OFICIAL Tablă interactivă cu diagonala de 216 cm, 4K și cameră de videoconferință cu telecomandă – echipamente obligatorii în standardele de echipare a oricărei clase. Laboratoarele de informatică vor avea calculatoare pentru fiecare elev, iar SmartLab-urile – imprimante 3D, scanere 3D și ochelari de realitate virtuală

10.893 de vizualizări
Foto: © Elmirex2009 | Dreamstime.com
Tablă interactivă, laptop, cameră de videoconferință, scaner documente, router acestea sunt dispozitive enunțate în standardele de echipare a unui laborator de informatică, potrivit ordinului pentru aprobarea standardelor de echipare a unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente tehnologice, publicat în Monitorul Oficial. Pentru o sală de clasă, echipalentele obligatorii sunt tabla interactivă de 85 de inch, echivalentul a 216 centimetri, și camera pentru videoconferință. În ordinul de ministru nr. 3.497 din 30 martie 2022, apar și standarde pentru echipamentele pe care școlile le vor avea pentru digitalizarea lucrărilor elevilor la evaluările standardizate – este vorba despre scanere și servere.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, fiecare sală din România să fie echipată cu tablă inteligentă cu ecran tactil, care să substituie creta și tablele clasice până în 2026, cu 360 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este obiectivul Ministerului Educației.

Standardele tehnice detaliate pot fi descărcate de la finalul articolului.

Standardele de echipare a unui laborator de informatică, conform ordinului menționat:

  • Display interactiv (tabla interactivă) 75 inch;
  • Suport pentru display interactiv;
  • Sistem Desktop + Monitor/Sistem All-In-One/Laptop – pentru fiecare elev + cadru didactic;
  • Sistem sunet;
  • Multifuncțională;
  • Cameră vidoconferință
  • Router Wi Fi
  • Scaner documente, portabil;
  • Microfon ambiental.

Potrivit ordinului, standardele de echipare a unei săli de clasă sunt următoarele:

  • Display interactiv (tabla interactivă), 85 inch – obligatorie
  • Suport pentru display interactiv;
  • Laptop/Sistem All-In-One;
  • Sistem sunet;
  • Multifuncțională;
  • Cameră videoconferință – obligatorie
  • Scaner documente, portabil

Standardele pentru echiparea unui Smart Lab educațional, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial:

  • display interactiv (tablă interactivă) 75 inch – echipament cu caracter obligatoriu;
  • imprimantă 3D monocromă;
  • imprimantă 3D policoloră;
  • scaner 3D fix;
  • robot cu braț multifuncțional;
  • kituri robotice pentru începători;
  • creion 3D;
  • ochelari de realitate virtuală VR/AR;
  • cameră videoconferință;
  • sistem sunet;
  • dispozitive pentru managementul SmartLab-ului, integrabile cu tehnologiile și echipamentele utilizate: Laptop/Desktop + monitor/Sistem All-in-One

Echipamentele necesare pentru digitalizarea lucrărilor elevilor la evaluările standardizate:

  1. Scaner planetar de carte pentru scanarea face-up, fără atingere, a documentelor legate 2 x A4, multipage, scanare față/verso minimum 2.400 dpi;
  2. Server de stocare: pentru documentele scanate, cu sisteme de securitate, grade diferite de utilizatori.

În cadrul fiecărei unități de învățământ se vor asigura următoarele, după cum se arată în document:

„1. licență de management centralizat a dispozitivelor, care să permită gestionarea sistemelor de operare utilizate la nivelul instituției de învățământ;

2. securitatea dispozitivelor prin protecție împotriva virușilor și malware;

3. dispozitive electronice speciale pentru persoanele cu dizabilități, utilizate în procesul educațional (deficiențe auz, vedere, cognitive, neuromotorii etc.) — tehnologii asistive software (aplicații informatice, ca de exemplu, aparatele de comunicare pentru emisie vocală, dispozitive de generare a vorbirii) și tehnologii asistive hardware/echipamente care au rolul de a facilita comunicarea și de a asigura independența/autonomia persoanelor cu dizabilități (de auz, de vedere, neuromotorii, tulburări de neurodezvoltare sau alte tipuri de dizabilități), după caz. Pachetele se pot achiziționa în funcție de tipul dizabilității și de cerințele educaționale ale elevului;

4. dotarea optimă și eficientă a sălilor de clasă, laboratoarelor de informatică, în funcție de nevoi, de specificul unității de învățământ, de dotările deja existente la momentul viitoarelor achiziții.”

