OFICIAL Regulile de angajare pentru cercetătorii din institute, actualizate după 21 de ani / Posturile vacante se ocupă doar prin concurs public / Rezultatele, CV-ul și lista publicațiilor candidatului câștigător se urcă obligatoriu pe site-ul institutelor

Foto: Pexels.com

Regulile de angajare pentru cercetătorii din institute au fost actualizate după 21 de ani. Noua lege menționează că ocuparea posturilor vacante se va face exclusiv prin concurs public, iar institutele sunt obligate să publice pe site-ul lor atât rezultatele concursului, cât și CV-ul candidatului declarat câștigător, potrivit unei Hotărâri de Guvern (HG) publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre HG nr. 1568 din 16 decembrie 2024.

Prin intrarea în vigoare a noii legi încetează aplicarea HG 637/2003, care nu detalia proceduri specifice pentru concursurile de angajare și menționa doar că acestea sunt stabilite la nivel local de către consiliile de administrație.

HG 1568/2024 introduce norme metodologice detaliate pentru organizarea concursurilor, iar principalele noutăți sunt:

Mai mult, HG 1568/2024 introduce obligații noi privind transparența concursurilor. Potrivit noilor prevederi, este obligatoriu să fie publicate pe site-ul organizației de cercetare:

În ceea ce privește criteriile de eligibilitate, vechea lege nu preciza criterii minime pentru angajarea cercetătorilor, aceste aspecte fiind lăsate tot în baza consiliilor de administrație ale institutelor.

Conform noilor modificări, condițiile minime de pregătire sunt următoarele:

„Art. 4. — (1) În cadrul organizațiilor de cercetare, funcțiile și gradele profesionale de cercetare, dezvoltare și inovare sunt cele prevăzute la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 183/2024.

(2) Echivalența funcțiilor și gradelor profesionale de cercetare, dezvoltare și inovare cu funcțiile didactice universitare se face în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2)—(6) din Legea nr. 183/2024.

(3) Cercetătorul științific gradul I care solicită echivalarea funcției și gradului profesional de cercetare, dezvoltare și inovare cu funcția didactică de profesor universitar, în condițiile stabilite de prevederile Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 9 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 183/2024, trebuie să dețină atestatul de abilitare.

Art. 5. — Condițiile minime de pregătire pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant de cercetare, dezvoltare și inovare sunt cele prevăzute la art. 23 alin. (1) din Legea nr. 183/2024”, este prevăzut în document.

Mai exact, art. 23 alin. (1) din Legea nr. 183/2024 stabilește următoarele condiții minime:

Pentru funcția de asistent de cercetare științifică (ACS): să fie absolvent cu examen de licență sau de diplomă al studiilor în învățământul universitar de lungă durată sau absolvent cu diplomă de master în specialitate sau domenii conexe

Pentru funcția de cercetător științific (CS): să fie absolvent cu examen de licență sau de diplomă al studiilor în învățământul universitar de lungă durată sau absolvent cu diplomă de master în specialitate sau domenii conexe și să fie înscris la școala doctorală sau să dețină titlul de doctor.

Pentru cercetător științific gradul III (CS III): să dețină titlul de doctor;

Pentru cercetător științific gradul II (CS II), respectiv cercetător științific gradul I (CS I): să dețină titlul de doctor.

Structura comisiilor de concurs

HG 1568/2024 introduce cerințe stricte pentru comisiile de concurs, în timp ce vechea lege prevedea doar că organizarea concursurilor și comisiile responsabile sunt aprobate de consiliul de administrație.

Mai exact:

Dosarul de concurs

Potrivit noilor reguli, candidații trebuie să depună un dosar detaliat, care include:

CV-ul candidatului trebuie să includă:

a) studiile efectuate și diplomele obținute;

b) experiența profesională și locurile de muncă relevante ocupate anterior;

c) proiectele de cercetare-dezvoltare și inovare pe care le-a condus ca director de proiect și granturile obținute, dacă este cazul, indicându-se pentru fiecare sursa de finanțare, bugetul proiectului și principalele publicații științifice sau brevetele de invenție rezultate;

d) premii sau alte elemente de recunoaștere a contribuției științifice;

e) descrierea narativă a celor mai importante 3 realizări în tematica postului pentru care se organizează concurs — maximum 3 pagini.

