OFICIAL Sala de detenție, introdusă în noul Statut al Elevului 2024, pentru elevii care deranjează orele. Pentru ora respectivă, elevul nu primește absență

8.208 vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.

În document se arată că decizia pentru mutarea elevului este la discreția profesorului – el este cel care poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul special pentru elevii care perturbă ora.

Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.

(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.”

De menționat este că prevederea referitoare la sala de detenție apare la capitolul al III-lea – îndatoririle elevilor, nu la capitolul dedicat sancțiunilor.

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor din anul școlar 2024-2025, printre noutăți
Cum funcționează o „sală de detenție” în școlile din SUA și ce ar trebui să știe profesorii, directorii, inspectorii și reprezentații Ministerului Educației înainte de a lua decizii pe această temă – Cercetătorul Dacian Dolean

15 comments
  1. -se delireaza total pe aici….
    -scoala de corectie e una si centru de reeduare e cu totul altceva; scoal de corectie nu mai exista;
    -la scola de corectie puteai sa ai si sub 14 ani; si stateai acolo doar pana la 18 ani;
    -In schimb in centrele de reducare de la tg ocna, gaesti si tichilesti eu am stat pana 24 de ani; am facut fapta la 18 ani fara o luna ; m-au prins la 19 si am luat maximul ; adica 5 ani..
    – Am prins specimene de 28 de ani acolo; care aveau faptele facute in minorat; ei fusesara condamanti la 16-18 ani de inchisoare, si facusere deja cate 7-8 ani de puscarie, si apoi in urma decretului de infintare a scolilor de reducare, au beneficaiat de aplicare legii cele mai favorabile; si li s-au comutat pedespsele in maximul prevazut de lege de 5ani…
    – La corectie ajungeai si daca abandonai sau refuzai sa mergi la scola; la reeducare daca aveai fapta penala si peste 14 ani;
    -De exemplu rebutu ala de copil de 9 ani care si-a omorat bunica, ajungea in mod obligatoriu la corectie si iesea de acolo la 18 ani; nu ar fi fost lasat liber pe strada sau la alta scoala cum vroiau astia sa trimita; lafel si boschetarii aia de sub 14 ani care au omorat in bataie un batran, tot acolo ar fi ajuns;
    -Eraubune si scolile de corectie..etc etc

  2. Sper că ministerul găsește și personal pentru ai supraveghea pe elevii trimiși în asa zisa ” sală de detenție”. Nu se pare că prea multe sarcini li se atribuie cadrelor didactice, nu aveau destule, mai trebuie să fc si lucrul acesta.

  3. Este interesant cum brusc se găsesc săli pentru această detenție, dar, pentru copiii care au optat sa nu facă religie, nu se găsesc. Ei trebuie să rămână oricum la oră pentru că, dacă pleacă, in cazul in care este ultima oră, primesc absentă.

    1. Dacă școala găsește loc pentru ”detenția” fără absență, parcă văd că se retrag cel puțin un număr măricel de copii de la religie, în special la nivel liceal, unde e pierdere de vreme – se duc, fără absență, la sala de detenție și se pregătesc la matematică sau altceva util lor.

      Acum aproape c-aș vrea să văd struțocămila asta în realitate.

      1. Cunoașteți în detaliu programa de liceu la Religie Ortodoxă sau la alt cult recunoscut în România pentru a susține că este “pierdere de vreme”? Eu vă spun că din contră, este pierdere de vreme să nu parcurgi materia de liceu. Iar cei care sunt înclinați spre chiul nu au niciun chef de matematică sau de altă materie într-o sală separată sau nu. Din contră, sala de detenție sau un loc unde sa studieze pe bune, sub supravegherea cuiva, îi face să prefere ora de religie.

  4. >> Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat. <<

    Daca proful de sprijin sau consilierul nu sunt in scoala, sunt de exemplu la alta scoala, iau un Uber ca sa preia elevul? Copiii cu CES trebuie sa fie cuminti cand personalul specializat lipseste.

    Romania este prima tara care legifereaza asemenea imbecilitati.

  5. o tâmpenie făcută că sa fie făcută…fara logica …și acum e spălarea pe mâini: salile rămân la latitudinea scolii, nu e musai sa dai elevul afara…:)) așa,sa modificam ceva peste vara…

  6. aceasta prevedere urmeaza linia celei anterioare, conform careia in unele clase, copii cu medii anuale de 5-6-7 primeau bursa de merit (este de plans sau de ras…?).
    un adevarat mod de a-i descuraja pe copiii silitori…
    este linia adoptata de ultimul ministru al invatamantului, care se pare ca vrea sa mediocritatea si asa extinsa din invatamantul romanesc.
    dar dupa 35 de ani de luminata conducere, nu trebuie sa ne mai mire nimic
    cei care nu pot ramane in istorie prin decizii intelepte, se straduiesc sa ramana in istorie prin decizii luate cu alta parte a corpului decat capul…
    rusine !!!

  7. Incredibil. Deci fara absenta. Si suspendarea si exmatricularea tot fara absenta, nu? :))) Pai atunci or sa ne roage sa le dam detentie stiind ca merg intr-un mediu neostil, stau degeaba, scapa de ora poate uneori fix in momente cheie de tipul testelor sau ascultarilor. Se vor schimonosi unii intentionat chiar ca sa scape. Vor pune la fund orice spune consilierul, vor pierde ora si vor veni cu scuza ca au avut detentie si uite asa cream viitorul infractor analfabet. Nu, nu, nu, nu.

  8. Va fi interesant de gestionat situatia din “sala de detentie” in care se intalnesc 5-6 ( poate mai multi) elevi care au fost dati afara ca deranjeaza ora. O adevarata provocare pentru profesorul/personalul auxiliar care trebuie sa-i supravegheze in timp ce acestia… citesc lectura suplimentara (!) sau completeaza fisa data de profesorul care l-a dat afara tocmai pentru ca nu o completa.(!!!)
    Daca asa vor sta lucrurile, vor fi ore la care profesorii (din lipsa de experienta/interes/energie), in loc sa caute metode de a-i mentine interesati si implicati in activitati, vor translata o parte din clasa in… “sala de detentie” ( groaznica si intimidanta denumire!) .

  9. Asta nu-i o solutie. Si daca ”deranjeaza” si in sala de detentie, unde il mai mutati domnilor educatori. Ca daca elevul e recalcitrant si a deranjat la ora de curs, de ce ar vrea brusc si dintr-o data sa stea cuminte si cu mainile la spate in sala de detentie? Mai gandim si noi sau doar ne facem ca muncim, domnilor demnitari?

      1. Profesorii au cerut, dar nu detentie, ci scoala de corectie pentru o perioada, pana ii vine mintea la cap. Un loc cu omeni formati si PLATITI pentru asta, nu golaneli de genul debitat de Deca.

        1. Mai sunt fix trei școli de corecție în țară și acolo ajung doar efectiv infractorii care sunt minori (sau puțin peste 18 ani dar încă în școală) care au făcut lucruri grave. Am impresia că elevul de a 10-a care s-a dus la școală ca să omoare premeditat un profesor, orice profesor, și a băgat briceagul în gâtul profesoarei de japoneză, a fost condamnat în primă fază la un număr de ani în școala de corecție.

          Dar parcă văd că la apel e iertat, că asta-i țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like