OFICIAL Școlile pot lua formal deciziile de deschidere cu prezență fizică sau online, pe baza ratei de vaccinare a angajaților, după ce ordinul de ministru modificat a fost publicat în Monitorul Oficial

17.159 de vizualizări
Foto: captură ordin comun ME-MS
Ordinul de ministru comun care introduce scenariile de funcționare a școlilor cu prezență fizică sau online pe baza ratei de vaccinare a personalului din instituție a fost publicat în Monitorul Oficial în jurul orei 19. Școlile pot astfel reuni consiliile de administrație pentru adoptarea unei decizii în privința zilei de luni, existând acum cadrul legal schimbat care să le permită stabilirea unei decizii.

Este vorba despre Ordinul nr 5.558/2.389 din 5 noiembrie 2021.

De precizat că pentru revenirea la școală a elevilor cu prezență fizică – pe baza ratei de vaccinare a personalului – consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, nefiind nevoie de aviz DSP sau al CJSU/CMBSU.

Ce se modifică:
  1. După art. 3 se introduce un articol nou, art.3cu următorul cuprins

Art. 3(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.

(2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de  60 % din personal este vaccinat.

(3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.

(4) Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația atingerii procentului de 60% menționat la alin (1).

(5) Decizia prevăzută la alin (4) se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal  pe site-ul inspectoratului școlar județean/ISMB.

(6) Prin excepție de la dispozițiile alin (1) și alin (2), unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 08 noiembrie 2021 cu prezența fizică.”

2. În Anexă – Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/ unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, lit. a) și lit. c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„a) purtarea măștii de protecție este obligatorie în incinta unității de învățământ.

c)   masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educație fizică în condițiile art. 3 alin. (8) din prezentul ordin.”

3. În Anexă – Măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/ unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19la punctul III. Măsuri de protecție la nivel individual, punctul 2. Purtarea măștii de protecție, după lit. e), se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins: 

„f) masca de protecție nu este obligatorie pentru personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ în unitățile de învățământ special, în situația în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care se vor putea folosi viziere.”


10 comments
  1. Am vrea sa stim cine verifica daca CA-ul unei scoli a luat decizia corecta cand a votat in unanimitate deschiderea unei scoli cu 9 clase / 1 palier x 4 etaje x 2 ture / zi . O scoala cu peste 30 de copii in clasa. Adica mai excat o scoala cu 1000 de copii care calca pragul pe zi , in doua serii de cate 6-7 ore .
    O scoala cu o baie pe palier, cu 3 femei de serviciu care nu dezinfecteaza nicio clasa intre serii.
    O scoala cu profesori care alearga intre mai multe scoli.
    O scoala care a avut acum 2 saptamani peste 50% din clase inchise din cauza cazurilor de Covid.
    O scoala care a cerut anterior sa intre in online pentru ca nu poate tine sub control cazurile de infectare. Acum poate brusc?

  2. Stimati colegi singura sansa de a redeveni oameni decenti din paria in care ne-a aruncat ministerul este greva generală. Luni 8.11.2021 toti profesorii care sunt la cursuri in format fizic vor purta o banderola albă (semn de greva japoneza) iar colegii online vor afisa inainte de inceperea cursurilor textul ”Grevă generală”. Luni 8.11.2021 toți profesorii și toți care ne susțin (părinți, elevi, parteneri,etc.) vor accesa situl http://www.edu.ro pentru a arata că școala nu este o glumă. Sindicatele se complac în comunicate fără a propune soluții. Copiii nu trebuie sa fie afectați. Succes tuturor!

  3. Scolile sunt institutii publice, la fel ca facultatile, tribunalele, spitalele sau primariile. Cum ar fi ca fiecare dintre aceste institutii sa publice rata de vaccinare? Cum ar fi ca judecatoriile sa functioneze doar daca rata de vaccinare in randul judecatorilor si grefierilor sa fie peste 60%? Este o masura nu doar discriminatorie, ci mai ales umilitoare pentru intreaga categorie profesionala! Trebuie contestata in instanta cat mai repede, pentru ca altfel vor urma alte abuzuri! Si nu impotriva magistratilor, care cunosc foarte bine legile! Trebuie sa intervina sindicatele!