Dosarul de concurs trebuie să conțină lista publicațiilor științifice, lucrărilor, articolelor/studiilor, brevetelor de invenție considerate de candidat a fi relevante pentru domeniul postului pentru care candidează. Lista este structurată astfel:

a) lista a cel mult 10 publicații științifice, cele mai relevante, precum: cărți de autor, articole/studii/capitole, volume editate, lucrări;

b) lista brevetelor de invenție și a altor titluri de proprietate industrială;

c) lista cărților de autor și a volumelor editate și publicate;

d) lista articolelor/studiilor in extenso, publicate în reviste din fluxul științific internațional principal;

e) lista altor lucrări și contribuții științifice sau, după caz, din domeniul creației artistice sau apărării naționale.

Standarde de evaluare

Potrivit noului act legislativ, sunt introduse o serie de criterii pentru evaluarea candidaților. Lista include:

Rezultatele concursului

„Art. 16. — (1) În cazul concursului pentru ocuparea postului de ACS și CS, procesul de evaluare se desfășoară după cum urmează:

a) rezultatul probelor de concurs se apreciază de fiecare membru al comisiei de concurs prin note de la 1,0 la 10;

b) nota fiecărei probe de concurs reprezintă media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs;

c) punctajul final reprezintă media aritmetică a notelor probelor de concurs;

d) un candidat poate fi declarat câștigător numai dacă a obținut punctajul final cel puțin 8,0 și nicio notă sub 7,0 la probele de concurs;

e) consiliul științific sau senatul universitar, după caz, ori consiliul prevăzut la art. 65 din Legea nr. 183/2024 analizează respectarea procedurilor stabilite prin regulamentul propriu de concurs și aprobă raportul asupra concursului prin vot nominal deschis.

În cazul concursului pentru ocuparea posturilor de CS III, CS II și CS I, procesul de evaluare se desfășoară după cum urmează:

a) după analiza dosarului de concurs, fiecare membru al comisiei de concurs acordă un punctaj, pe baza unei grile adaptate specificului activității locului de muncă a candidatului, în acord cu pragurile stabilite prin standardele minimale și prin standardele proprii ale organizație de cercetare, după caz. Fiecare membru al comisiei de concurs analizează toate elementele componente ale dosarului de concurs. La fiecare prag cantitativ se menționează punctajul obținut de către candidat. Punctajul individual acordat de un membru al comisiei de concurs reprezintă suma punctajelor obținute de candidat, aferentă fiecărui prag cantitativ din standardele minimale și din cele proprii ale organizației de cercetare, după caz. Punctajul total reprezintă media aritmetică a punctajelor individuale acordate de membrii comisiei;

b) în cazul în care concursul include și o probă de interviu stabilită prin regulamentul propriu de concurs, se acordă un punctaj care reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate de membrii comisiei. Punctajul maxim al probei interviu nu poate depăși 20% din punctajul total;

c) punctajul final reprezintă suma punctajelor acordate;

d) consiliul științific sau senatul universitar, după caz, analizează respectarea procedurilor stabilite prin regulamentul propriu de concurs și aprobă raportul asupra concursului, prin vot nominal deschis.

În urma finalizării procesului de evaluare, comisia de concurs stabilește, pentru fiecare post, ierarhia candidaților și nominalizează candidatul care a obținut cele mai bune rezultate în raport cu punctajul final.

Rezultatul concursului se afișează la sediul organizației de cercetare și pe site-ul acesteia, în termen de două zile lucrătoare de la finalizarea concursului.

În cazul în care postul vacant pentru care se organizează concursul nu a fost ocupat, concursul poate fi reluat.

Hotărârea cu normele metodologice privind organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante ale personalului de cercetare, dezvoltare și inovare din organizațiile de cercetare, publicat în Monitorul Oficial, poate fi consultat mai jos:
Exit mobile version