea nu sunt completate conform legii;

b) documentele pentru care se solicită vizarea nu se încadrează în prevederile art. 3 alin. (2);

c) se constată erori materiale de completare;

d) în alte cazuri temeinic justificate.

Amintim, în ianuarie 2024, au fost publicate în Monitorul Oficial noile modele de acte de studii pentru elevi și profesori. Diploma de absolvire a liceului și diploma de Definitivat pentru cadrele didactice vor conține cod QR.

Normele metodologice pentru vizarea actelor de studii emise de instituțiile de învățământ superior din România

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marile noutăți din pachetul de reformă ”România Educată”: examen de admitere înainte de Evaluarea Națională la liceele unde cererea depășește oferta, teze unice, reorganizarea inspectoratelor județene. Dan Barna: noua strategie va fi adoptată printr-un memorandum al guvernului

Una dintre modificările în sistemul de educație preuniversitar prevăzute de proiectul ”România Educată” discutat luni la Cotroceni de președintele Iohannis cu liderii coaliției este că liceele vor putea să își…
Vezi articolul

Lista școlilor cu risc seismic, din care elevii vor fi mutați pentru reabilitarea clădirilor, va fi prezentată de ministrul Educației în primul comitet interministerial pentru analiza de risc seismic / Ligia Deca: Clădirile în risc seismic I trebuie să intre de urgență într-un program de reabilitare

Prima ședință a comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic are loc marți de la ora 11, iar ministrul Educației Ligia Deca a anunțat de luni că va prezenta aici…
Vezi articolul