OFICIAL Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar au fost publicate / Evaluarea externă efectuată de ARACIP – achitată de primării sau persoanele juridice inițiatoare / Ministrul Educației – eliminat dintre inițiatorii planurilor de înființare a școlilor

Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar

Foto: Pexels.com

Regulile privind înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, stabilite prin Ordin al ministrului Educației, au fost publicate, vineri, în Monitorul oficial. Procedura păstrează cea mai mare parte a prevederilor propuse în proiectul de ordin pus în consultare publică în august, dar există unele modificări ce vizează inclusiv posibilitatea ministrului Educației de a interveni în înființarea unor unități de învățământ preșcolar de stat sau din subordinea universităților.

Prevederile sunt, în mare parte, cele stabilite în baza Legii 1/2011, care au fost preluate în legea 198/2023, urmând ca noul ordin să stabilească detaliile – după cum Edupedu.ro a scris aici cu privire la proiectul pus inițial în consultare.

Regulile pentru înființarea unor noi unități de învățământ preuniversitar

Potrivit Procedurii, înființarea unei școli se realizează în 2 etape: cea de autorizare de funcționare provizorie, urmată de cea de acreditare. Documentul final schimbă formularea inițială și precizează:

O altă schimbare este aceea că, în privința „actelor prin care se poate manifesta voința oricărei persoane juridice de drept public sau de drept privat de a deveni organizație furnizoare de educație”, una dintre opțiunile propuse inițial dispare. Mai precis, dispare opțiunea:

Actele care sunt păstrate, din acest punct de vedere, sunt:

„Art. 6. — (1) Actele prin care se poate manifesta voința oricărei persoane juridice de drept public sau de drept privat de a deveni organizație furnizoare de educație se materializează, după caz, prin:

a) hotărâre a autorităților publice locale privind intenția de a înființa o unitate de învățământ preuniversitar de stat;

b) hotărâre a senatului universitar privind intenția de a înființa unități de învățământ preuniversitar în subordinea/structura instituției de învățământ superior;

c) hotărâre a persoanei juridice private privind intenția de înființare a unei unități de învățământ, adoptată/aprobată conform statutului propriu;

d) hotărâre a conducerii cultului recunoscut oficial de stat privind intenția de înființare a unei unități de învățământ, adoptată/aprobată conform statutului propriu.

Vezi detaliat schimbările în prezentarea Edupedu.ro.

Procedura privind procesul de înființare a unor noi unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, integral:
Exit mobile version