OFICIAL Profesorii care vor să predea în grădinițe vor avea în formarea inițială pentru licență 26 de examene și 17 colocvii, 15% practică pedagogică, adică până la 10 ore pe săptămână în anul al III-lea și doar o oră de pedagogie digitală pe săptămână în penultimul semestru, potrivit planului de învățare

8.730 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Ordinul cu metodologia privind înființarea și organizarea programului de studii universitare de licență „Educație timpurie” a fost publicat în Monitorul Oficial. Pe lângă disciplinele consacrate, viitorii profesori vor studia materii precum Neuroştiinţa educaţiei, Managementul activităților de învățare prin joc sau Pedagogie digitală. Conform noului plan de învățământ, în cei trei ani de studiu studenții la acest program de licență vor avea 26 de examene, 17 colocvii și practică pedagogică minimum 15% din numărul total al orelor alocate programului.
  • Programul de studii universitare de licență „Educație timpurie” le permite accesul absolvenților la o carieră didactică în învățământul preuniversitar și certifică competențele didactice corespunzătoare funcției didactice de profesor pentru educație timpurie — pentru copii antepreșcolari cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani și pentru preșcolar — copiilor preșcolari cu vârste între 3 și 6 ani.
  • Potrivit documentului menționat, programul de studii universitare de licență „Educație timpurie” asigură competențele didactice necesare pentru dezvoltarea cognitivă, socială, fizică și emoțională a copiilor care au vârsta până la nivelul învățământului primar.
  • Actualii profesori de educație timpurie cu studii liceale pedagogice trebuie să obțină licența în Pedagogia Educației Timpurii până în anul 2028, conform prevederilor Legii învățământului superior nr. 198/2023, ca să își poată continua cariera. Mai exact, în lege sunt prevederi care îi obligă pe cei din sistem sau care vor să devină profesori, dar au doar liceul pedagogic absolvit, nu și facultate, să facă studii de licență ca să se poată titulariza sau să obțină licențierea (definitivatul).
Programul de licență „Educație timpurie”

Planul de învățământ este structurat pe următoarele domenii, conform metodologiei:

a) Elemente fundamentale de cunoaștere a domeniului educației timpurii;
b) Curriculum, didactici și practică pedagogică în domeniul educației timpurii;
c) Elemente de cercetare în științele educației.

Admiterea la programele de studii universitare de licență de educație timpurie include o varietate de instrumente de evaluare — minimum o probă eliminatorie: Abilități de comunicare și aptitudini, astfel încât să se asigure selecția unor studenți cu potențial și cu motivație ridicată pentru cariera didactică”, este menționat în document.

Practica pedagogică este disciplină obligatorie în planul de învățământ al programului „Educație timpurie” și reprezintă minimum 15% din numărul total al orelor alocate programului și se desfășoară atât în grupe de nivel antepreșcolar, cât și preșcolar, se mai arată în document. Practica pedagogică se realizează pe baza unor acorduri-cadru între instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar de aplicație care oferă servicii de educație timpurie.

Structura planului de învățământ al programului de studii universitare de licență „Educație timpurie”:

Pe lângă disciplinele consacrate, viitorii profesori pentru educaţie timpurie vor studia: Neuroştiinţa educaţiei; Managementul activităților de învățare prin joc; Dezvoltarea limbajului, a comunicării, a premiselor citirii şi scrierii la copilul mic.

Mai mult, Pedagogia digitală, va fi parte din formarea viitorilor profesori pentru educație timpurie, însă are alocată doar o oră pe săptămână în semestrul I din anul al III-lea.

Lista disciplinelor opționale și tematica recomandată le puteți vedea mai jos:


Examenul de licență constă în susținerea a două probe:

  • un examen scris
  • susținerea unei lucrări de licență de tip cercetare-acțiune în domeniul educației timpurii.

Absolvenților care finalizează programul de studii universitare de licență „Educație
timpurie” li se consideră îndeplinită condiția de studiu pentru ocuparea funcției didactice de profesor pentru educație timpurie.

Programul ar putea fi organizat din anul universitar 2025-2026

Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) are obligația de a adapta standardele specifice de calitate pentru evaluarea programelor de Educație Timpurie în termen de 60 de zile de la publicarea ordinului cu metodologia.

După elaborarea acestor standarde, universitățile vor trebui să parcurgă procesul de autorizare și acreditare. Dacă aceste proceduri se desfășoară cu rapiditate, programele de licență în Educație Timpurie ar putea începe din anul universitar 2025-2026.

„Instituțiile de învățământ superior care au în structură autorizat/acreditat și organizează programul Pedagogia învățământului preșcolar pot organiza începând cu anul universitar 2025-2026 programul Pedagogia Educație timpurie cu păstrarea statutului (de autorizat/acreditat), a capacității maxime de școlarizare, cu obligația depunerii la Autoritatea Națională pentru Calificări a documentației privind recunoașterea/validarea calificării și cu solicitarea de evaluare periodică/monitorizare la Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (A.R.A.C.I.S.) pe noile programe, până la momentul expirării termenului de acreditare/autorizare deținut de fiecare universitate la data publicării prezentului ordin”, este menționat în document.

Ordinul integral pentru aprobarea Metodologiei privind înființarea și organizarea programelor de studii universitare de licență „Educație timpurie” îl puteți consulta mai jos:


2 comments
  1. ok,in toți anii de studii …asta e, toți învață,toți au examene…daca nu distrugeau liceele pedagogice era și mai bine ….acu culegem ce am semănat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un post de lector de limba română la Universitatea Cambridge din Regatul Unit, scos în premieră la concurs de Institutul Limbii Române / Candidații pot aplica până pe 19 noiembrie și pentru alte posturi din Bulgaria, Maroc, Republica Moldova

Cadrele didactice care predau limba română pot aplica până pe 19 noiembrie 2024 pentru posturile de lector de la 4 universități din străinătate, printre care se numără și un post…
Vezi articolul

Cele mai multe posturi netitularizabile din ultimii 11 ani, potrivit datelor Ministerului Educației. Sunt peste 65.800 de posturi pe perioadă determinată / La Titularizare 2023 s-au înscris sub 32.000 de candidați

Pentru anul școlar 2023-2024 au fost scose la concurs cele mai multe posturi pe perioadă determinată pentru profesori. Este vorba de 65.807, conform calculelor pe baza datelor Ministerului Educației. Concret,…
Vezi articolul
calendarul de depunere

OFICIAL Burse egale cu salariul net al unui profesor debutant pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența cu dublă specializare / Practica pedagogică este de 20% din cei patru ani, adică cel puțin 55% din disciplinele psihopedagogice

Cei care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare pot să primească burse de studiu în cuantum egal în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant,…
Vezi articolul