A fost publicată, luni seară în Monitorul Oficial, ordonanța de urgență prin care se înființează învățământul superior dual. Documentul conține pasaje întregi din proiectul legii Educației care a fost în dezbatere publică în perioada iulie-august 2022. Practic sunt aprobate, separat, articolele din proiectul de lege privind înființarea învățământului dual, care permite universităților să înființeze societăți comerciale, iar consorțiile cu care semnează contracte să aibă beneficii fiscale.
- Executivul a adoptat de 2 ori săptămâna aceasta ordonanța de urgență pe Educație prin care universitățile pot înființa societăți comerciale și consorții duale. – Detalii aici
- Amintim că în textul ordonanței sunt articole întregi din proiectul legii educației, preluate copy-paste, după cum a remarcat EduPedu.ro pe 15 septembrie când se lansa în dezbatere publică proiectul OUG-ului.
Introducerea posibilității ca universitățile să înființeze societăți comerciale și consorții duale a avut un traseu neobișnuit încă de la punerea sa în dezbatere. Concret, pe 15 septembrie Ministerul a pus în consultare publică o ordonanță de urgență care avea și prevederi referitoare la transportul elevilor. Pentru că o asociație de elevi a solicitat dezbatere pe modificările la legea educației privind transportul elevilor, Ministerul a retras la doar o zi, pe 16 septembrie, proiectul de OUG, pentru ca doar câteva ore mai târziu să repună în dezbatere 2 proiecte de OUG: unul care le permite universităților să facă societăți comerciale și altul pe transport. După doar 5 zile, Executivul a adoptat OUG-ul pe universitar.
EduPedu.ro a scris săptămâna trecută că Executivul a aprobat în termen record, miercuri, prin ordonanță de urgență (OUG), modificări la legea actuală a Educației, astfel încât universitățile să poată înființa societăți comerciale și consorții de învățământ dual, după cum transmitea Guvernul într-un comunicat de presă.
Apoi, vineri, Guvernul a aprobat încă o dată aceeași Ordonanță de urgență, cu patru paragrafe adăugate care motivează urgența adoptării actului normativ, invocând nevoia ca modificarea legislativă să respecte termenul din PNRR. Potrivit analizei Edupedu.ro, termenul prevăzut de PNRR până la care legislația trebuie să permită realizarea de consorții duale este abia în trimestrul III din anul 2023.
Amintim că în textul ordonanței sunt articole întregi din proiectul legii educației, preluate copy-paste, după cum remarca EduPedu.ro pe 15 septembrie când se lansa în dezbatere publică proiectul OUG-ului. – Detalii aici