OFICIAL Procedura de echivalare a competențelor la BAC 2020. Elevii care nu au făcut TIC în liceu dau proba de competențe digitale ca în 2019, după o procedură CNEE

26.948 de vizualizări
Proba de competențe digitale la Bacalaureat
Foto: Pexels/ Pixabay
Procedura prin care sunt echivalate cu mediile din timpul liceului probele orale de la Bacalaureat 2020, numite oficial probe de competențe, a fost publicată în Monitorul Oficial. Noutatea este că elevii care nu au făcut disciplina TIC în liceu trebuie să dea proba de competențe digitale după o procedură a CNEE din 2019. La celelalte materii – proba orală la română și proba orală la limbă străină, precum și pentru ceilalți elevi care au studiat în clasele a IX-a și a X-a disciplina TIC, media aritmetică a mediilor anuale se echivalează cu nivelurile de utilizare.

“Candidații la examenul de bacalaureat național 2020 care nu au studiat disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente susțin proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) în baza procedurii Centrului Național de Evaluare și Examinare nr. 177/2019 pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale (proba D) – examenul de bacalaureat național 2019”, se arată în ordinul 4341 din 27 mai 2020.

Documentul nu stabilește și când anume vor susține acești candidați proba de competențe digitale. Nu este publică procedura CNEE la care documentul face referire, așa că nu se știe ce anume presupune. Vezi mai jos care au fost modelel de subiecte și cum s-a susținut examenul în 2019.

Pentru cei care au făcut TIC, competențele digitale sunt echivalate cu media aritmetică a mediilor anuale la materia TIC din clasele a IX-a și a X-a.

Competențele de comunicare în limba română. Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

  • cei cu media între 5 și 6,99 sunt ”utilizatori medii”
  • mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ ”utilizator avansat”
  • mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”

Media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

În mod similar sunt calculate și calificativele pentru competențele în limbă străină.

  • nivel A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5.99
  • nivel A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6.99
  • nivel B1- pentru media cuprinsă între 7 -8.49
  • nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

Potrivit calendarului de Bacalaureat 2020 echivalarea/recunoașterea va avea loc înainte de probele scrise, între 11 și 17 iunie.

 

Cum s-a dat anul trecut proba de competențe digitale

Proba de competențe digitale se dă la calculator. Mai întâi elevul trebuie să fie la un calculator conectat la internet pentru a putea rezolva cerințele primului subiect, după care internetul este deconectat pentru al doilea subiect:

Subiectele sunt pe două fișe, A și B, iar punctajul maxim cumulat este de 100 de puncte. Nu se acordă puncte din oficiu, potrivit modelelor de subiecte de anul trecut.

Timpul de lucru efectiv este de 90 de minute: 15 minute pentru fișa A şi 75 de minute pentru fișa B.

Model FIŞA A
Accesul la reţeaua Internet este permis pentru rezolvarea cerinţelor din această secţiune.
SUBIECTUL I (10 puncte)
1. Căutați pe web informaţiile de mai jos despre săli de concerte.
a. Scrieți pe foaia de examen numele celei mai mari săli de concerte simfonice și corale din România și salvați în directorul (folder) examen, ca pagină web, numai HTML (HTML only), cu numele implicit, pagina web de pe care ați preluat această informație. (5p)
b. Copiați în fișierul comp_n un paragraf referitor la proiectarea acustică a încăperilor, o imagine a clădirii Walt Disney Concert Hall, precum și adresele paginilor web de pe care ați copiat fiecare dintre elementele de conținut precizate. (5p)

MODELUL de pe FIȘA B este unul mai complex, pentru care candidatul nu mai are acces la internet.

DESCARCĂ MODEL competente digitale 2019 fisa B

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.


3 comments
  1. Dupa cum se vede si in imagine, am decis ca anul acesta competentele digitale vor consta in a juca nami suport fara a da ff15.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Subiectele la Geografie – Bacalaureat 2024, fotografiate într-o sală de examen. Candidata care fraudează proba pare să fie în a doua bancă / UPDATE 2: Inspectorul șef Marius Gondor: Frauda nu este din județul Arad

Subiectele de la o probă scrisă a examenului de Bacalaureat, sesiunea de vară au apărut pe Internet la scurt timp după începerea examenului. De data aceasta, la proba la alegere…
Vezi articolul