Informații de context

„Un obiectiv ambițios al Ministerului Educației este ca, la sfârșitul perioadei de implementare a PNRR, fiecare sală de clasă din România să fie echipată cu tablă inteligentă cu ecran tactil, care să substituie creta și tablele clasice”, se arată în comunicatul ministerului Educației.

„Peste 360 milioane euro din PNRR sunt alocate de către Ministerul Educației pentru finanțarea acestei măsuri care se dorește a fi un pas esențial spre reforma educației propusă prin proiectul România Educată – componenta de digitalizare a educației”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

În privința laboratoarelor de informatică, Sorin Cîmpeanu a declarat săptămâna trecută că „Ministerul Educației a considerat că trebuie să lase o libertate mult mai mare, deoarece diferența între școli este foarte mare. Sunt școli care au laboratoare de informatică și care vor avea nevoie de finanțare doar pentru completarea sau pentru actualizarea nivelului tehnologic și sunt alte școli care nu au deloc laboratoare de informatică. Prin definirea acestor standarde tehnice de echipare, am intenționat să lăsăm libertate școlilor”.

Tot atunci, el a mai spus că toate clasele vor fi dotate cu table inteligente: „O reformă pe care o apreciez ca fiind radicală este aceea a trecerii de la stilul clasic, cu creta pe tablă, la tabla inteligentă, interactivă. (…) Aceste table interactive pe care le dorim în fiecare clasă din școlile românești nu necesită un proces foarte complicat de utilizare și acele cadre didactice care sunt mai puțin familiarizate încă cu mediul digital vor putea să scrie normal pe acea tablă, exact așa cum scriu și cu creta, având avantajul că ceea ce predau la clasă se poate transfera, știți foarte bine, instantaneu, pe telefoane, tablete, laptopuri pe care le utilizează elevii. Deci, insist asupra acestei reforme, pentru că este o schimbare radicală a școlilor românești.”

În anunț mai apare că acestei sume i se adaugă cele peste 95 milioane euro pentru dotarea laboratoarelor standard de informatică și aproape 120 milioane euro pentru înființarea a 1.100 Smart Lab-uri, finanțarea fiind asigurată tot de către Ministerul Educației, prin PNRR.

Conform anunțului făcut de ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, inspectoratele școlare județene vor fi entitățile responsabile de centralizarea solicitărilor la nivelul fiecarui județ și de organizare a procedurilor de achiziție, standardele de echipare promovate de către Ministerul Educației (prin ordin de ministru) fiind deja transmise spre publicare în Monitorul Oficial. În acest context, s-a solicitat constituirea echipelor responsabile pentru implementarea acestui proiect la nivelul fiecărui inspectorat școlar.

În cadrul aceleiași conferințe, Sorin Cîmpeanu a explicat în ce constă evaluarea standardizată interdisciplinară digitalizată care ar urma să înlocuiască tezele semestriale. Acesta a menționat că elevii vor fi evaluați nu de profesorul de la clasă, ci de doi evaluatori care nu se cunosc între ei, iar evaluarea ar urma să fie la nivel de item, pentru a putea cunoaște lacunele.

„Corectarea să nu se mai facă de către profesorii cu care elevul lucrează tot anul, ci să fie distribuită electronic către doi evaluatori, care nu se cunosc între ei. Asta va crește relevanța evaluării. De asemenea, standardizată înseamnă că vom culege răspunsurile elevilor, dacă au 20 de întrebări, pe fiecare întrebare în parte, separat. Elevul va beneficia și de acest rezultat care îl va putea ajuta în pregătirea lui, să știe unde a înregistrat lipsuri și unde a fost bun. Va fi de ajutor și profesorilor pentru a vedea progresul înregistrat.”, a spus Cîmpeanu.

Amintim că Edupedu.ro a scris că Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, a vorbit la EuropaFm despre noile evaluări standardizate de la finalul și începutul anului școlar: „Aceste teste sunt bazate pe itemi obiectivi, testați, care, chiar dacă sunt diferiți – adică eu și dumneavoastră dacă am da testul acum, ar putea ca pentru aceeași competență să avem itemi diferiți. Dar ei vor spune evaluatorului că noi avem acea competență dezvoltată sau nu. Și elevul și profesorul, și familia, evident, vor primi un raport în urma acestei evaluări care nu dă o notă, ci dă un procentaj de realizare (…) Important este ca în urma acestor testări profesorii să știe că un anumit elev are anumite competențe dezvoltate mai bine și altele pe care trebuie să lucreze. Și să-și poată planifica activitățile în așa fel încât să poată lucra pe acele competențe pe care știe că mai e nevoie și nu să meargă mai departe, știind că nu are baza pe care să construiască”.