  4. Pe siteul ISJ Olt este o statistica ciudata, unde se prezintă situația personalului vaccinat cu cel puțin o doza! Eu știu că vaccinați sunt cei cu doua doze și cel puțin zece zile de la a doua doza, cu excepția celor ce au făcut Johnson , care presupune doza unica și apoi zece zile de la doza.
    În numărarea personalului didactic de către scoli se pare că nu au fost incluși cei de la plata cu ora, deci se poate că procentele afișate sa nu fie chiar corecte, de asemenea se pare că la vaccinati au fost trecuți și cei trecuti prin boala.
    Se pare că se vrea că judetul sa fie fruntaș la recolta de vaccinați, mai ceva că pe timpul raportărilor din epoca de aur…
    Șefii știu de ce!
    P.S. E posibil că această situație sa fie și prin alte județe ale țării…

    1. Da, în cancelarie, din vorbă în vorbă afli că sunt vaccinați cam 50%, iar în statistici pe site-ul ISJ apar vaccinați peste 60% (în aceeași școală).
      Buunnn…
      Am întrebat medicul cardiolog (care mi-a spus că nu mă mai primește la control data viitoare dacă nu sunt vaccinat, deși am trecut prin boală în urmă cu 8 luni), care este diferența dintre o persoană vaccinata cu ambele doze acum 8 luni și între o persoană trecută prin boală tot în urmă cu 8 luni.
      Știți ce mi-a răspuns?
      ,,Niciuna”.
      Bineînțeles că am întrebat de ce este așa de răzvrătit împotriva celor nevaccinati dar trecuți prin boală și s-a făcut că plouă…

  5. Situatie neplacuta si incorecta..ai propriul copil in online..si mergi la scoala unde predai fizic ..ce faci? Cum inclina balanta cand nu ai bunici care sa stea cu un prescolar? Il iei cu tine 7-8h pe zi? Stai acasa cu 75%( desi nu e normal sa ti se impute situatia) si lasi 400 elevi fara materie inca o saptamana, doua, trei, etc.? Efectele deciziei le analizeaza cineva?

  6. Lucrurile sunt clare! Avem multe doze de vaccin și acestea trebuiesc atribuite cuiva pentru a justifica achiziționarea lor.
    Altfel nu se explică lipsa de logică în decizia luată. Dacă presupunem că toți angajații unei școli ar fi vaccinați, acest lucru nu ar împiedica transmiterea virusului conform datelor medicale. Cum se poate promova un produs medical experimental când însuși Uniunea Europeană recunoaște că numărul reacțiilor adverse este foarte mare( peste 5000 decese) și urmează să creeze un fond pentru despăgubiri medicale? De ce se promovează doar vaccinul când deja există antivirale ieftine eficiente? Când există atâtea întrebări fără răspunsuri atunci este evident că pe nimeni nu interesează sănătatea celor din învățământ. Se dorește doar crearea de presiuni venite din partea părinților. Profesorii și învățătorii au nevoie de susținere și liniște, nu de linșaj public. Mulțumim tuturor celor care au luat această măsură! Mereu dragii noștri conducători vremelnici uită că sunt oameni și nu marionete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prestigioasa universitate de științe politice Sciences Po din Franța introduce o probă scrisă pentru admitere, după 4 ani: candidații ar putea fi puși să redacteze o lucrare, cu bibliografie anunțată dinainte

După renunțarea la concursul de intrare în 2021, Sciences Po readuce în procesul de admitere o probă scrisă, însă într-o formă „social nediscriminatorie”. Noua probă va face parte din platforma…
Vezi articolul

DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte prin care școlile pot obține până la 60.000 de euro pentru laboratoare inteligente cu tablă interactivă, imprimante multifuncționale, kit-uri de roboți și ochelari de realitate virtuală. Cererile se depun online până pe 1 martie 2023

Apelul competitiv de proiecte prin care colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual, dar și palate și cluburi ale copiilor pot fi dotate cu laboratoare…
Vezi articolul