OFICIAL Sorin Cîmpeanu este propunerea finală a PNL pentru funcția de ministru al Educației: inițiatorul ordonanței pentru amnistierea plagiatorilor și rectorul universității la care Baranga a devenit coordonator de doctorate fără diplomă de BAC

5.688 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: INQUAM Photos – Sabin Cirstoveanu
Sorin Cîmpeanu este propunerea finală a PNL pentru a ocupa funcția de ministru al Educației, a anunțat premierul desemnat Florin Cîțu. Decizia a fost luată în cursul nopții de marți spre miercuri, în cadrul unei ședințe tensionate a Biroului Politic Național, transmite G4Media.ro. Raluca Turcan, al cărui nume a fost vehiculat în cursul zilei pentru acest portofoliu, a fost “mutată” la Ministerul Muncii. Un alt nume discutat în ședință a fost al lui Sorin Costreie, fostul consilier al lui Ludovic Orban.

Sorin Cîmpeanu va ocupa pentru a doua oară portofoliul de ministru al Educației, dacă guvernul Cîțu va fi învestit, dar pentru prima dată ca membru al PNL.

Primul său mandat de ministru al Educației a fost în Guvernul PSD condus de Victor Ponta în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, iar până în prezent Sorin Cîmpeanu a schimbat 3 partide: a fost membru ALDE, apoi PRO România, pentru ca din ianuarie 2020 să fie membru PNL. A fost premier interimar în noiembrie 2015, după ce Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a inițiat în 2014 controversata Ordonanță de Urgență care amnistia plagiatorii, introducând o portiță pentru aceștia: doctorii ar fi putut să renunțe la titlu. Parlamentarii au votat apoi împotriva acestei OUG. Vezi Cum a explicat Sorin Cimpeanu ca a modificat legea pentru un singur om si cum putea renunta un plagiator, gratis, la doctoratul facut pe banii statului

Tot în primul său mandat de ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu a introdus corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat, pentru evitarea fraudelor.

Un alt episod care a marcat primul său mandat de ministru al Educației ține de acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea pe când era premier interimar. Consiliul de Etica din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record – că Oprea nu ar fi plagiat, în ciuda dovezilor de domeniul evidenței. Vezi Cum l-a albit Consiliul de Etica din subordinea Ministerului Educatiei pe Gabriel Oprea, in timp record

Cîmpeanu a intrat în Guvernul Ponta fără să fi fost membru al unui partid politic, propus și susținut pe portofoliul educației de fostul lider PC Daniel Constantin, relata atunci HotNews.ro.

Amintim că Sorin Cîmpeanu, rector al USAMV, l-a susținut public pe Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidențiale, potrivit imaginilor de pe site-ul lui Ponta și conform un comunicat al PSD, citate de HotNews.ro la acea vreme:

Presedintele Klaus Iohannis i-a primit la începutul lui 2015, la Cotroceni, pe reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, întâlnire la care a participat și Sorin Cîmpeanu – ministru al Educatiei și președinte suspendat al CNR, organism care a salutat ordonanța de urgență din vara lui 2014 prin care Guvernul Ponta a decapitat legea educației.

În 2019, președintele Klaus Iohannis l-a decorat, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, pe Sorin Cîmpeanu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) şi preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, Sorin Cîmpeanu se numără printre rectorii aflați la al 3-lea mandat în fruntea unei universități, forțând legea educației printr-o modificare introdusă în vremea mandatelor deținute de Remus Pricopie și Mihnea Costoiu.

Cîmpeanu este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti, universitate la care Laurențiu Baranga și-a obținut abilitarea – adică a devenit coordonator de doctorate fără ca el să fi avut diplomă de Bacalaureat.

Amintim că fostul premier Ludovic Orban l-a numit pe Laurențiu Baranga șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor în data de 3 septembrie 2020, care apoi a fost reţinut de procurori pentru înşelăciune. Baranga a recunoscut în fața procurorilor că și-a falsificat diploma de bacalaureat, potrivit încheierii de ședință a Judecătoriei Sectorului 5. El a fost acuzat că şi-a falsificat diploma de BAC, dar și alte documente de studii. CV-ul public al lui Baranga începe la vârsta de 32 de ani, când a absolvit bacalaureatul la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, însă apoi a acumulat numeroase titluri și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, Colegiul Național de Afaceri Interne (sursa).

Baranga a fost profesor, coordonator de doctorat și și-a obținut chiar abilitarea la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, instituție de învățământ al cărei rector este Sorin Cîmpeanu. USAMV a făcut acum plângere penală şi s-a constituit parte civilă în procesul-penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică sub nr.462/P/2020, cu suma totală formată din drepturile băneşti primite de la USAMV B, a întrerupt contractul de muncă şi respectiv a anulat afilierea, a repartizat studenţii coordonaţi de acesta către alţi profesori şi a informat Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru a-i anula atestatul de abilitare acordat, relatează Adevărul.