Ordin pentru aprobarea standardelor de echipare a unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente tehnologice

Foto: 164980200 / School © Elmirex2009 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Am avut cu ani in urma o clasa in scoala cu elevi capabili, dar comozi si cu alte preocupări decat invatatura.
    De aceea, parintii, ca sa isi faca lenesii sa fie. atenti la cursuri, au făcut efortul financiar de a dota sala lor de clasa cu tabla inteligenta, următorul pas fiind saisi doteze odraslele cu tablete.
    Elevii au ramas la fel de “silitori”.
    Atenția lor la orele de curs era concentrata doar la a vedea cum se adapteaza profesorii la noua cerinta.
    Profesorii s-au adaptat, numai ca timpul de a scrie pe acea tabla era foarte apropiat de timpul in care ar fi scris cu marker obisnuit pr tabla obisnuita.
    In plus, la geometrie si la desen tehnic, timpul de scris pe tabla era mare(intrucat se utilizau anumite functii ale tablei inteligente pentru a trasa un segment de dreapta sau un arc de cerc, nu mai spun de figuri si de corpuri geometrice).
    Asa ca, desi profesorii utilizau tabla mult laudata, chiar cu riscul de a nu avea timp de a termina de predat lectia(vezi cele relatate mai sus), elevii invatau la fel de slab. Nu mijloacele de invatare contează, ci interesul elevului de a învăța.
    Altfel, orice altceva este formă fara fond.

  2. OK, toate bune și frumoase și cu cele 30 de generați care au trecut fără acest proiect, de altfel unul ,,bunicel” de oare ce nu știm cum se va implementa de și începutul sună promițător, așa a însemnat și 22.12.1989 cu ZERO datori și azi 50% din PIB datorie externă și va urma RECESIUNEA iar bate la ușă FALIMENTUL ROMÂNIEI.
    Eu unul sunt optimist având în vedere și istoria arborelui genealogic de la 1385 coroborat cu istoria României care a demonstra o tărie de caracter de NEZDRUNCINAT înfruntând tote stihiile vremurilor ,,apuse”, azi mai mult ca oricând ne trebuie UNITATE , SOLIDARITATE și IUBIREA DE MOȘIE, să fim ce am fost o dată și chiar mai mult, se poate.

