OFICIAL Regulile noi pentru cele șase tipuri de burse școlare 2024-2025, publicate în Monitorul Oficial

5.904 vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2024-2025, a fost publicată în Monitorul Oficial. Tipurile de burse sunt similare celor din anul școlar curent, numai că un tip este nou adăugat – bursa de excelență olimpică (tip I și tip II), bursa de merit, bursa de reziliență, bursă socială, bursa tehnologică și bursa pentru mame minore.
  • Documentul integral – OME 5.518 poate fi consultat și descărcat mai jos din articol.

Amintim că din anul școlar curent au dispărut bursele de studiu și ca denumire bursele de ajutor social și bursele de performanță.

Elevii din clasele primare de stat nu vor lua nici în anul școlar următor decât burse sociale. Restul elevilor, adică cei din ciclurile gimnazial și liceal, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse, conform articolului 1 din metodologie:

a) bursă de excelență olimpică I;
b) bursă de excelență olimpică II;
c) bursă de merit;
d) bursă de reziliență;
e) bursă socială
f) bursă tehnologică

Bursa tehnologică se mai acordă elevilor de la școlile profesionale și cele duale doar în anul școlar 2024-2025, potrivit documentului, care poate fi descărcat mai jos din articol.

Ca în metodologia pentru anul școlar curent (2023-2024), un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală sau rezultate la competiții, iar bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa tehnologică, prevede noua metodologie.

Bursele de merit, de reziliență și tehnologice se calculează după o formulă care are în vedere zilele de vacanță și zilele libere / sărbătorile legale. Formula este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

  • CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
  • NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
  • NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.

Pentru anul școlar 2024—2025, cuantumul minim al burselor este:

a) pentru bursa de merit — 450 lei/lună;
b) pentru bursa de reziliență — 300 lei/lună;
c) pentru bursa socială — 300 lei/lună;
d) pentru bursa tehnologică — 300 lei/lună. La acestea se adaugă și bursa pentru mame minore, în valoare de 700 de lei pe lună.

„Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene”, mai prevede metodologia aprobată prin ordinul de ministru (OME) 5.518.

Edupedu.ro va explica într-o serie de articole cum se acordă fiecare tip de bursă în anul școlar 2024-2025. Vom reveni.

FOTO DOCUMENT Metodologie acordare burse 2024-2025 (OME 5.518):

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Deci Ministerul păstrează lipsa de reguli clare privind extinderea listei prin scăderea elevilor cu bursă de excelență și merit obținute la concursuri sportive sau olimpiade.

    Va fi exact ca anul trecut când elevii de cls a 5- a și a 9- a (chiar si la alte clase dacă ne referim la cele competiții sportive organizate de federații nu de minister) NU au primit bursă de merit pe bază de medie deoarece colegii lor au refuzat să aducă diplomele doveditoare preferând siguranța mediei anuale.

    Aceași incompetență in formă continuată marca MEN!

  2. de ce la bursa socială se adaugă veniturile ,daca un părinte nu da nimic copilului și numai unul îl creste ,așa cum a fost anul acesta ,fara venituri ?

  3. Deci dacă la un colegiu național sau liceu unde se obțin medii mari avem o clasă în care sunt 25 de elevi, 15 au medii peste 9.5 iar restul au medii – să spunem – între 9.40-9.49, ”proștii” ăia de elevi cu 9.49 nu vor primi bursă de reziliență pentru că s-a depășit de mult pragul de 30%.

    Dar într-o clasă de la o altă școală (sau altă clasă de la același colegiu/liceu) unde sunt tot 25 de elevi, dar sunt doar 2-3 elevi cu medii peste 9.5, iar restul se întind până la 7, vor primi burse de reziliență încă 5-6 elevi indiferent de medie (cu condiția să fie peste 7), chiar dacă au, de exemplu, doar 9 sau chiar mai puțin? Ori chiar mai mulți, dacă se întâmplă să aibă aceeași medie cu cel de pe ultimul loc care se mai încadrează?

    Poftim echitate, madam Deca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like