După izbucnirea scandalului Baranga, Cîmpeanu a anunțat că propune înființarea unui Registru Unic Național Integrat al Diplomelor eliberate de școli, începând cu absolvirea studiilor preuniversitare și diploma de BAC.

Citește și:
Scrisoare deschisă a unor mișcări și asociații, inclusiv Rezist și Corupția Ucide, împotriva posibilei nominalizări a lui Sorin Câmpeanu ca ministru al Educației: Măsurile lui “nu corespund standardelor” de reformă autentică
Sorin Cîmpeanu, rector la al treilea mandat, despre posibilitatea de a fi rector pe viață: Doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituție


4 comments
  1. -Domnule Sorin Campeanu, nu se pot redeschide scolile, fiindca nu e un moment prielnic si favorabil, inca.
    -Se stie ca virusul se transmite pe cale aerogena si nu cred ca sistemul romanesc are nevoie de prea multi profesori si elevi bolnavi de Covid, nu-i asa? Din moment ce numarul de imbolnaviri tot a crescut, sunt convinsa ca ar fi mai bine sa se inchida si mall-urile, ca elevii sa nu se mai apropie fizic unii de ceilalti. Inafara scolii, ei nu mai pot fi controlati. Si am vazut elevi in mall imbratisandu-se si fara masca.
    NU ESTE CAZUL SA REDESCHIDETI
    SCOLILE care vor avea impact devastator asupra sanatatii profesorilor si a elevilor.
    Mai ganditi-va bine, analizati situatia cu imbolnavirile in tara si dupa aceea, luati o decizie. Degeaba scoli deschise, degeaba mall-uri deschise. Oricum, tot elevii cu adevarat silitori si harnici, acestia vor avea rezultate bune la E.N. si la BAC, chiar si cu scoala online asa cum e ea online, asa cum a fost si in perioada 11 martie 2020 —18 iunie 2020. Cine vrea sa invete, chiar invata si face fata si invatatului online,modern. Eu una am observat rezultate bune si foarte bune la invatatura si in mediul online. Deci, cine vrea, poate.
    In sfarsit, dupa vreo 30 de ani de la Revolutie, s-a mai modernizat si invatamantul romanesc, din cauza pandemiei si pe durata acesteia.
    -Felicitari, unui numar mare de elevi, pe care eu il cunosc, care s-a adaptat invatamantului online si care prezinta in continuare, rezultate bune si f.bune.
    Oricum, situatia epidemiologica trebuie analizata foarte foarte bine si in perspectiva, nu doar pe moment, fiindca virusul se transmite foarte foarte usor, mai ales in colectivitati.

  2. Măcar Abrambura era o pesedista adevărată, o politiciana sa zicem, nu a schimbat partidele cum a bătut vantul. A ajuns partidul ei la guvernare si asta e.
    Dar Câmpeanu ? Cine îl susține REAL pe acest individ ? Ce țară e România ?

    Nu credeam ca poate fi ceva mai rău ca pesedeul, dar iata ca există: PNL.

    1. Abramburica era plina de zel profesional si putin senila si rupta de realitatea din universitar. Dar politic macar a fost fidela doctrinei partidului si nici nu a fost traseista politic. Dar astia nu au niciun Dumnezeu: mint, se razgandesc, cred oamenii prosti, nu fac nimic, cer mereu de la altii, nu sunt informati, competenti si vor sa conduca o tara. Orban fara functie in politica e muritor de foame,isi pune dosar de somaj la Anofm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, despre Evaluările Naționale: În nicio școală de stat din România, profesorii nu sunt evaluați oficial și cu niciun fel de consecințe pe ce efect au ei în clasă în mințile copiilor / Profesorii, cu câteva excepții, nu știu să predea la alt nivel decât “explic, înțeleg, identific, subliniez, definesc”

Oana Moraru, educatoare, expert educațional și director de școală privată, a explicat de ce elevii nu mai învață lecția în clasă, așa cum ar trebui: profesorii sunt slab pregătiți, iar rezultatele…
Vezi articolul

VIDEO Rezultatele TIMSS ne indică urgența alfabetizării științifice a elevilor, care să aibă capacitatea de a înțelege și explica fenomenele naturii – Ligia Deca, consilier prezidențial / Raportul de țară la TIMSS 2019, cu rezultatele detaliate ale studiului în care România s-a clasat ultima din Europa la alfabetizarea științifică și numerică a elevilor de clasa a VIII-a, prezentat de Universitatea din București

Rezultatele României la studiul TIMSS 2019 au fost prezentate detaliat astăzi de către specialiștii în științele educației și testare educațională de la Universitatea din București și din Ministerul Educației. Conferința…
Vezi articolul

Este urgentă revenirea la fundamental în școli, altfel creăm generații întregi de copii care sunt formați intelectual pe o bază foarte fragilă – Daniel Funeriu: Îi invit pe apostolii gândirii critice să-și formeze înainte de toate gândirea VIDEO

„Toate competențele „soft” se pot învăța, se pot preda și atunci când faci materiile fundamentale, dar materiile fundamentale nu pot fi predate când le predai copiilor soft skills”, spune Daniel…
Vezi articolul