Rezultate parțiale ale licitației de manuale de clasa a VII-a, precum și de clasele I – VI la materiile rămase descoperite de anii trecuți, au fost anunțate astăzi de Ministerul Educației. Concret, rezultatele evaluării științifice a proiectelor de manuale școlare depuse la licitație le-au fost comunicate firmelor care au luat parte la licitație, a anunțat Ministerul, confirmând informațiile publicate de Edupedu.ro. În total, au fost admise 104 proiecte de manuale școlare și respinse 72. Proiectele admise trec în etapa de evaluare financiară.
- Potrivit surselor Edupedu.ro, jumătate dintre proiectele de manuale școlare depuse de Editura didactică și pedagogică la licitația deschisă de Minister au fost respinse, la evaluarea de calitate și de conformitate.
- Editura statului – care anul trecut a editat manualele de clasa a VI-a și de clasele I și a II-a în cadrul unui contract atribuit direct de Ministerul Educației, în valoare de 24 milioane lei și secretizat – ar fi participat anul acesta la licitație cu 37 de proiecte de manuale, spun sursele noastre.
Contactat de Edupedu.ro, Marian Șuță, directorul general al Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), a declarat că 176 de proiecte de manuale au fost evaluate la această licitație, dintre care 104 au trecut de etapa evaluării de calitate (au obținut cel puțin 95 de puncte din 100).
“Din 72 de proiecte de manuale picate, 17 au ratat evaluarea pe neconformitate (de exemplu, imnul nu a fost pus în manual, așa cum prevedea caietul de sarcini, cuprinsul nu exista sau alte elemente încălcau lucrurile cerute în fișa de evaluare) și 55 au picat pe punctajul de calitate (au avut sub cele 95 de puncte)”, a explicat Șuță, pentru Edupedu.ro.
Directorul CNEE (instituția din subordinea Ministerului Educației care este autoritatea contractantă în această licitație – n.red.) a adăugat că “sunt discipline care au aprobate și 8, 7, 6 propuneri de manuale”. Deși toate au trecut standardul de calitate și științific, numai primele 3 în ordinea punctajelor finale vor fi cumpărate de Minister anul acesta și scoase la alegerea profesorilor.
După etapa de evaluare a calității proiectelor, “urmează partea financiară, care nu le mai descalifică, ci poate modifica ierarhia”, a declarat Șuță pentru Edupedu.ro.
În acest an, evaluarea calității științifice contează 90% din punctajul final (față de 85% acum doi ani) și evaluarea financiară are o pondere de 10% (față de 15% acum doi ani).
“Sperăm să anunțăm foarte repede rezultatele evaluării financiare, pentru că acum se încarcă în aplicația SICAP rezultatele evaluării de calitate. Nu poți trece la evaluarea financiară până nu le încarci pe toate, din punct de vedere tehnic. Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să fie finalizată și evaluarea financiară”, a anunțat pentru Edupedu.ro directorul CNEE.
Întrebat de ce nu există un calendar transparent al tuturor etapelor de licitație, ca anii trecuți, și de ce Ministerul Educației a stabilit pe SICAP ca termen de finalizare a licitației data 22 septembrie, Marian Șuță a declarat pentru Edupedu.ro că “termenul acel de 22 septembrie este pus de noi ca o măsură de siguranță, pentru a ne încadra și cu eventuale evaluări necesare în urma contestațiilor. Dacă puneam un termen care viza doar evaluarea inițială, legea achizițiilor nu ne dă voie să prelungim decât cu 22 de zile. Dar nu știm ce termen ne dă Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) la eventualele contestații”.
“La disciplinele unde nu se depun contestații, cu siguranță vor fi manualele pe bănci când începe școala. Dacă se depun contestații, depinde de CNSC. Dacă ne dă repede termen să facem reevaluarea, vom avea la început de an manuale. Dacă CNSC ne ține o lună, nu avem ce să facem“, a afirmat directorul CNEE pentru Edupedu.ro.
Ministerul Educației: Au fost depuse proiecte de manuale pentru toate materiile obligatorii la clasa a VII-a
“Ca urmare a derulării procedurii de licitație deschisă în vederea asigurării manualelor școlare, în anul școlar 2019 – 2020, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, Centrul Național de Evaluare și Examinare, în calitate de autoritate contractantă, a comunicat ofertanților astăzi, 13 iunie 2019, rezultatele evaluării calității științifice a proiectelor depuse”, a anunțat Ministerul Educației, într-un comunicat remis Edupedu.ro.
“Astfel, au fost admise 104 proiecte de manuale școlare și respinse 72. Din cele 72 de proiecte, 17 au fost respinse ca fiind ‘neconforme’ și 55 au fost respinse, având mai puțin de 95 puncte”, precizează instituția. Aceste rezultate le-au fost comunicate ofertanților, care au dreptul să conteste rezultatele în termen de 10 zile.
Licitația a fost lansată pentru manualele de clasa a VII-a, precum și pentru manualele școlare necesare elevilor din clasele I-VI pentru care, fie nu au existat oferte în anii trecuți, fie acordurile cadru încheiate în urma achizițiilor anterioare au încetat.
“Ofertanții au depus 176 proiecte de manuale școlare. Au fost înscrise oferte pentru toate disciplinele din trunchiul comun pentru clasa a VII-a și pentru o bună parte din disciplinele de clasa a VI-a rămase neofertate în anul 2018”, a precizat Ministerul Educației.
Citește și:
-
OFICIAL Noile manuale școlare vor fi cumpărate prin licitație. Metodologia de achiziționare și evaluare a manualelor a fost publicată în Monitor
-
PARADOX Una dintre prioritățile bugetare ale Ministerului Educației este susținerea manualelor Editurii Didactice și Pedagogice, deși același minister a renunțat la manualele unice
-
Licitația pentru manuale. Care sunt problemele din noile reguli despre care editorii spun că sabotează calitatea și lasă loc arbitrariului
-
Manualul unic dispare. Ministerul Educației revine la cumpărarea de manuale prin licitație
-
Manualul unic și modelul falimentar – Idealul miniștrilor PSD ai Educației a fost condamnat la CEDO
-
Ideologizarea educației – Manual de Geografie din Ungaria, cu caricaturi politice: Transilvania este casa maghiarilor, Germania este scroafa care nu hrănește Budapesta