OFICIAL Schimbări în consiliul care propune „de formă” finanțarea per elev și cuantumul burselor. Noua componență CNFIP 2024 rămâne majoritar liberală

Foto: © Serghei Starus | Dreamstime.com

Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP), structura care stabilește anual costul standard per elev pe baza căruia se alocă finanțarea de bază pentru școli, are o componență aproape neschimbată față de anul trecut, potrivit ordinului de ministru al Educației 7.377/2024. Există câteva nume noi, însă în continuare majoritatea membrilor provin din PNL sau sunt asociați acestuia.

CNFÎP propune „de formă” costul standard per elev, de regulă prin împărțirea bugetului propus pentru salariile profesorilor la numărul de elevi. Fostul președinte al Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, intrat în PNL între timp, descria în 2022 modul în care funcționează acest consiliu:

Potrivit ordinului de ministru al educației care stabilește componența CNFIP, sunt câțiva membri noi: Luciana Antoci, șefa inspectoratului școlar județean Iași o înlocuiește pe fosta inspectoare școlară generală adjunctă Elenei Ignat de la ISJ Alba. Din punct de vedere politic, este un schimb de partid, ambele fiind membre PNL.

O altă schimbare este numirea în CNFÎP a directoarei Liceului Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin-Vale (județul Giurgiu), Elena Iuliana Beldiman, care o înlocuiește pe profesoara Alina Meclea de la Colegiul Național „Ion Maiorescu” din Giurgiu, în prezent candidată PNL la Parlament.

Ce este CNFÎP. CNFÎP stabilește câți bani alocă Ministerul Educației pentru fiecare antepreșcolar, preșcolar și elev din țară, ceea ce se numește costul standard per elev stă la baza finanțării de bază a școlilor, conform articolelor 138 și 139 din legea educației în învățământul preuniversitar 198/2023.

Componența actualizată a CNFIP 2024:

Marius-Sorin Göndör (ISJ Arad) – Președintele CNFIP din 2022 până în prezent. Decizia ca Göndör (PNL) să fie președintele Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar a fost luată de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), în ultimele zile de mandat, decizie pe care actuala ministră Ligia Deca (PNL) a păstrat-o (sursa și detalii).

Foto: Marius-Sorin Gondor

Corina Marin (Ministerul Educației) – Vicepreședinte CNFÎP din 2018. Face parte în mod tradițional din consiliu pe această poziție. Este în prezent directoarea generală a Direcției Generale Carieră Didactică și Management Învățământ Preuniversitar, apărută după „transformarea” DGÎP.

Mirela-Gabriela Toma (Ministerul Educației) – Membru (prezentă în CNFIP din 2021).

Adrian-Marius Bărbulescu (Ministerul Educației) – Membru (prezent în CNFIP din 2021).

Adelaida Glonț (Ministerul Educației) – Membru (prezentă în CNFIP din 2021).

Adriana Stoica (ISJ Ilfov) – Membru CNFIP din 2021. Este șefa Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, consilier local 2020-2024 în comuna Clinceni din partea PNL, în 2024-2028 consilier local la un nou mandat (sursa); a fost consilier județean în mandatul 2016-2020 din partea PNL.

Adriana Stoica / Foto: captură Facebook.com

Marinela Marc (ISJ Cluj) – Membru CNFÎP din 2021. Este șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, consilier județean PNL 2016-2024, în prezent la un nou mandat (2024-2028), candidat la alegerile parlamentare în 2020.

Șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, în campanie electorală / Foto: Facebook.com/ Marinela Marc

Luciana Antoci (ISJ Iași) – Membru în CNFIP din 2024. Este șefa inspectoratului Școlar Județean Iași, consilier județean PNL Iași 2024-2028 (sursa) și candidată PNL la alegerile parlamentare din 2024.

Șefa ISJ Iași, Luciana Antoci, în campanie electorală / Foto: Facebook.com/ PNL Iași/ Antoci Luciana

Ferencz-Salamon Alpár-László (Școala Gimnazială „Jozsef Attila”, Miercurea-Ciuc) – Membru CNFIP din 2018. Este consilier județean în Harghita din partea UDMR și directorul Casei Corpului Didactic Harghita.

Ferencz-Salamon Alpár-László / Foto: captură video Facebook.com

Elena-Iuliana Beldiman (Liceul Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu”, Bolintin-Vale, Giurgiu) – Membru (nou în CNFIP).

Florica Stoica (Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”, București) – Membru (prezentă în CNFIP din 2021). Este directoarea școlii profesionale speciale „Sfânta Maria” și fosta președintă a organizației de femei a PNL Sector 3, candidată la consiliul local în 2020.

