Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Conform documentului, indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv.
- Este vorba despre ordinul nr. 4.441 din 15 mai 2024, privind acordarea indemnizației de hrană personalului din sistemul de învățământ de stat.
Art. 1. — „(1) Pentru personalul din sistemul de învățământ, acordarea indemnizației de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.
(2) Indemnizația de hrană se acordă personalului din sistemul de învățământ al cărui salariu lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv”, conform ordinului citat anterior.
Într-o informare transmită în teritoriu, liderul sindical Marius Nistor a precizat că „la stabilirea plafonului de 8000 de lei net nu se ia în calcul și indemnizația de hrană; atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană”.
Informații de context
Ordonanța de urgență nr. 10 din 22 februarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial, stabilește că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.
La începutul lunii noiembrie 2023, un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, conform surselor Edupedu.ro.
Tot atunci, într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.
Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.