  3. In fine, avem si o surpriza aparent placuta! Specialistii/ expertii informaticieni ai Ministerului Educatiei s-au consensualizat si au stabilit un model de ECHIPARE STANDARD INFORMATICA – aprobat prin Ordin de Ministru! – pentru cele 138.000 clase (incluzand laboratoare si laboratoare Smart) din invatamantul nostru preuniversitar care, astfel, vor putea organiza – in fine legal – si formele “online” si “hibrid” de educatie (in prezent considerate ilegale, in afara starii de alerta, de Curtea de conturi a Romaniei). Prevad ca, daca se vor rezolva si problemele de conectivitate la retele si de continuitate a acesteia (generate de operatorii de comunicatii daca vor binevoi sa le recunoasca!), beneficiarii noilor forme de educatie (mai ales elevii) vor fi convinsi de numeroasele avantaje ale acestora…
    De remarcat ca termenul corect este ECHIPARE STANDARD INFORMATICA si nu “standard de echipare”, caci termenul “standard” in limba romana inseamna, conform Legii standardizarii, DOAR un “document stabilit prin consensus-ul partilor interesate si aprobat de un organism recunoscut, referitor la aplicatii comune si repetate, pentru a stabili un nivel optim de ordine, intr-un context dat” si nu doar una sau mai multe cerinte (asa cum au dorit si decis diletantii autori ai OG 75-2005). Totul va fi finantat de mult doritul si invocatul PNRR, pana in 2026, cu 360+120+95=575 milioane euro….Deci fiecare clasa va primi, in medie, 575 milioane/ 138 mii clase = 4166 euro !!! Cunoscand faptul ca unele echipamente informatice se utilizeaza IN COMUN de mai multe clase, ca exista deja in dotarile multor scoli alte numeroase echipamente informatice (mai vechi sau mai noi, de regula prost sau deloc intretinute si sigur subutilizate), cunoscatorii profesionisti ai acestor echipamente se intreaba pe buna dreptate CUM de s-a ajuns la suma ENORMA de 4166 euro/ clasa?… Nici in universitatile de stat (chiar tehnice) nu exista laboratoare/ sali dotate integral cu asemenea echipamente si, mai ales, la asemenea costuri incredibile…. In universitatea mea, echiparea laboratoarelor s-a facut (in doar ultimii 30 de ani) preponderent prin eforturile si relatiile personale ale cadrelor didactice, prin unele rare proiecte internationale/ europene incluzand si asa ceva (implicand mai ales “cadrele de conducere”) sau prin donatiile/ sponsorizarile unor universitati si firme occidentale…
    Alte intrebari legitime privind aceasta initiativa, altminteri laudabila, ar fi urmatoarele:
    1.Cum vor fi intretinute toate aceste numeroase si costisitoare echipamente informatice (prin mentenanta preventiva si corectiva adecvata – neprevazuta in proiect si OM) stiind ca si aceasta costa iar personalul competent in efectuarea corecta a Mentenantei este aproape inexistent in scoli? In Mentenanta se includ si protectia contra furturilor si vandalizarilor precum si costurile aferente materialelor consumabile … Prevad ca scolile vor scoate rapid din uz sau chiar casa orice echipament nefucntional avand unele mici/ mari probleme, fara sa le poata depana, dar si avand altele noi, functionale, la dispozitie, oricum gratuite… De altfel, Societatea de consum si publicitatea distribuitorilor favorizeaza asemenea comportamente ilogice si antieconomice…
    2.Degeaba se achizitioneaza hardware-ul aferent acestor echipamente daca nu avem si software-ul aferent functionarii acestuia….Inclusiv aplicatiile ANTIVIRUS atat de necesare … Intrucat costurile software-ului pot fi substantiale (daca nu se vor utiliza freeware sau copii piratate), este de asteptat ca multe echipamente, o data ajunse in scoli, sa nu poata fi utilizate…
    3.Acest proiect ar fi trebuit sa includa si necesarele CATALOAGE ELECTRONICE/ INFORMATICE (existente de decenii in multe scoli din lumea civilizata pentru numeroasele lor avantaje pentru comunicarea in timp real a parintilor cu scoala – dar respinse la noi, se pare, din motive predominant subiective)…. Aceste cataloage pot fi lesne integrate in viitoarea echipare standard informatica a scolilor, dar numai daca vor fi incluse…
    4.Nu se mentioneaza cum vor putea noile echipamente realiza la distanta evaluari sigure, fiabile si oneste ale cunostintelor elevilor, prevenind sau blocand eventualele lor tentative de fraude (facilitate si de disponibilitatea unor gadget-uri electronice/ informatice specializate, la preturi accesibile elevilor)…
    5.Nu se mentioneaza daca si cum vor fi prelucrate statistic datele obtinute din evaluari asistate de calculator – pe ansamblul unei clase, al mai multor clase sau al unei scoli – astfel incat sa se asigure si evaluarea EFICACITATII proceselor educationale si a cadrelor didactice implicate… Este si o problema de Managementul calitatii care ar fi trebuit sa preocupe ARACIP si ARACIS, pare-se prea ocupate, de la infiintare acum 17 ani, cu simularea asigurarii calitatii educatiei. Oricum, daca acum vom avea, pe langa teste standardizate si echipari standard ale claselor din preuniversitar, pot sa sper ca nu voi mai auzi vechea explicatie a promotorilor si fondatorilor ARACIS conform careia ” nu avem nevoie de standarde in educatie, mai ales de ISO 9001, intrucat orice standard se opune creativitatii si inovativitatii specifice educatiei”…

  4. Nu se mentioneaza nimic de numarul mare de angajati care vor intretine, repara, moderniza, implementa si alte utilitati in folosul scolii.
    Daca se mentine actuala formula de promovare a Directorilor (in realitate doar re-directori), tot sistemul visat va avea soarta AeL. In 20 de ani eu nu am vazut un Director cu deschidere spre digitizare. Nu am vazut un director sa suprapuna un flux de lucru cu o aplicatie IT produsa in scoala. Iar acolo unde au fost informaticieni care au organizat pe cont propriu activitati IT s-au trezit cu obligatii in plus la munca si fara recunoasterea muncii. Pe scurt in invatamant sunt promovati Directori care nu stiu sa faca nimic. Ba da stiu, stiu sa o faca pe zmeii.