Christian-Eneil Comșa (Liceul Teoretic german IDEES, București) – Membru CNFÎP din 2021, este președintele Asociației Școlilor Particulare.

George-Adrian Purcaru (FSLI) – Membru CNFÎP din 2023.

Marius-Ovidiu Nistor (Federația „Spiru Haret”) – Membru CNFÎP din 2018.

Luminița Costache (UNICEF) – Membru CNFÎP din 2018.

Bianca-Maria Ivan (Consiliul Național al Elevilor – CNE) – Nouă în CNFIP.

Cătălin-Viorel Nan (Federația Națională a Părinților – EDUPART) – Nou în CNFÎP.

Alexandru Petrovici (Asociația Orașelor din România – AOR) – Membru CNFÎP din 2019/2020.

Aurel Gabriel Simionescu (Asociația Municipiilor din România) – Membru CNFÎP din 2018.

Sirma Caraman (UNCJR) – Membru CNFÎP din 2022. Conform G4Media.ro, Sirma Caraman a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării (2014-2019), cel mai important bazin de finanțare pentru consiliile județene și primării. Firma fiului lui Caraman, Cristian Caraman, a primit, în 2018, aproape 350.000 de euro pentru echipamente de construcții, deși societatea activează în domeniul panificației – Ancheta G4Media.ro poate fi consultată aici

Nicolae Pandea (Asociația Comunelor din România – ACoR) – Membru CNFÎP din 2019/2020.

Ce face Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

După prevederile din noua lege a educației 198/2023 și noul regulament de organizare și funcționare al CNFIP, publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 11 octombrieCNFIP are ca atribuții și să propună Ministerului Educației cuantumul burselor elevilor pentru anul școlar viitor (2024-2025). În prezent, prin excepție, cuantumurile sunt stabilite în legea educației intrată în vigoare la începutul lunii septembrie Până în prezent cuantumul minim al burselor era stabilit prin ordin de ministru, iar CNFIP nu avea astfel de atribuții.

Art. 4. — (1) CNFIP propune cuantumul minim al burselor și metodologia-cadru de acordare a acestora, conform prevederilor art. 108 din Legea nr. 198/2023.

(2) CNFIP determină costul standard per antepreșcolar/ preșcolar/elev, conform prevederilor art. 138 alin. (7) din Legea nr. 198/2023”, sunt câteva din atribuțiile CNFIP din noul regulament de funcționare al consiliului.

Cuantumul din prezent este stabilit în lege la articolul 108:

O altă atribuție nouă a CNFIP din 2023 este și să propună metodologia de acordare a burselor elevilor:

(3) CNFIP propune proiectul normelor metodologice privind determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev și îl înaintează spre avizare ME, prin UFIP, în vederea inițierii hotărârilor Guvernului pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023”, mai scrie în regulamentul de funcționare al organismului consultativ.

Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP) este un organism consultativ de nivel național, fără personalitate juridică, al Ministerului Educației, conform Regulamentului din 29 septembrie 2023 de organizare și funcționare a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar.

Art. 9 – (1) CNFIP este format din 21 de membri, după cum urmează:

a) 12 reprezentanți ai ME, din care: 4 reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din ME, 4 reprezentanți ai inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și 4 reprezentanți ai unităților de învățământ preuniversitar;

b) 5 reprezentanți ai partenerilor sociali, reprezentativi la nivel național;

c) 4 reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

(2) Membrii CNFIP sunt numiți prin ordin al ministrului educației.

(…) Conducerea CNFIP este asigurată de un președinte și de un vicepreședinte, desemnați de către ministrul educației dintre membrii CNFIP”, prevede regulamentul de funcționare CNFIP despre componență.

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru al Educației 7.377/2024 privind desemnarea membrilor din componența CNFIP:
Componențele CNFIP 2018-2023

Vezi aici componența CNFIP aprobată prin ordin de ministru în 2018 de fosta ministră interimară a Educației Rovana Plumb.

Vezi aici componența CNFIP aprobată la finalul anului 2019 (- 2020) de fosta ministră a Educației și Cercetării Monica Anisie.

Vezi aici componența CNFIP aprobată în 2021 de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.

Vezi aici componența CNFIP aprobată în octombrie 2022 de ministra Educației, Ligia Deca. Primele numiri ale acesteia la câteva zile de la preluarea mandatului de ministru au fost decise de Cîmpeanu, demisionar în urma unui scandal de plagiat.

Vezi aici componența CNFIP aprobată prin ordin de ministru pe 30 noiembrie 2023.

Foto: © Serghei StarusDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version