OFICIAL Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională

1.375 de vizualizări
Foto: Business photo created by javi_indy – www.freepik.com
Adeverința școlară și situația școlară au fost abrogate din ordinul care prevedea ce documente școlare emit universitățile din România, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial joi. Actul normativ prevede că modificarea are loc în Ordinul nr. 6.551 din 13 decembrie 2011 privind documentele şcolare şi universitare oficiale care se întocmesc numai în limba română. În schimb, documentul „adeverință de școlarizare” apare într-un ordin din 2020, pe care ministerul în modifică astfel încât să poată fi eliberat documentul și în una sau mai multe limbi de circulație internațională.

Concret, ordinul nr. 3685 din 4 mai 2022 prevede că „la articolul 1 alineatul (3) din Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 6.551/2011 privind documentele școlare și universitare oficiale care se întocmesc numai în limba română, literele g) și k)
se abrogă”.

Aceste două documente abrogate sunt cele evidențiate:

(3) În sistemul naţional de învăţământ superior se emit, începând cu anul şcolar 2011-2012, următoarele documente universitare oficiale, întocmite numai în limba română:

  • a) registrul matricol;
  • b) cataloagele pentru examene, restanţe şi diferenţe;
  • c) planul de învăţământ;
  • d) fişa specializării;
  • e) fişa disciplinei;
  • f) programa analitică;
  • g) situaţia şcolară;
  • h) portofoliul personal pentru educaţie permanentă;
  • i) registrul unic de evidenţă a formularelor actelor de studii;
  • j) carnetul de student;
  • k) adeverinţa privind şcolarizarea;
  • l) adeverinţa privind finalizarea studiilor;
  • m) legitimaţiile de transport ale studenţilor.

Adeverința de școlarizare apare însă într-un alt ordin de ministru, mai recent – este vorba despre ordinul 4.156/2020, unde se modifică acum alineatul 4 – „Prin excepție de la prevederile alin. (3), pe același/aceeași act de studii, supliment, respectiv foaie matricolă, după caz, datele înscrise în limba română pot fi înscrise, în condițiile legii, și în una sau mai multe limbi de circulație internațională. Totodată, la cerere, adeverința privind școlarizarea/absolvirea fără examen de finalizare a studiilor, situația școlară și adeverința care atestă calitatea de student se pot elibera și în una sau mai multe limbi de circulație internațională.”

Sursă foto: Business photo created by javi_indy – www.freepik.com


1 comment
  1. De ce utilizeaza si EDUPEDU titlul “click bait” care doar DEZINFORMEAZA si INDEPARTEAZA eventualii cititori??? Acest procedeu este o gaselnita manipulatoare suficient de cunosacuta dar si debila pentru a fi recunoscuta si evitata….
    Titlul corect a fost editat tot de EDUPEDU dar in alt loc – ca sa piarda cititorii timp?? “”Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională””.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Laura Pătraș, cercetătoare de la Universitatea Babeș-Bolyai – coautoare a unei serii de articole publicate în Nature, care analizează date biomedicale și neurocognitive din zborurile SpaceX

Laura Pătraș, reprezentantă a grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și centrul Weill Cornell Medicine din New York, figurează drept…
Vezi articolul

Glume și ironii academice de 1 aprilie, între Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai. Prima „anunță” că și-a descoperit în curte originile – o școală secretă din 1460, înrudită cu Hogwarts. UBB îi răspunde: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Ziua de 1 aprilie, cunoscută universal drept ziua păcălelilor, nu a ratat să fie prilej de ironii și glume pentru două cele mai mari universități din țară. Universitatea din București…
Vezi articolul

BREAKING UPDATE Tudorel Toader, detronat după două mandate. Contracandidatul Liviu George Maha câștigă alegerile pentru funcția de rector al Universității Cuza din Iași, într-un al doilea tur care a fost pe punctul să fie amânat / Toader invocă o „Monstruoasă coaliție”

Profesorul de economie Liviu George Maha a câștigat cele mai multe voturi în cel de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,…
Vezi articolul