Ordinul prin care profesorii și angajații din învățământul de stat primesc vouchere de vacanță de 1.450 de lei, pentru anul 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial. Aceste vouchere vor fi emise doar pe suport electronic.
Ordinul stabilește modalitatea de acordare a vouchere lor de vacanță în anul 2022 în unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, potrivit sursei citate.
„Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație”, conform documentului.
Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportul electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere vor fi date.
Art. 2 alin. (1) stabillește că „în cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază”.
În document apare că pentru cei care în cursul anului 2022 „au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).”
La articolul 3 este menționat că beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanță depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial.
- Amintim că aceste vouchere de vacanță au fost tăiate de către Guvern în februarie 2021. Edupedu.ro a scris în luna decembrie a anului trecut că profesorii vor primi vouchere, după un an în care au fost tăiate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.
9 comments
Nimeni nu are raspuns la problema voucherelor de vacanta pentru cadrele didactice aflate in regim plata cu ora. Nici macar liderii de sindicat, care in particular afirma ca da exista oficial si legal acest drept, evident dat prim OME din 30 martie 2022, dar nu se exprima in scris si nu in fata conducerilor scolilor. Consecinta, in fiecare scoala s-a procedat dupa intelegerea ordinului, favorabil sau nu cadrelor didactice asociate.
Directorii de scoli si-au manifestat responsabilitatea.
Creste analfabetismul ,nr de nepromovati, absenteismul……
Pentru ce sunt măririle salariale și toate cadourile de genul acesta?!???
Sindicatele și inspectoratele reorganizate total și înlocuirea tuturor. Poate vin oameni care vor face ce trebuie nu să aibă 3…x alte activități profitabile.
Jos liderii de sindicat!
Ce sau cine v-a împiedicat să lucrați la stat?
Deci primeste fiecare profesor, 1300 lei.
Cei invidioși, calculati cate zile hoteliere cu masa cu tot, pot acoperi 1300 lei, pentru trei persoane(o familie cu macar un copil).
Ei sunt angajați la privat, nu la stat. Patronul/Managerul unități de învățământ private ar trebui să le acorde voucher de vacanță, dar nu o fac pentru că le scade profitul.
Si profesorii de la scolile private de ce nu primesc niciodata nimic? Au acelrasi studii, aceleasi grade didactice, aceleasi inspectii si muncesc mai mult si mult mai responsabil? Pt cei din privat doar cerințe, niciodata ajutor de la stat!
Pai ce treaba are statul cu privatul? Dacă angajatorul dvs dorește sa va dea vouchere de vacanta, firește ca poate, dar e posibil sa nu vrea. Angajați-va la stat și beneficiați și de aceste lucruri, plus vacanțele care sunt bine-venite. La privat nu prea vezi asa ceva.
Cadrele didactice pensionate, care predau in regim plata cu ora, cu contract individual de munca cu scoala, au dreptul la vouchere de vacanta pe anul 2022?
OME din 30 martie 2022 a lasat loc de interpretari diferite, unele scoli au trecut pe lista de beneficiari aceste cadre didactice, motivand ca exista un contract individual de munca cu scoala, altele au refuzat, pe motivul ca aceste cadre nu au post de baza, decat daca ar fi titulari.
Am aflat ca in universitati este aceeasi dilema si aplicare diferentiata a OME.
Care este interpretarea corecta?