Elevii dintr-un județ nu merg la școală dacă, în județul lor, rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid-19 este mai mare de 75%, potrivit noilor reguli de funcționare pentru școli, anunțate recent de miniștrii Educației și Sănătății. În acest sens, conform ordinului comun al miniștrilor, de pe 14 ianuarie 2022, “direcțiile județene de sănătate publică și a municipiului București comunică pe site-ul propriu rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, în fiecare săptămână, având ca referință ziua de joi”.
Astfel, elevii, profesorii și părinții pot verifica săptămânal, pe site-uri-le direcțiilor de sănătate publică din județul în care locuiesc, procentul paturilor ocupate de pacienți cu Covid-19. Lista cu legături către site-ul fiecărei DSP, la finalul articolului.
- Noile măsuri au fost formulate într-o hotărâre, joi, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerile miniștrilor Educației și Sănătății. Vineri au fost reglementate prin ordinul comun al oficialilor, publicat în Monitorul Oficial.
În săptămâna 17-21 ianuarie, toate școlile sunt deschise
Potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în acest moment în niciun județ nu sunt ocupate mai mult de 75% din paturile destinate bolnavilor de Covid-19. Acesta a declarat, la conferința de presă de astăzi, că “Situația de astăzi variază în funcție de gradul de ocupare al paturilor: Suceava – 34 la sută, în județul Cluj – 28 la sută, pentru București și Ilfov – 16 la sută, iar la nivel național 16 la sută este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate bolnavilor de Covid. Un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI“.
Astfel, toate unitățile de învățământ preuniversitar sunt deschise pentru elevi. “În prezent, dată fiind specificitatea variantei [de Covid-19] Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, din perspectiva educației, luni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică“, a indicat Sorin Cîmpeanu.
Când se trece la școală online. Două situații, conform ordinului comun / Documentul, mai jos
1. Toate școlile dintr-un județ trec în sistem online atunci când rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid este mai mare de 75% în județul respectiv, conform ordinului comun al ministerului Sănătății nr. 82/13.01.2022 și ministerului Educației 3030 din 14.01.2022,.
- Revenirea la cursurile cu prezență fizică “se face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%”, scrie la punctul (3), la Art. 3.
“Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov care, din cauza specificității, vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București – Ilfov“, a adăugat Cîmpeanu despre acest punct.
2. În afară de gradul de ocupare al paturilor cu bolnavi de Covid-19 din spitale, la nivel de județ, în școli situația se poate schimba și în funcție de infectările cu noul coronavirus din colective. Astfel, o grupă de preșcolari sau o clasă de elevi se închide timp de 10 zile dacă apar 3 cazuri de infectare cu Covid-19, într-un interval de 7 zile consecutiv, trecerea în sistem online începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz.
Toată școala trece în sistem online, timp de 10 zile, când cel puțin jumătate din totalul de clase fac ore online din cauza cazurilor de Covid-19 din colective.
“Cea de-a doua schimbare (n. red. de după criteriul legat de spitalizări) este suspendarea activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.
Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea activității fizice a întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență“, a mai precizat Cîmpeanu vineri.
LISTĂ Site-uri-le DSP-urilor județene
Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Alba – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Arad – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Argeș – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Bacău – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Bihor – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Bistrița – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Botoșani – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Brașov – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Brăila – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Buzău – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Caraș – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Călărași – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Cluj – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Constanța – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Covasna – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Galați – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Giurgiu – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Gorj – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Ialomița – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Iași – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Ilfov – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Maramureș – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Mehedinți – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Mureș – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Satu-Mare – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Sălaj – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Sibiu – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Suceava – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Teleorman – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Timiș – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Tulcea – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Vaslui – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Vâlcea – aici.
- Direcția de Sănătate Publică Vrancea – aici.