  5. Profesorii platiti cu 2500-3500 lei net (in functie de vechime si grade didactice) vor trebui sa faca activitati pe care nici profesorii universitari nu le fac!
    Am ajuns la limita traiului suportabil pentru mine si familia mea, cu toate ca am peste 20 de ani vechime si toate gradele didactice. Acces la gradatia de merit au doar directorii si oamenii lor, este aproape un sistem de ”abonare” pe toata durata carierei pentru acest spor, care este obtinut pe criterii la distanta de ani lumina de activitatea zilnica la clasa si efortul unui profesor obisnuit, dintr-o scoala obisnuita!
    Profesorii tineri nu sunt cu nimic mai breji, dimpotriva! Nici un absolvent cat de cat valoros de licenta si master nu vine in invatamant pentru 2500 de lei (sau mai putin)!
    Daca vor fi dotari, vor fi sa umple buzunarele unor smecheri, dar sistemul de invatamant nu va evolua! Evolutia ar pleca de la oameni, de la profesori bine pregatiti si bine platiti!
    Omul sfinteste locul, nu locul pe om!

  6. Si porcul va zbura si marmota va inveli ciocolata in staniol? Mai credeti in minciunile unora care 3 ani nu au dat o masca sau un test profesorului? Care au promis laptopuri profesirilor si tablete elevilor si nu le-au vazut nici azi? Pe cine pacaliti? Nu vreau table inteligente, vreau timp sa predau materia la maxima capacitate, vreau timp sa pot aplica pe acele table. Alerg continuu prin materie, orice lectie este un sprint si lasa un gust amar si o scarba fata de sistem din care as iesi maine daca nu as avea rate. Mult, mult, cat mai mult de bagat in creierele unor elevi interesati de cat mai putin. Caci si creierul daca nu este antrenat, degeaba ii cer eu sa proceseze zeci de integrale, de date istorice sau geografice, de verbe si timpuri, de formule chimice. Prea multa materie…Si pana nu veti rezolva problema programei(nu prin schimbare de nr.de ore, ci, efectiv prin comprimare sau scoatere de continuturi), degeaba ne chinuim sa facem oameni mari din creiere mici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentanții Studenților, ANOSR: În timp ce românii sunt dedicați sprijinirii refugiaților din Ucraina, Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților profită pentru a fura orice urmă de onoare a mediului academic, votând amnistierea plagiatelor

„În timp ce românii sunt dedicați sprijinirii refugiaților din Ucraina, parlamentarii din Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților profită pentru a fura orice urmă de onoare a mediului academic, votând…
Vezi articolul

Proaspăt profilată drept candidată pentru președinția SUA, Kamala Harris a obținut sprijinul sindicatelor din educație, după o întâlnire cu sute de profesori în a treia zi de pre-campanie. Nu a anunțat măsuri majore pe care le-ar plănui pentru școli, dar a deplâns salariile mici din sistem

În discursul pe care l-a ținut joi, 25 iulie, în fața Federației Americane a Profesorilor din Houston, Texas, vicepreședinta și candidata la alegerile prezidențiale Kamala Harris le-a mulțumit profesorilor pentru…
Vezi articolul

Remus Pricopie, SNSPA, o nouă acțiune împotriva lui Sorin Câmpeanu: anunță că merge în instanță pentru a arăta că mandatul acestuia de președinte al Consiliului Rectorilor a încetat de drept / Câmpeanu: Nu mă exprim pe probleme marginale

“Consiliul Național al Rectorilor (CNR) are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din…
Vezi articolul

În niciun caz nu este finalul valului patru, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Activitățile care au legătură cu mersul la școală „vor conduce la creşterea riscului de infectare”

Reînceperea şcolii ar putea genera creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, este de părere Valeriu Gheorghiță, Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, informează…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie“ în cazul profesorului reținut de DNA, acuzat de luare de mită într-un proiect cu fonduri europene: „În cazul în care acuzațiile vor fi confirmate la finalul demersului judiciar, soluția adoptată de către universitate va fi una fără echivoc“

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie pentru a proteja studenții și comunitatea academică, pe parcursul întregului demers judiciar“, după ce profesorul Cristian-Florian Dincă a fost reținut…
Vezi articolul