OFICIAL România are 302.173 copii și elevi defavorizați, dar Guvernul oferă câte 500 de lei doar pentru 260.000 dintre ei. Banii vin sub formă de “tichete educaționale” pentru haine și materiale școlare. Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

3.049 de vizualizări
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com
România are 302.173 copii și elevi defavorizați, potrivit Ministerului Educației, dar Guvernul a decis să ofere câte 500 de lei doar pentru 260.000 dintre ei, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 133 din 7 august 2020, publicată miercuri în Monitorul Oficial. Banii alocați, 130 de milioane de lei, provin din fonduri europene și vor fi acordați sub formă de “tichete educaționale”. Suma va fi pe un card dedicat și poate fi cheltuită doar pentru haine, încălțăminte și materiale școlare, potrivit actului normativ intrat în vigoare.

Ministerul Educației a identificat exact 302.173 de copiii din grădiniță, învățământul primar și gimnazial din medii dezavantajate, destinatari ai acestei măsuri pe fonduri europene, derulată de Ministerul Fondurilor Europene printr-un nou organism creat prin această OUG.

Este vorba despre Schema Națională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați, numită SNSED. Bugetul acestei scheme este de 130 milioane lei, buget care ar ajunge doar pentru 260.000 de elevi.

Asta deși acest act prevede că potrivit adresei Ministerului Educației “cu numărul de înregistrare MEC 105/DLR/17.07.2020”, prin care se precizează că, „la nivelul anului școlar 2019-2020, Ministerul Educației și Cercetării a identificat un număr total de 302.173 de copii care se încadrează în categoriile grupului țintă aferent măsurii reglementate de prezentul act normativ”.

Conforma calculelor Edupedu.ro 42.173 de beneficiari finali nu vor primi aceste tichete de 500 de lei, potrivit datelor prezentate în document, deși au fost identificați că se încadrează în categoria grupului țintă. Asta înseamnă 15% dintre copiii cei mai dezavantajați din România.

Tichetele de 500 de lei vor fi distribuite pe card (tichet electronic) pentru trei categorii de persoane:

  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar;
  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar;
  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.

Ordonanța prevede și sancțiuni pentru părinți sau elevii majori, dacă ar cheltui banii de pe tichete pe alte produse sau dacă tichetele ar fi vândute. Amenzile minime pornesc de la valoarea unui salariu minim pe economie și ajung la un maxim de până la 20 de salarii minime pe economie.

Foto: Vadreams | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de 13 ani, cercetați pentru ultraj după ce au agresat batjocoritor o profesoară în timpul orei, vor rămâne repetenți, după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Inspectoratul Școlar: Toți elevii din clasă au primit observație scrisă

Elevii de 13 ani care au batjocorit o profesoară în timpul orei de curs, la şcoala gimnazială din Pietriceaua, s-au ales cu nota scăzută la purtare cu şase puncte şi…
Vezi articolul

Planul Național de combatere a violenței școlare, prevăzut în noua lege a Educației, ar trebui aprobat la 6 luni după ce începe școala / Împreună cu elevii și părinții, școlile vor face apoi propriile planuri pe baza acestuia, în acord cu ROFUIP și procedura de management de la nivel național

Potrivit noii legi a Educației care intră în vigoare pe 2 septembrie 2023, Guvernul aprobă “într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, Planul național…
Vezi articolul

Gradația de merit 2024. Ce promiteau Klaus Iohannis și Ligia Deca în raportul România Educată și ce a pus, de fapt, în practică ministra Educației în prima „reformă” a gradației de merit, sporul de 25% pentru profesori

Pentru prima dată, în anul școlar 2024-2025 gradația de merit va fi acordată conform Legii 198/2023, adică a legii făcute pe baza proiectului România educată. Asta înseamnă că sporul de…
Vezi articolul